Προς το αντιεμβολιαστικό «κίνημα» | Το 2021 δεν είναι 1885

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Οι «αντιεμβολιαστές» δεν είναι ένα νέο κοινωνικό φαινόμενο . Από πάντα υπήρχε μέσα στην κοινωνία μια μερίδα ανθρώπων , που καθοδηγούμενη από αυτόκλητους σωτήρες θολού προσωπείου , αντιδρούσε σε κάθε επιστημονική πρόοδο και εξέλιξη . Αρκεί να θυμηθεί κανείς (ως παράδειγμα εναντίωσης της ελευθερίας της σκέψης και της επιστημονικής έρευνας απέναντι στον σκοταδισμό) τον Γαλιλαίο Γαλιλέι , τον Ιταλό φυσικό , μαθηματικό , αστρονόμο και φιλόσοφο , ο οποίος δικάστηκε και καταδικάστηκε από το ιεροδικείο της Ρώμης στα 1633 , επειδή (σε αντίθεση με την ως τότε κατεστημένη αντίληψη και πίστη) υποστήριξε – με βάση την επιστημονική έρευνα – ότι ο Ήλιος στέκει ακίνητος , έχοντας την Γη να περιστρέφεται γύρω του , εκτελώντας διπλή κίνηση .

Ειδικότερα , όσον αφορά τις αντιδράσεις μιας μεμονωμένης , μικρής μειοψηφίας στα εμβόλια για τον κορωνοϊό , υπάρχει αντιστοιχία με παρόμοιες αντιδράσεις κατά του εμβολίου της φοβερής αρρώστιας της ευλογιάς (συνολικό ποσοστό θνησιμότητας 30-35 %) στα 1885 .

Επικεφαλής του «κινήματος» κατά του εμβολίου της ευλογιάς , τότε , ήταν ο Alexander Ross , ο οποίος αυτοχαρακτηριζόταν ως «ο μόνος γιατρός που τόλμησε να αμφισβητήσει το φετίχ του εμβολιασμού» κι εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για ν’ αποκτήσει κύρος , φήμη και χρήματα . Βέβαια , στην πορεία , αποδείχτηκε πως είχε εμβολιαστεί κρυφά και ο ίδιος , αλλά συνέχισε , εκ του ασφαλούς , να παραπλανά τις μάζες που τον ακολουθούσαν και τον πίστευαν .

Σε φυλλάδιο που τύπωσε το αντιεμβολιαστικό κίνημα του Ross στο Μόντρεαλ κατά τη διάρκεια της επιδημίας της ευλογιάς , προκειμένου να ανακόψει τον εμβολιασμό , έγραφε :

«Σταματήστε!! Ένα αξιοθρήνητο θέαμα! Οι άνθρωποι οδηγούνται σαν πρόβατα σε σφαγή !! Τυραννία της ιατρικής!!!!!»

Ανάμεσα στα «επιχειρήματα» του Alexander Ross και του «αντιεμβολιαστικού κινήματος του 1885» ήταν και τα παρακάτω :

– Η ευλογιά αποτελεί πραγματική απειλή για τη δημόσια υγεία , γιατί δεν είναι ιδιαίτερα μεταδοτική .

( «ΠΡΟΣΟΧΗ. Μην ανησυχείτε από την ευλογιά» ήταν ο τίτλος μιας ενότητας του φυλλαδίου του Ross.)

– Λόγω του εμβολιασμού μπορείς να κολλήσεις ευλογιά αλλά και τύφο, χολέρα, σύφιλη , ακόμα και «δηλητηριασμό του αίματος».

– Η πανδημία της ευλογιάς δεν είναι πραγματική αλλά πρόκειται για μία καμπάνια ιατρών και μέσων ενημέρωσης , για να τρομάξουν τον κόσμο , να τον εκμεταλλευτούν και να κερδοσκοπήσουν .

– Δηλώστε ότι ο εμβολιασμός είναι μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας .

(Κινούμενα σχέδια παραγωγής Ross απεικόνιζαν έναν άνδρα εργατικής τάξης να εμβολιάζεται βίαια από έναν υπάλληλο υγείας , ενώ κρατείται από έναν αστυνομικό.)

-Είναι μια τυραννία που χτυπά τα δικαιώματα των πολιτών και η πανδημία ευλογιάς , προέκυψε και υπερτονίστηκε ακριβώς για τον σκοπό αυτό.

( «Μην μιλάς πια για τη Ρωσική Τυραννία» , δήλωνε ο Ross , γιατί -σύμφωνα μ’ αυτόν- δεν υπήρχε «τίποτα τόσο τρομερό» όσο οι αξιωματούχοι υγείας της πόλης που προέτρεπαν τον κόσμο να εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς.)

– Ο πανικός από την επιδημία της ευλογιάς που προκλήθηκε από τους γιατρούς είναι «ανόητος» . Η ευλογιά δεν είναι στην πραγματικότητα επιδημία και το Μόντρεαλ έχει «πολύ λίγες περιπτώσεις» .

(Οι θάνατοι έφτασαν στο 2% του πληθυσμού της πόλης) .

– Χρησιμοποιήστε εναλλακτικές αρχές που νομιμοποιούν το επιχείρημά σας να αποφύγετε και να αρνηθείτε τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς .

Βέβαια , χάρη στο εμβόλιο , η φοβερή ασθένεια της ευλογιάς εξαφανίστηκε οπότε σταμάτησαν και οι εμβολιασμοί . Το τελευταίο κρούσμα ευλογιάς στη Γη εμφανίστηκε στη Σομαλία το 1977 ενώ στην Ελλάδα , η τελευταία επιδημία ευλογιάς εμφανίστηκε το 1951 στην Μάνδρα Αττικής και ο εμβολιασμός σταμάτησε το 1980 . Την ίδια εποχή σταμάτησε ο προληπτικός εμβολιασμός σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού η ασθένεια πλέον κηρύχτηκε εκριζωμένη.

Εκείνο που απέμεινε από το αντιεμβολιαστικό κίνημα του 1885 είναι οι χιλιάδες των νεκρών που πίστεψαν τον Ross και αρνήθηκαν τον εμβολιασμό .

Είναι , πραγματικά , εντυπωσιακό , πόσο ίδια είναι τα παράλογα αντιεμβολιαστικά επιχειρήματα του 1885 με αυτά του 2021 .

Όμως , αν μπορεί κανείς να εκφέρει μια μεγαλόψυχη δικαιολογία για τους αντιεμβολιαστές του 1885 κατανοώντας το χαμηλό πνευματικό , πολιτιστικό , μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο της εποχής , ΔΕΝ μπορεί να κάνει το ίδιο για εκείνους τους 2021 , μετά από 136 ολόκληρα χρόνια .

Το 2021 ΔΕΝ είναι 1885 !!!

Σπάρτη 30-8-2021

Βαγγέλης Μητράκος