26 και 27 Ιουλίου Έκθεση με παπλωματάκια παρηγοριάς στο Άσυλο Ανιάτων

Η «A&B CREATING» ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΟΥΔΕΣ
ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΟΦΙΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ ΑΝΙΑΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ

Έκθεση με πολύχρωμα παπλωματάκια παρηγοριάς θα γίνει τις ημέρες της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα (26 και 27 Ιουλίου 2018) στο Άσυλο Ανιάτων «ο Άγιος Παντελεήμων» στη Μαγούλα Σπάρτης στο χώρο της εισόδου του Ιδρύματος.
Πρόκειται για μικρά, όμορφα χειροποίητα παπλώματα, κατασκευασμένα από διάφορα είδη υφάσματος με ειδικές ενσωματωμένες στο ύφασμα δραστηριότητες, οι οποίες δρουν κατευναστικά σε ανθρώπους με άγχος και ανησυχία, όπως π.χ. σε περιπτώσεις άνοιας και αυτισμού.
Τα παπλώματα της έκθεσης αποτελούν προϊόν εθελοντικής προσφοράς της «A&B Creating» και ευγενικής χορηγίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Πέρυσι το Σεπτέμβρη, όταν άρχισαν τα πρώτα μαθήματα στην Α&Β Creating*, ο Τοπικός Διαχειριστής του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, κ. Ιωάννης Μπαγιώκος πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μουσείου για δραστηριότητες με φιλανθρωπικό σκοπό.
Μετά από μια εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των δύο ιδρυτριών της Α&Β Creating, κυρίας Άντας Κοπιτοπούλου και κυρίας Βαρβάρας Αργυροπούλου, του πατέρα Ιωάννη Πορφύρη, διευθυντή του Ασύλου Ανιάτων «Ο Άγιος Παντελεήμων» και του κυρίου Ιωάννη Μπαγιώκου, Τοπικού Διαχειριστή του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, αποφασίστηκε το σχέδιο δράσης. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς χρηματοδότησε την αγορά των υλικών.
Την περίοδο του Οκτωβρίου 2017, κάθε Κυριακή πρωί, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού θα καλωσόριζε περίπου 12 κυρίες, οι οποίες είχαν εγγραφεί για να διδαχθούν δωρεάν τις αρχικές τεχνικές του Quilting και Patchwork.
Με την κυρία Άντα Κοπιτοπούλου συντονίστρια και την παρουσία έμπειρων εθελοντριών, «οι παπλωματούδες» της Α&Β Creating, οργάνωσαν τα μαθήματα σε μικρές ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο πρόσφεραν όλοι μαζί τον χρόνο και τον ενθουσιασμό τους μέσα στον υπέροχο χώρο του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, δημιουργώντας τα πρώτα πολύχρωμα και χρήσιμα παπλωματάκια παρηγοριάς.
Μετά από την έκθεσή τους, που έγινε την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δημιουργήθηκε και λειτουργεί πλέον στους χώρους της A&B Creating μια ομάδα κυριών, η οποία συγκεντρώνεται κάθε δεύτερη Πέμπτη πρωί ή/και απόγευμα, με σκοπό να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο προς χάριν των τροφίμων του Ιδρύματος.
Μετά από τον εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα στις 26 και 27 Ιουλίου εθελόντριες της «Α&Β Creating» θα επισκεφθούν τους τροφίμους του Ασύλου Ανιάτων, για να προσφέρουν επίσημα και με πολλή αγάπη τα, ειδικά γι’ αυτούς φτιαγμένα, δημιουργήματά τους.
Ευχαριστούμε θερμά το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς για την προσφορά των υλικών, τον κύριο Ιωάννη Μπαγιώκο για την ευγενική πρωτοβουλία και το οργανωτικό πνεύμα του, καθώς και όλους τους εργαζόμενους του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού για την υπέροχη φιλοξενία και την έμπρακτη στήριξη όλου του επιχειρήματος.
Ευχαριστούμε επίσης το Άσυλο Ανιάτων «Ο Άγιος Παντελεήμονας» της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης και το διευθυντή του πατέρα Ιωάννη Πορφύρη για την άριστη συνεργασία τους και για την ευκαιρία και την έμπνευση που μας δίνουν για εθελοντική προσφορά.
Τέλος, ευχαριστούμε όλες τις εθελόντριες «παπλωματούδες» της Α&Β Creating και τις υπέροχες κυρίες, οι οποίες εγγράφηκαν και ήρθαν με πολύ κέφι να μάθουν τις τεχνικές του “Quilting and Patchwork”, προσφέροντας παράλληλα το χρόνο, την ενέργειά τους και το καλλιτεχνικό τους πνεύμα για την κατασκευή αυτών των όμορφων και χρήσιμων μικρών παπλωμάτων παρηγοριάς.

*Τα παπλωματάκια παρηγοριάς είναι μικρά σε μέγεθος, όμορφα χειροποίητα παπλώματα, από διάφορα είδη υφασμάτων με ειδικά ενσωματωμένες δραστηριότητες, οι οποίες δρουν κατευναστικά σε ανθρώπους με άγχος και ανησυχία, όπως είναι οι περιπτώσεις άνοιας και αυτισμού. Παρατηρήθηκε σε ιδρύματα του εξωτερικού ότι η χρήση τέτοιων κατασκευών έχει επιφέρει σημαντική μείωση ή και κατάργηση των ηρεμιστικών φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς, καθώς επίσης και βελτίωση των δεξιοτήτων και της γενικότερης διάθεσής τους.
* Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Elias-Kai-Ellinikou-Ladiou/to-mouseio.aspx
* Άσυλο Ανιάτων «ο Άγιος Παντελεήμων» της Ι.Μ. Μονεμβασίας και Σπάρτης http://www.immspartis.gr
* H A&B Creating ΑΜΚΕ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2017 και λειτουργεί πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου Σπάρτης.
Τα ομαδικά μαθήματα Quilting και Patchwork στην Α&Β Creating θα ξεκινήσουν πάλι από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Για πληροφορίες, εγγραφές και για τυχόν ατομικά μαθήματα παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο 2731-401016 ή στο 697 88 41 511 (κυρία Άντα Κοπιτοπούλου).
Για γενικές πληροφορίες και τα υπόλοιπα μαθήματα παρακαλούμε τηλεφωνήστε στο: 6942 06 04 06 (κυρία Μπάρμπαρα Αργυροπούλου)