Πυροσβέστες | Άνθρωποι και όχι υπεράνθρωποι

Ανακοίνωση Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Λακωνίας

Πυροσβεστική και πυροσβέστες , λέξεις που ακούγονται καθημερινά. Πώς  αισθάνεται, πως επηρεάζεται η προσωπική και οικογενειακή ζωή του; Θα απαντήσουμε εκτιμώντας την ιδιαιτερότητα των τωρινών συνθηκών και την καταστροφή που έχει υποστεί ο τόπος μας.  Στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου κάναμε πρόταση για βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού. Πιστεύουμε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός δεν είναι εφαρμόσιμος, αφού είναι υπερβολικά αισιόδοξος και καθόλου ρεαλιστικός. Εφαρμόσιμος μόνο εάν δεν υπάρχει πυρκαγιά ή άλλο συμβάν.

Όλα τα οχήματα γερασμένα και μερικώς επανδρωμένα με το ελάχιστο προσωπικό που επιτρέπεται από τη νομοθεσία. Οι έξοδοι από τις υπηρεσίες (α, β και γ έξοδος π.δ. 210/1992) συνήθως ανύπαρκτες. Ο κάθε πυροσβέστης αισθάνεται μεγάλη πίεση αφού είναι είτε ο μοναδικός μάχιμος στο πλήρωμα του οχήματος σε δύσβατα και απομακρυσμένα δάση ή δασικές εκτάσεις είτε ταυτόχρονα σε δύο εξόδους πυρκαγιάς ή διάσωσης.

Τη φετινή χρονιά ιδιαίτερα, λόγω της πανδημίας, μολονότι η Πυροσβεστική δεν έχει άμεση και καθημερινή επαφή με πολίτες, ήταν ο πρώτος οργανισμός που απαιτήθηκε σε ορισμένες κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η ΕΜΑΚ, ο καθολικός εμβολιασμός του προσωπικού. Παρά το γεγονός ότι είμαστε υπέρ των εμβολίων και ένα μεγάλος αριθμός συναδέλφων έχει εμβολιαστεί, πιστεύουμε ότι από τους υγειονομικούς του σώματος θα έπρεπε να είχε γίνει προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης του προσωπικού, προκειμένου να πειστούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και αυτοί οι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν πολλά ερωτήματα και ακόμα διστάζουν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό.

Πιστεύομε δε ότι η υποχρεωτικότητα θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του πυροσβεστικού σώματος. Από τις αρχές Ιουλίου υπήρχε μόνιμα υψηλός δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς ή πολύ υψηλός και ο πυροσβέστης βρισκόταν μόνιμα σε επιφυλακή και ετοιμότητα με αμέτρητες ώρες απλήρωτης εργασίας , μακριά από οικογένεια, από γνωστούς και φίλους περιμένοντας μια μικρή άδεια για μια εβδομάδα ξεκούρασης που δυστυχώς φέτος δεν υλοποιήθηκε.

Στις 3 Αυγούστου ξέσπασε η φωτιά στην Παναγία τη Γιάτρισσα και δόθηκε μάχη για τρεις ημέρες έως ότου στις 6 Αυγούστου μία μεγάλη αναζωπύρωση στο όρος ∆εσφίνα έφερε την καταστροφή. Μία ανυπολόγιστη ένταση σε θερμότητα και ταχύτητα εξάπλωση πυρκαγιάς την οποία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν γύρω στα είκοσι πυροσβεστικά οχήματα , χωρίς την βοήθεια εναέριων μέσων, με πυροσβέστες και εθελοντές πολίτες να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να πετύχουν το ακατόρθωτο. Ο μηχανισμός λόγω συγκυριών δεν κατάφερε να ανταποκριθείτε ενώ εναέρια μέσα και ενισχύσεις δεν ήρθαν. Μόνον ένα εναέριο κατέφθασε …για να μην καεί και το Γύθειο.

Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν συμπολίτες , συγγενείς και φίλους με μια έκδηλη απορία στο πρόσωπό τους και μια πικρία . Κάποιος μου λέει: «τι να μου πεις; Από νοικοκύρης έγινα ζητιάνος» . Αλλά και οι οικογένειες των πυροσβεστών είναι καταστραμμένες. Το κλίμα απλώνεται βαρύ πάνω από εκατό χιλιάδες στρέμματα καμένα , με τους πυροσβέστες να βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο» και να συνεχίζουν για πολλές μέρες με ελάχιστες
δυνάμεις παίρνοντας κουράγιο και δύναμη ο ένας από τον άλλον.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται και η «παραφωνία» από το ∆ήμο Ανατολικής Μάνης που κατηγορεί και απειλεί με μηνύσεις τους Πυροσβέστες για την εκκένωση της περιοχής , προσπαθώντας να συγκαλύψει τα δικά τους λάθη και να επισκιάσει τις δικές τους ευθύνες, αφού καταργεί αντί να επισκευάζει τα υδροστόμια της περιοχής.

Τελικά, όπως φαίνεται ο αντίπαλος είναι η κλιματική αλλαγή και όσο εμείς αδιαφορούμε, θα βιώνουμε όλο και πιο δραματικές καταστάσεις. Για να  αντιμετωπίσουμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής πρέπει να γίνομε ποιοτικότεροι επενδύοντας όχι μόνο στην καταστολή αλλά και στην πρόληψη.

Είναι αυτονόητο ότι ο επαγγελματίας πυροσβέστης χρειάζεται ενίσχυση υλική και ηθική, για να επιτελεί το σημαντικό και επικίνδυνο έργο του και να μπορεί  να κοιτάζει στα μάτια τους συμπολίτες του και να χαμογελά. Χρειάζεται στήριξη γιατί τελικά ο Πυροσβέστης είναι Άνθρωπος και όχι Υπεράνθρωπος!

Με εκτίμηση
Για το ∆.Σ της Ε.Υ.Π.Σ Νομού Λακωνίας

Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ

∆αμηλάκος Τζανέτος


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Νικολέτος Νικόλαος