Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ για τον τουρισμό στη Λακωνία

Η Κατερίνα Νοτοπούλου παρουσίασε τα μέτρα που προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Τηλεδιάσκεψη με φορείς Τουρισμού της Λακωνίας διοργάνωσε εχθές, Τρίτη 12 Μαΐου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ και το τμήμα Τουρισμού με τη συμμετοχή του βουλευτή Λακωνίας και Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη, με την βουλεύτρια Α Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη Τουρισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου.
Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν όλες οι πλευρές που επηρεάζουν τον Τουρισμό από την πανδημία COVID-19. Αναλύθηκαν τα προβλήματα στις μετακινήσεις, στην συνάθροιση, στην χρήση κοινόχρηστων χώρων, στην εστίαση, στην ασφάλεια του προσωπικού και στα νομικής φύσης ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν.
Οι συμμετέχοντες εστίασαν στην ανάγκη μείωσης φόρων και κυρίως του ΦΠΑ, στην αναγκαιότητα ανάπτυξης των δημοσίων υποδομών Υγείας, στην εκπόνηση, άμεσα, υγειονομικού πρωτοκόλλου λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την ανάπτυξη και ανάδειξη του τουριστικού μοντέλου που ταιριάζει στην Λακωνία.
Το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα όπως και οι άλλες μορφές τουριστικών καταλυμάτων γι’ αυτό τον λόγο είναι ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη να τους στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να μείνουν όρθιοι καθώς εκφράζονται φόβοι από τους εκπροσώπους των φορέων, ότι πολλές οικογενειακές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο και χιλιάδες θα μείνουν άνεργοι.
Η Κατερίνα Νοτοπούλου παρουσίασε τα μέτρα που προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση #Μένουμε_Ορθιοι για να μείνει ο κλάδος όρθιος και τόνισαν ότι είναι αναγκαία η άμεση και εμπροσθοβαρής στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων καθώς και η ενίσχυση των δομών υγείας του νομού για να στηριχτεί ο τουρισμός στη περιοχή και να νιώθει ο επισκέπτης ασφαλής. Δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση οφείλει άμεσα να υλοποιήσει ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης του ελληνικού τουρισμού.
Ο Σταύρος Αραχωβίτης επεσήμανε ότι το μοντέλο τουρισμού που ταιριάζει στη Λακωνία μετά την πανδημία είναι ο αγροτουρισμός και θα πρέπει να στηριχτεί και ενισχυθεί. Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό ώστε να μπορέσουν να διαβιώσουν για όλους τους επόμενους 12 μήνες.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέφεραν, διαμορφώθηκε μέσα από διαβουλεύσεις με τους φορείς του τουρισμού και τις τοπικές κοινωνίες και βασίζεται σε τρεις άξονες:
α. Μέτρα ενίσχυσης της ζήτησης, κυρίως με την προώθηση του Εσωτερικού Τουρισμού
β. Μέτρα στήριξης της επιχειρήσεων
γ. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν φορείς της Λακωνίας και συγκεκριμένα η Δήμαρχος Ελαφονήσου, κ. Έφη Λιάρου, η Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Μονεμβασίας κ. Κατερίνα Τσαφατίνου, με τον Αντιδήμαρχο Ευρώτα κ. Παναγιώτη Κυριακάκο, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού Δήμου Σπάρτης κ. Θανάση Μιχελόγγονα, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Λακωνίας κ. Δημήτρη Πολλάλη, με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λακωνίας κ. Νίκο Μηνακάκη, με την τουριστική πράκτορα κ. Σοφία Ροζάκη, με την ξενοδόχο κ. Καίτη Αραπάκη, με τον ξενοδόχο κ. Δημήτρη Πετροπουλάκη, με τον οικονομικό αναλυτή κ. Στάθη Σχινά, και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αναστασία Κοκκόλη, κ. Παναγιώτη Αρανίτη, κ. Διονύση Θωμά.