1η Οικολογική Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων στην Ελαφόνησο

Όλα όσα συζητήθηκαν

Η 1η Οικολογική Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων έλαβε χώρα στη Ελαφόνησο την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022. Η συνάντηση οργανώθηκε από την οργάνωση πολιτών «Οικολογική Ελαφόνησος» με την υποστήριξη του Δήμου Ελαφονήσου και την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Εμπνευστής και οικοδεσπότης της συνόδου είναι ο πρόεδρος της οργάνωσης και διαχρονικός φίλος της Ελαφονήσου κ. Enrico Toja.

Η θεματολογία της πρώτης συνόδου ήταν αφιερωμένη στην οικολογική ανάπτυξη των νησιών και την διαχείριση της τουριστικής δραστηριότητας προς αυτή την κατεύθυνση και αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας πρώτης μικρής ομάδας Δήμων που θα έβαζε τα θεμέλια για την συνέχεια της πρωτοβουλίας. Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικάλων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, η δήμαρχος Ελαφονήσου κα. Έφη Λιάρου και δήμαρχοι λοιπών νησιών όπως της Αστυπάλαιας ο κ. Νίκος Κομηνέας, των Λειψών ο κ. Φώτιος Μάγγος, της Χάλκης ο κ. Φραγκάκης, της Άνδρου οι εκπρόσωποι του Δήμου Άνδρου κ. Ισίδωρος Νικολάου και κα. Ιωάννα Σαραβάνου, ενώ με τηλεδιάσκεψη συμμετείχε ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης. Τις εργασίες της συνόδους συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ). Στη συνάντηση επίσης συμμετείχε εκ μέρους της εταιρίας Cocomat, μια ελληνική εταιρία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και ενεργή σε οικολογικές δράσεις, η κα. Κατερίνα Κοκκινάκη, υπεύθυνη μάρκετινγκ οικολογικών δράσεων της εταιρίας.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου οι δήμαρχοι κλήθηκαν να περιγράψουν πως έχουν ενσωματώσει την οικολογία στα έργα και δράσεις που εκτελούν αλλά και στην τουριστική προβολή και στρατηγική του τόπου τους. Στη συνέχεια αποτύπωσαν αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, λυμάτων, υδάτων, καθώς και των υποδομών ενέργειας, επικοινωνιακών συστημάτων και μεταφορών / κινητικότητας.

Στη συνέχεια κατέγραψαν ενδελεχώς και με έντονο προβληματισμό τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά την ωρίμανση και υλοποίηση σχετικών έργων. Παρόλα αυτά αναγνώρισαν τη διαθεσιμότητα χρηματοδοτήσεων και την ευκαιρία μέσω συνεργασιών και ενεργοποίησης των κατάλληλων μηχανισμών υποστήριξης να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κατά το πέρας των εργασιών της συνόδου οι δήμαρχοι δεσμεύτηκαν, από κοινού, το επόμενο έτος να αυξήσουν το ποσοστό του προϋπολογισμού των Δήμων τους, που αφορά σε έργα τα οποία

ενσωματώνουν στοιχεία οικολογίας, και ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Ελαφόνησο για τον Μάιο του 2023 με σκοπό την διεύρυνση της αρχικής ομάδας συμμετεχόντων Δήμων και την αποτύπωση της προόδου των στόχων τους λίγο πριν την τελική ευθεία της τρέχουσας περιόδου διοίκησης τους.