Το πλοίο Rainbow Warrior της GreenPeace στην Ελαφόνησο!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία

Το πρωί της Κυριακής 16 Ιανουαρίου, ο Κώστας Μοίρας,

Κώστας

παρατήρησε στην τραχιά θάλασσα ένα ιδιαίτερο σκάφος… ήταν το πλοίο RAINBOW WARRIOR της περιβαλλοντικής οργάνωσης GREENPEACE!

εικόνα0
IMG_20220116_120153

Ο Κώστας κοινοποίησε αμέσως τις πληροφορίες αυτές στον Πρόεδρο της Elafonisos Eco, Ενρίκο Τόγια.Η Βήνη Φιλιππή, Σύμβουλος σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και μέλος του Συλλόγου μας,μόλις είχε φτάσει στην Πούντα, το λιμάνι απέναντι από την Ελαφόνησο, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία για τη συλλογή πλαστικών απορριμάτων από την παραλία γύρω από το λιμάνι της Πούντας, που διοργάνωσε η Ραφαέλα Βαλεντίνη, δασκάλα γιόγκα αλλά και μέλος του Συλλόγου μας.

Καθώς ο Σύλλογός μας μοιράζεται ορισμένες κοινές αρχές και αξίες με αυτές της GREENPEACE, θεωρήσαμε καλή ιδέα να έρθουμε σε επαφή με τον MIKE FINCKEN, τον καπετάνιο τους.

ΦωτογραφίαΜίκος

Αλλά πώς θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του; Αρχικά προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με την GREENPEACE GREECE και την GREENPEACE INTERNATIONAL και στη συνέχεια τις ΛιμενικέςΑρχές της Λακωνίας ώστε να έχουμε την άδειά τους να προσεγγίσουμε το πλοίο.

Ο Κώστας είναι καλός φίλος του Καπετάνιου Γιώργου Στυλιανάκου, Καπετάνιου του Ferry Boat MARILENA,

IMG_20220117_084853
IMG_20220117_084902

που βρίσκεται στο λιμάνι της ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ. Η επικοινωνία μέσω VHF (από σκάφος σε σκάφος) ήταν ο μόνος τρόπος που απέμενε για να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Ο καιρός ήταν πολύ κακός και θυελλώδης με αρκετά μποφόρ. Δεν υπάρχει τρόπος να πλησιάσουμε το σκάφος…

Τη Δευτέρα 17/1/2022 το πρωί, ο καιρός δεν ήταν ακόμα καλός, αλλά ήταν λίγο καλύτερος.Ο Καπετάν Γιώργος, μετά από αλλεπάλληλες κλίσεις κατάφερε και ήρθε σε επαφή με τον συνάδελφό του Καπετάνιο Μάικ, ώστε να μας δώσει την άδειά του να πλησιάσουμε το πλοίο RAINBOW WARRIOR.

Τα νέα αυτή τη φορά ήταν καλά. Η Βήνη έχει τώρα την άδεια να προσεγγίσει το σκάφος και να προσφέρει στον καπετάνιο την οικολογική βαμβακερή τσάντα μας και μπλουζάκια του Συλλόγου μας, αλλά είχε μόνο μία ώρα στη διάθεσή της για να το κάνει αυτό, γιατί το Rainbow Warrior ήταν έτοιμο να αναχωρήσει για το Ηράκλειο της Κρήτης.

IMG_20220117_094229
Τέσιρ πρεσβύτερό του
Τέσιρτ
                                  Βέρσο

Αμέσως επικοινώνησε με το τοπικό θαλάσσιο ταξί για να την πάει εκεί, αλλά τι ατυχία… Το ταξί βρίσκονταν στη Νεάπολη και θα επέστρεφε αργά το απόγευμα!

Ο Καπετάν Γιώργος, ο οποίος είχε συνδεθεί βαθιά με αυτή την αποστολή, επικοινώνησε με όλους τους ψαράδες φίλους του για να μεταφέρουν την Βήνη στο Rainbow Warrior, αλλά όλοι τους ήταν στα βαθιά ψαρεύοντας, μακριά από την Ελαφόνησο.

Ο χρόνος έτρεχε και η Βήνη βρισκόταν ακόμα επάνω στο Φέρι Μποτ ΜΑΡΙΛΕΝΑ στη μέση της θάλασσας…

Όταν έφτασε λίγη ώρα αργότερα στην προβλήτα της Ελαφονήσου, έτρεξε προς το αυτοκίνητό της και οδηγώντας γρήγορα έφτασε στο μικρό λιμάνι όπου οι ψαράδες αγκυροβολούν τα αλιευτικά τους σκάφη. Ζήτησε βοήθεια από δύο ντόπιους ψαράδες, τον Γιώργο Λιάρου και τη σύζυγό του Θεοδώρα, που έτυχε να βρίσκονται εκείνη την ώρα εκεί. Αποφάσισαν να τη βοηθήσουν και πήγαν κατευθείαν στο καφενείο όπου συνηθίζουν να επισκέπτονται οι περισσότεροι ψαράδες του νησιού.

Ο κ. Παύλος Καψάλης, ιδιοκτήτης ενός μικρού αλλά πολύ γρήγορου ταχύπλοου σκάφους, την «Αγία Παρασκευή», σε συνεργασία με τον ψαρά Γιώργο Λιάρου, αποφάσισαν να πάνε εκεί τη Βήνη!

Ο Γιώργος γνωρίζει κάποια «μυστική διαδρομή» στα ρηχά νερά της θάλασσας που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν για να φτάσουν στο θρυλικό Rainbow Warrior το συντομότερο δυνατό!Ο Παύλος οδηγούσε το σκάφος του σαν τρελός (με ταχύτητα σχεδόν 40 ναυτικών μιλίων/ώρα!) και τα κύματα χτυπούσαν δυνατά το σκάφος.

“Τρέξε μωρό μου, τρέχα!!!! ….”

IMG_20220117_093942
IMG_20220117_094014
IMG_20220117_094033
IMG_20220117_094043

Κατάφεραν και πλησίασαν το Rainbow Warrior. Τα κύματα τους εμποδίζουν να πλησιάσουν το σκάφος με ασφαλή τρόπο. Η μηχανή του σκάφους σταμάτησε απροσδόκητα και το μικρό σκάφος χτύπησε στο δυνατό σκαρί του “Πολεμιστή”. Συνειδητοποίησαν τότε πόσο «δυνατός» πρέπει να είναι κάποιος για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα δύσκολα καθήκοντα και τις αποστολές που συχνά αναλαμβάνουν!

Αλλά, προς στιγμήν, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν πάνω από το Rainbow Warrior, δημιουργούν ένα υπήνεμο καταφύγιο στην αντίθετη πλευρά του για το μικρό σκάφος της Αγίας Παρασκευής, και μπορούσαν πλέον να πλησιάσουν. Μια μικρή πόρτα στην αριστερή πλευρά του σκάφους άνοιξε και εμφανίστηκε ένα μέλος του πλοίου.

IMG_20220117_094220
IMG_20220117_094425

Προσπάθησαν για άλλη μια φορά και αυτή τη φορά τα κατάφεραν! Τα δώρα ήταν τώρα στο Rainbow Warrior!!!

IMG_20220117_094429

Δυστυχώς λόγω των ισχυρών ανέμων, η Βήνη δεν μπορούσε να επιβιβαστεί στο σκάφος… αλλά η “Αποστολή Ολοκληρώθηκε… Mission Complete! με τη γενναιόδωρη υποστήριξη των ντόπιων κατοίκων του νησιού.

Νιώθουμε ευγνώμονες που καταφέραμε να βρεθούμε τόσο κοντά σε αυτό το θρυλικό πλοίο και ότι τώρα πλέον υπάρχει κάτι από τον Σύλλογό μας επάνω στο πλοίο να ταξιδεύει μαζί τους.

Όταν η Βήνη επέστρεψε στο λιμάνι της Ελαφονήσου, έλαβε ένα πολύ φιλικό μήνυμα από τον Καπετάνιο MIKE:

“Αγαπητή Βήνη,

Τι υπέροχη χειρονομία προς το Rainbow Warrior, τόσο φιλόξενη, ευχαριστώ. Αγκυροβολήσαμε στα ανοικτά της Ελαφονήσου για να προστατευτούμε από τον ισχυρό άνεμο και περιμέναμε έναν ούριο άνεμο ιστιοπλοΐας για να μας ταξιδέψει στον προορισμό μας, στο Ηράκλειο. Χαίρομαι πολύ που ήρθες σε επαφή μαζί μας και σε ευχαριστώ πολύ για τα μπλουζάκια και την βαμβακερή τσάντα. Λυπάμαι που δεν σε είδα προσωπικά – είχα ένα μικρό δώρο έτοιμο σε αντάλλαγμα για σένα-, αλλά ο ναύτης που σας χαιρέτησε δεν το ανέφερε στη γέφυρα και έτσι έχασα τη δυνατότητα να σε συναντήσω. Έχω επισκεφθεί την ιστοσελίδα σας και δεν μπορώ να βρω την ταχυδρομική διεύθυνση του Συλλόγου σας- παρακαλώ στείλτε την σε μένα και θα το ταχυδρομήσω από το Ηράκλειο.

Σαλπάραμε μισή ώρα μετά την επίσκεψή σας.

Δίκαιοι άνεμοι,

Μάικ”

Ήταν πράγματι μια πολύ συναρπαστική μέρα!!!

Ένα φυσικό ουράνιο τόξο που εμφανίστηκε πάνω από την Ελαφόνησο όταν έφυγε το πλοίο, αισθανόμαστε ότι χαιρετά το σκάφος Rainbow Warrior! Ήταν σαν να άφησε το πλοίο ένα όμορφο σημάδι πίσω του.

Είθε η θάλασσα να είναι πάντα γαλήνια για σένα μεγάλε μου “Πολεμιστή” για να επιτυγχάνεις κάθε αποστολή που είναι εκεί για σένα!

ΦΩΤΟ-2022-01-19-11-22-04
640_rainbow

Το πλοίο Rainbow Warrior είναι μια αδιαμφισβήτητη εικόνα της Μ.Κ.Ο. Greenpeace. Συνώνυμη με το σπάσιμο των ορίων και την ατρόμητη εκστρατεία, η Greenpeace έχει νηολογήσει το πλοίο με το όνομα Rainbow Warrior από το 1978. Το σημερινό ιστιοφόρο περιπολεί τους ωκεανούς του κόσμου από το 2011.