2,5 χρόνια μετά … καμία αποζημίωση για τις φωτιές στη Δ.Ε. Βοιών

Έχουν παρέλθει 2,5 χρόνια από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2015 που έπληξε την Δημοτική Ενότητα Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε καλλιεργήσιμες και δασικές εκτάσεις, σε κατοικίες και επιχειρήσεις και δυστυχώς όλοι όσοι επλήγησαν δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί.

Συγκεκριμένα έχει καθυστερήσει και είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν, ενώ την ίδια στιγμή δεν έχει καταστεί δυνατό μέχρι σήμερα να χορηγηθούν τραπεζικά δάνεια για την αποκατάσταση των ζημιών σε κατοικίες, εξαιτίας του μη σωστού συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ Τραπεζών και των αρμοδίων του Υπουργείου Υποδομών. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται το προσεχές διάστημα να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημιώσεων των αγροτών από το πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ.

Δυστυχώς το πολύπλοκο νομοθετικό πλαίσιο και η εμπλοκή πολλών κρατικών δομών στις αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, αλλά και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα γεγονότα αυτά από την παρούσα κυβέρνηση, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους πολίτες.

Συνεπώς, με δεδομένο ότι τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και η χώρα μας μοιάζει απροετοίμαστη για τον χειρισμό τους, είναι αναγκαίο να υπάρξει απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να είναι δυνατή η άμεση και χωρίς καθυστερήσεις αποζημίωση των πληγέντων.

Ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί:

1. Σχεδιάζουν να προβούν στην απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου αποζημιώσεων ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία;

2. Πότε θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στις πληγείσες επιχειρήσεις;

3. Πως σκοπεύει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκύψει όταν οι Τράπεζες αρνούνται την ευνοϊκή δανειοδότηση των πολιτών που έχουν πληγεί;

4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πληρωμών από το πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ;»

Θανάσης Δαβάκης

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ