Ανδρουλάκης: Ένας παρακρατικός μηχανισμός της ΝΔ ήθελε ένα ΠΑΣΟΚ σε ομηρία

Σε υψηλούς τόνους η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κ.Ο. και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες πριν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει την Παρασκευή στη Βουλή, στον απόηχο των υποκλοπών.

Αναφερόμενος στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι είναι “αδιανόητο το συναίσθημα να αγωνίζομαι 8 χρόνια ευρωβουλή για εθνικά συμφέροντα και η κυβέρνηση της χώρας να μου έχει στήσει μία νέα πλεκτάνη. Ένιωσα βαθύτατα προδομένος ως Έλληνας πολίτης”.

“Την πιο κρίσιμη περίοδο για την παράταξή μας, με παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μου. Εξαρχής ξεκαθάρισα ότι το Predator και η παρακολούθησή μου από την ΕΥΠ δεν είναι προσωπικό, αλλά ζήτημα δημοκρατίας. Δεν με ενδιαφέρει κανένα πολιτικό όφελος, με ενδιαφέρει μόνο ο λαός να μάθει την αλήθεια”.
“Να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός”

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκστρατεία προπαγάνδας με fake news, ενώ μίλησε για παρακρατικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος “ήθελε σε ομηρία το ΠΑΣΟΚ, αλλά απέτυχε παταγωδώς”.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε: “Είστε ο πρωθυπουργός που στην προεκλογική περίοδο του ΠΑΣΟΚ παρακολουθούσε έναν από τους βασικούς υποψηφίους, που βάφτισε νόμιμο λάθος την παραβίαση του Συντάγματος και με καλεί να γίνω συνένοχος. Ουδέποτε υπήρξε επίσημη προσπάθεια ενημέρωσής μου από κάποια δημόσια αρχή”.

Επιπλέον, κάλεσε τον πρωθυπουργό στην αυριανή συζήτηση “να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό”.

“Καλώ τον Πρωθυπουργό να πει δημόσια στο λαό ποιος είναι ο λόγος που με καθιστούσε κίνδυνο τον Νοέμβριο του ’21. Αύριο οφείλει να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό”.

“Έχουμε χαράξει διαφορετικές πορείες, ποτέ στη δική μου πολιτική διαδρομή δεν περπάτησα σε κόκκινα χαλιά. Ποτέ δεν ήμουν ευνοούμενος της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν κύριο Μητσοτάκη να αφήσει σκιές σε αυτή την πορεία αξιοπρέπειας”.

Για τα εκτενή ρεπορτάζ στη σκιά των υποκλοπών, που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: “Μπαίνουν κάποια διλήμματα που τα έχω συναντήσει σε αρκετές αποστολές μου σε χώρες αυταρχικών δημοκρατιών. Λένε κάποιοι “σταθερότητα ή σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα”; Μόνο σε καχεκτικές δημοκρατίες μπαίνουν αυτά τα διλήμματα, γι’ αυτό ασχολείται μαζί μας όλος ο διεθνής Τύπος”.

Για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει αύριο στη Βουλή είπε: “ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τον δρόμο της συγκάλυψης και όχι της αποκάλυψης και δεν θα τους ακολουθήσουμε”.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για διαφάνεια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε για ακόμη μια φορά τις προτάσεις του κόμματος για τη διερεύνηση των υποθέσεων με τεκμηριωμένα στοιχεία.

“Μετά το σκάνδαλο αυτό, μετά την αποκάλυψη αυτών των ζητημάτων πήρα μία νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση– και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου– το μόνο που απέδειξε είναι ότι δεν έχει καμία πρόθεση για πραγματικές αλλαγές, αλλά αποσκοπεί η πρωτοβουλία της στην συσκότιση και στην διαιώνιση του σημερινού διάτρητου θεσμικού πλαισίου.

Από την πλευρά μας προτείνουμε μια σειρά από πραγματικές νομοθετικές τομές, που θα θωρακίσουν το Κράτος Δικαίου και θα βάλουν τέλος στις σκοτεινές πρακτικές του τελευταίου διαστήματος. Ακόμη και ένα πρόσωπο, σημαντικό πρόσωπο, ο κ. Παύλος Αποστολίδης, δήλωσε ότι έχουν αυξηθεί ανεξήγητα, σε μεγάλο βαθμό, οι παρακολουθήσεις. Άρα ακόμα και άνθρωποι που έχουν διατελέσει διοικητές της ΕΥΠ βλέπουν το μέγεθος του προβλήματος.

Προτείνουμε:

Να καταργηθεί η διάταξη περί υπαγωγής της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Από τις πρώτες κινήσεις του κ. Μητσοτάκη.
Να ενδυναμωθεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της ΕΥΠ, μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με την θέσπιση ειδικών αρμοδιοτήτων και διαδικασιών ελέγχων και ακροάσεων των υπηρεσιακών στελεχών της.
Να καταστεί ουσιαστικός και αποτελεσματικός ο ελεγκτικός ρόλος της υποστελεχωμένης σήμερα ΑΔΑΕ, με την θεσμική της θωράκιση, την αύξηση της χρηματοδότησής της και την άμεση ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης όλων των διατάξεων περί άρσης απορρήτου ώστε να ελεγχθούν και αναδρομικά.
Να τροποποιηθεί το σημερινό απαράδεκτο νομοθετικό καθεστώς, κι όλες οι διατάξεις περί άρσης απορρήτου να περιλαμβάνουν τα πλήρη στοιχεία όλων των προσώπων που αφορούν με πλήρη αιτιολογία, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.

Καμία «μυστική» ή «απόρρητη» διάταξη εφεξής χωρίς ονοματεπώνυμα και ειδικά αιτιολογημένο δικαστικό βούλευμα.

Αυτές οι προτάσεις είναι χρήσιμες προτάσεις ώστε αυτό που συνέβη να οδηγήσει στο να αλλάξουν τα πράγματα και να μη νιώσει κανείς πολίτης ότι αυτή η χώρα δεν είναι χώρα με ισχυρή Δημοκρατία και απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη: