Συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον – Πού έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη

Πέντε Έλληνες τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων

Σε επιφυλακή έναντι της διασποράς της νέας παραλλαγής Όμικρον τίθενται οι κυβερνήσεις διεθνώς με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και εκτεταμένους επανελέγχους των θετικών τεστ PCR, ενώ παράλληλα επιχειρείται με γρήγορους ρυθμούς σε επιστημονικό επίπεδο η «αποκρυπτογράφηση» της δυναμικής και επικινδυνότητας του νέου στελέχους του κορωνοϊού που κινείται γρήγορα πέραν των συνόρων της αφρικανικής ηπείρου.

Στην Ευρώπη που ήδη «μάχεται» το τέταρτο πανδημικό κύμα που οδηγείται από τη μετάλλαξη Δέλτα και επιβάλλονται νέα περιοριστικά μέτρα έως και καθολικά lockdown εν όψει Χριστουγέννων-, η παραλλαγή Όμικρον (B.1.1.529) έχει «εμφανιστεί» μέχρι στιγμής σε Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Τσεχία, Ολλανδία και Βέλγιο.

Τα πρώτα κρούσματα στις ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταγραφεί σε διάστημα 24ώρου αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε ως «παραλλαγή ανησυχίας» το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που φέρει ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων (άνω των 50) και δύναται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό ξεφεύγοντας ενδεχομένως της ανοσολογικής απόκρισης από τον εμβολιασμό.

Πέντε Έλληνες τέθηκαν σε προληπτική καραντίνα σε ξενοδοχείο των νοτίων προαστίων μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα με πτήση από τη νότια Αφρική και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εν μέσω της ανησυχίας που έχει «ξεσπάσει» για τη μετάλλαξη Όμικρον που πρωτοεντοπίστηκε στην Μποτσουάνα.

Για τους πέντε ταξιδιώτες τέθηκε σε εφαρμογή το νέο πρωτόκολλο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον που έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ευρώπη.

Όπως μετέδωσε ο Alpha, οι πέντε Έλληνες δεν είναι θετικοί στον κορωνοϊό, ωστόσο εφαρμόζεται η 10ήμερη καραντίνα που ορίζουν οι νέες οδηγίες.