66 αλλοδαποί στο Γερολιμένα | Ανάμεσά τους 22 ανήλικα παιδιά

Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Γυθείου για την ύπαρξη προσαραγμένου σκάφους σε βραχώδη ακτή, στη θαλάσσια περιοχή παραλίας «Γυάλια» πλησίον του Γερολιμένα. Στο σημείο έσπευσαν οχήματα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, τα οποία με τη συνδρομή προσωπικού των Αστυνομικών Τμημάτων Αρεόπολης και Γυθείου, εντόπισαν στην ακτή συνολικά 66 αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 30 άνδρες, 14 γυναίκες και 22 ανήλικοι. Στη συνέχεια, δύο εξ αυτών διεκομίσθησαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν σε κλειστό κτήριο. Έρευνες που διενεργήθηκαν από περιπολικά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, προς εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων, είχαν αρνητικά αποτελέσματα. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Γυθείου.

Ανακοίνωση του Διοικητή Γ.Ν.Λακωνίας, Σ.Μπότσιου

Την Τετάρτη 22/11 το βράδυ το Γ.Ν. Λακωνίας ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του Κ.Υ. Αρεόπολης για την περισυλλογή μεγάλου αριθμού προσφύγων σε ακτή κοντά στον Γερολιμένα και τη διακομιδή για προληπτικούς λόγους στη Ν.Μ. Σπάρτης δύο εξ αυτών, εκ των οποίων η μία σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Αμέσως ενημερώθηκαν η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, το Υπουργείο Υγείας και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Το μεσημέρι της Πέμπτης 23/11, κλιμάκιο αποτελούμενο από δύο παιδιάτρους και τρεις γιατρούς Γενικής Ιατρικής καθώς και δύο αγροτικούς γιατρούς, με επικεφαλής τον Διοικητή του Γ.Ν. Λακωνίας και σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές, βρέθηκε στο χώρο προσωρινής τους υποδοχής στο Βλαχιώτη, εξέτασαν τους πρόσφυγες (41 ενήλικες και 22 παιδιά) και τους εφοδίασαν με το απαραίτητο πιστοποιητικό, έτσι ώστε νομότυπα να προωθηθούν προς δομές φιλοξενίας.

Η συμβολή των γιατρών του Κ.Υ. Αρεόπολης, του Κ.Υ. Βλαχιώτη, της Νοσ. Μον. Σπάρτης και των εθελοντών ιατρών ήταν καθοριστικής σημασίας στην παροχή ιατρικής βοήθειας.

Συγχαρητήριο Μήνυμα Αραχωβίτη

Την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, αργά το βράδυ, ολοκληρώθηκε στη Μάνη, με επιτυχία, επιχείρηση διάσωσης 66 μεταναστών, μεταξύ των οποίων και 22 παιδιά.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Λιμενάρχη Γυθείου και το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, όπως και στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισαν τους ταλαιπωρημένους συνανθρώπους μας με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ανθρωπιά.

Επίσης, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Δήμαρχο και το πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου Ευρώτα για την άμεση ανταπόκρισή τους, τόσο στην επίλυση του προβλήματος προσωρινής στέγασης, όσο και μεταφοράς.

Τέλος, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Ταξίαρχο ΚΕΕΜ και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την άμεση ανταπόκριση στο πρόβλημα της μεταφοράς των υπολοίπων μεταναστών.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση των θυμάτων πολεμικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και των θυμάτων σύγχρονων δουλεμπόρων.

Με εκτίμηση
Σταύρος Αραχωβίτης
Βουλευτής Λακωνίας ΣΥΡΙΖΑ