“Η μητρότητα δεν μπορεί να είναι εξαναγκασμός αλλά συνειδητή επιλογή”

Ανακοίνωση Δικτύου Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Από το Δίκτυο Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, με αφορμή την οργάνωση του πολυσυζητημένου «Συνεδρίου Γονιμότητας», εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η κυβέρνηση σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, επιχειρεί απεγνωσμένα να ακροβατήσει μεταξύ φιλελεύθερου κέντρου και βαθειά συντηρητικής δεξιάς. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ισότητα των φύλων.

Είναι γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια επιχειρείται από συντηρητικούς κύκλους, με την ευλογία της ελληνικής εκκλησίας η εφαρμογή μιας στρατηγικής συστηματικής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και επιστροφής στο τρίπτυχο Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια.

Υπό την πίεση αυτών των κύκλων και προς άγρα ψήφων, υποβαθμίστηκε η Γενική Γραμματεία  Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), που ιδρύθηκε το 1985, με Νόμο της Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη χάραξη των πολιτικών για θέματα ισότητας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ  μέχρι και το 2011.

Μετονομάζοντας την σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, η σημερινή Κυβέρνηση στρέβλωσε τον χαρακτήρα της πρώην ΓΓΙΦ, συνδέοντάς την με το δημογραφικό ζήτημα και την ακροδεξιά αντίληψη που ορίζει ως καθήκον της γυναίκας την τεκνοποίηση, με σκοπό την αναπαραγωγή του έθνους. 

Η πολιτική αυτή, συνεχίστηκε με το πρόσφατο Νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών και τις αλλαγές που επιχείρησε στο πλέον προοδευτικό της Ευρώπης, ισχύον Οικογενειακό δίκαιο, που θεσπίστηκε το 1983 με τη σημαντική συνδρομή του γυναικείου κινήματος και την Μαργαρίτα Παπανδρέου, ως Πρόεδρο της ΕΓΕ, να πρωτοστατεί στους αγώνες για τον εκσυγχρονισμό του. Μια επίθεση που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις από τις γυναικείες οργανώσεις και το σύνολο της δημοκρατικής κοινωνίας. 

Αποκορύφωμα της συντονισμένης προσπάθειας των ακροδεξιών κύκλων, είναι η πρόσφατη πανηγυρική ανακοίνωση του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας», που είχε προγραμματιστεί αρχικά να γίνει υπό την αιγίδα της πρώτης γυναίκας της χώρας, της σημερινής Προέδρου της Δημοκρατίας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και ισότητας των Φύλων, του ΕΟΤ, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της ΕΡΤ κ.ά. 

Το πολυσυζητημένο για το μισογυνισμό του Συνέδριο, του οποίου η Οργανωτική Επιτροπή κυριαρχείται από άνδρες, εξετάζει το θέμα της υπογονιμότητας μονόπλευρα, ως απειλή για το έθνος, δίνοντας βήμα σε επιστήμονες, πανεπιστημιακούς, «πεφωτισμένους ιεράρχες» και μέλη της Κυβέρνησης, γνωστά για τις ακραίες συντηρητικές τους απόψεις, αλλά καθόλου στις ίδιες τις γυναίκες που πρωτίστως τις αφορά. Ενώ, κλείνει το μάτι στους υποστηρικτές της απαγόρευσης των αμβλώσεων, που εδώ και χρόνια δρουν σκοτεινά και υπογείως, πότε μέσω της δράσης της Οργάνωσης «Αφήστε με να ζήσω», πότε διοργανώνοντας ημερίδες κατά των αμβλώσεων με τη συμμετοχή της εκκλησίας και εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής, πότε καθιερώνοντας ημέρα «αγέννητου παιδιού». 

Προκάλεσε δε, το Συνέδριο αυτό, τέτοιας έκτασης αντιδράσεις από τη δημοκρατική κοινωνία, ώστε η κυβέρνηση να υποχρεωθεί σε αναδίπλωση με σχετική ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Θεοδωρου Λιβάνιου, και να υπάρξει, μεταξύ άλλων, ακύρωση της αιγίδας της Προέδρου της Δημοκρατίας, της επικοινωνιακής υποστήριξης από την ΕΡΤ και της συμμετοχής της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί νίκη του γυναικείου κινήματος. 

Με αυτά τα δεδομένα, το Δίκτυο Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τονίζει ότι: 

– Το δημογραφικό ζήτημα δεν λύνεται με φιρμάνια που στερούν το δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν το σώμα τους, ούτε δημιουργώντας ενοχές στις νέες γυναίκες, σαν αυτές που επιχειρεί το τηλεοπτικό σποτ – διαφήμιση του Συνεδρίου, αλλά με κίνητρα για τα νέα ζευγάρια όπως, ανθρώπινες – ασφαλείς συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπείς αποδοχές, αντιμετώπιση του στεγαστικού ζητήματος, δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσιες, δωρεάν και σύγχρονες κοινωνικές δομές στήριξης της μητρότητας, και γενικότερα, με την οικοδόμηση ενός βιώσιμου κοινωνικού κράτους που θα φροντίζει για τη δωρεάν, ποιοτική δημόσια υγεία και παιδεία.

– Η μητρότητα δεν μπορεί να είναι εξαναγκασμός αλλά συνειδητή επιλογή, που ανήκει αποκλειστικά και μόνο σε κάθε γυναίκα.

– Από το 1985 και μετά από πολύχρονους αγώνες του γυναικείου Κινήματος, οι αμβλώσεις στην Ελλάδα είναι νόμιμες με Νόμο της Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, δικαίωμα που δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση.

– Στηρίζουμε τη δωρεάν, νόμιμη και ασφαλή άμβλωση για κάθε γυναίκα που ζει στη χώρα μας, ανεξάρτητα από την εθνικότητα, κοινωνική ή οικονομική της κατάσταση.

– Διεκδικούμε την αναβάθμιση – αποκατάσταση του κύρους και του χαρακτήρα της πρώην ΓΓΙΦ ως θεματοφύλακα της Ισότητας των φύλων.

– Τα δικαιώματα των γυναικών δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, αλλά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας. Οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση – παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών θα μας βρει δυναμικά απέναντι.

Ο αγώνας για την Ισότητα των φύλων και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας είναι διαρκής και εμείς πάντα εδώ Ενεργές και απέναντι σε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησής τους.