Ανάγκη αναβάθμισης της πλατείας «Σαϊνοπούλου»

Ανακοίνωση Επιτροπής Κατοίκων Ν. Κόσμου – Ψυχικού

Οι πλατείες είναι οι καρδιές των συνοικιών και η κατάστασή τους απεικονίζει κι επηρεάζει (θετικά ή αρνητικά) την κατάσταση και την ανάπτυξη των ίδιων των συνοικιών .

Η πλατεία Ν. Κόσμου , ευεργέτημα του αείμνηστου δημάρχου Σπάρτης Γ. Σαϊνοπούλου , παρά τον διαρκή αγώνα των κατοίκων , ΔΕΝ έχει , ακόμα , αρθεί στο ύψος των προσδοκιών τους και των αναγκών της συνοικίας τους :

1.Το σιντριβάνι της παραμένει διαρκώς προβληματικό και υποβαθμισμένο . Η «ιαπωνική» παρέμβαση βελτίωσής του , πριν από μερικά χρόνια , στα πλαίσια ιαπωνικής τηλεοπτικής εκπομπής , έμεινε χωρίς συνέχεια .

2.Το πράσινο της πλατείας έχει περιθώρια αναβάθμισης κι εμπλουτισμού . Δέντρα που ξεράθηκαν και αποκόπηκαν δεν αντικαταστάθηκαν .

3.Η παιδική χαρά χρειάζεται ανανέωση κι εμπλουτισμό των οργάνων της και αναβάθμιση στα παγκάκια . Αντί τοποθέτησης υψηλής περίφραξης «τύπου Ευαγγελιστρίας» και μετατροπή της σε παιδική χαρά «κλειστού τύπου» , ώστε να παίζουν τα παιδιά με μεγαλύτερη ασφάλεια και να μην γίνεται τη νύχτα τόπος παραβατικών κι ενοχλητικών συγκεντρώσεων και βανδαλισμών , τοποθετήθηκε χαμηλή περίφραξη που δεν προστατεύει 100% τα παιδιά και αφήνει την παιδική χαρά ανοιχτή κατά τη διάρκεια της νύχτας .

4.Τα φωτιστικά της πλατείας είναι από την εποχή Σαϊνοπούλου !!! . Εκτός της κακής ποιότητας φωτισμού που παρέχουν , βρίσκονται σε κατάσταση τραγική κι εγκυμονούνται κίνδυνοι από πτώσεις των φωτιστικών σωμάτων .

5.Οι θαμώνες της πλατείας (και κυρίως τα παιδιά) κινδυνεύουν διαρκώς από τον χωρίς κανενός είδους περιορισμό ή ανάσχεση της κυκλοφορίας των τροχοφόρων , αφού η πλατεία (ουσιαστικά) έχει καταστεί κυκλοφοριακός κόμβος εισόδου κι εξόδου των αυτοκινήτων στη συνοικία .

6.Το ελεύθερο παρκάρισμα και η στάθμευση στο κράσπεδο της περιμέτρου της πλατείας , εκτός του ότι «φυλακίζει» έναν ζωτικό κοινόχρηστο χώρο αναψυχής , δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια όσων κατεβαίνουν από την πλατεία στον δρόμο , ιδιαίτερα των παιδιών που παίζουν ή κάνουν ποδήλατο και άλλες δραστηριότητες πάνω στην πλατεία και πολλές φορές «πετάγονται» (σαν παιδιά) στο δρόμο , ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα .

7.Η πλατεία είναι ζωσμένη από κάδους σκουπιδιών με ό,τι δυσμενές αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των χρηστών της και την όλη αισθητική του χώρου . Οι δύο βυθιζόμενοι κάδοι παρουσιάζουν προβλήματα λειτουργίας και ρύπανσης του περιβάλλοντος χώρου με λύματα .

8.Η προτομή του ήρωα του Μικρασιατικού Πολέμου , Εφέδρου Ανθυπολοχαγού και Δικηγόρου Σπάρτης ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ , παραμένει βανδαλισμένη και αφρόντιστη επί μια συναπτή 25ετία !!!

9. Η πλατεία ΣΑΪΝΟΠΟΥΛΟΥ (Ν. Κόσμου) , λόγω της θέσεώς της , διεκδίκησε (μέσω μαζικής ενεργοποίησης των κατοίκων) , πριν από λίγο καιρό , τη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς της Τετάρτης . Η διεκδίκηση αυτή πολεμήθηκε από ορισμένους κύκλους και τελικά καταψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Σπάρτης, παρ’ ότι οι διαδικασίες βρίσκονταν στην τελευταία τους φάση πριν από την οριστική έγκριση . Το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό και πρώτης προτεραιότητας για τους κατοίκους .

10. Η χρήση της πλατείας και των παρτεριών της για τις «ανάγκες» συνοδευόμενων ζώων αποτελεί υγειονομική βόμβα για τους χρήστες της πλατείας και ιδιαίτερα για τα παιδιά , τα οποία χρησιμοποιούν τους χώρους αυτούς για το παιχνίδι και τις δραστηριότητές τους . Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των κατοίκων, δεν έχει γίνει κάποια παρέμβαση για εξάλειψη του φαινομένου .

Ως ενεργοί πολίτες διεκδικούμε τα δικαιώματά μας στο δημόσιο χώρο , επιδιώκουμε τη δημόσια έκφραση , την αναβάθμιση της συνοικίας μας και τη δημιουργία υποδομών στη γειτονιά μας .

Ο δήμος έχει υποχρέωση να ακούει τους πολίτες και να ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματά τους .

Σπάρτη 6-9-2020

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Ν. ΚΟΣΜΟΥ – ΨΥΧΙΚΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ