Η Σπάρτη της Ρωσίας

Συγχαρητήρια επιστολή προς την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών

Ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας «Ο Πόντος» συγχαίρει την Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών για τη δράση που υλοποιεί, με στόχο τη σύνδεση της Λακωνικής Σπάρτης με τους λοιπούς οικισμούς που φέρουν το όνομά της ανά την υφήλιο.

Με μεγάλη συγκίνηση πληροφορηθήκαμε από το σχετικό Δελτίο Τύπου, πως αποτέλεσμα της έρευνάς σας ήταν η ανακάλυψη της Σπάρτα, ενός μικρού χωριού στην περιοχή Αντίγκε-Χάμπλσκι της Δημοκρατίας των Καρατσάι-Τσερκεσίων της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το χωριό ιδρύθηκε από τους Έλληνες του Πόντου το 1924, όταν αυτοί εκδιώχθηκαν από το κεμαλικό καθεστώς και εγκαταστάθηκαν στον Βόρειο Καύκασο.

Τον πόνο του ξεριζωμού βίωσαν και οι δικές μας οικογένειες, όταν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή,εγκατέλειψαν τη γη του Πόντου για να βρούν καταφύγιο στη μητέρα πατρίδα, δημιουργώντας από την αρχή χωριά και οικισμούς, όπως τη Νέα Λιβερά στη Λακωνία. Η είδηση της ύπαρξης της Σπάρτης του Καυκάσου, μας προσέφερε ρίγη χαράς και συγκίνησης.

Ο Σύλλογός μας, σε μια συμβολική κίνηση, θα ήθελε να προσφέρει στο σχολείο ή στην εκκλησία του χωριού μια βυζαντινή εικόνα του οσίου Νίκωνος του «Μεταννοείτε», Πολιούχου της Σπάρτης (ο οποίος είχε καταγωγή από τον Πόντο), με την ευχή να είναι προστάτης και βοηθός τους.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ του Συλλόγου

Η Πρόεδρος

Νεοφωτίστου Μαρία