Έργα 11,5 εκατ. ευρώ στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας

Ένα μελετημένο σχέδιο σημαντικών έργων υγείας συνολικού προϋπολογισμού 11,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει καταφέρει και έχει ωριμάσει η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ. Πρόκειται για έργα υγείας που εντάσσονται στο στρατηγικό σχεδιασμό της Διοίκησης και βρίσκονται πια ένα βήμα πριν από την ένταξη και υλοποίησή τους.

Κάποια από αυτά έχουν ήδη ενταχθεί, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση και εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, προϋπολογισμού 4.500.000 προϋπολογισμού, έργο ενταγμένο στο ΥΜ-ΕΠΠΕΡΑΑ που κινείται πια σε τροχιά υλοποίησης. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που συνθέτουν 15 υποέργα και που στόχο έχουν να οδηγήσουν το Νοσοκομείο Καλαμάτας ενεργειακά στη κατηγορία Β+.

Το δεύτερο μεγάλο έργο, που εντάσσεται στο ΠΕΠ Πελοποννήσου στα τέλη του Μάρτη, αφορά στην προσθήκη ορόφου 1.000 τ.μ πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 3.800.000 ευρώ, που έρχεται να δώσει λύσεις στη χρονίζουσα χωροταξική ασφυξία του ιδρύματος, αλλά και να ανοίξει προοπτικές για νέες υπηρεσίες υγείας.

Ο τρίτος άξονας αφορά πρόταση που την ερχόμενη εβδομάδα υποβάλλεται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ΟΠΣ και αφορά στην προμήθεια νέου εξοπλισμού πληροφορικής για τις Νοσηλευτικές Μονάδες Καλαμάτας-Κυπαρισσίας, συνολικού προϋπολογισμού 220.000 ευρώ.

Ο τέταρτος άξονας ώριμων έργων αφορά στον τομέα της ψυχικής υγείας και περιλαμβάνει την παροχή νέων υπηρεσιών μέσα από τη δημιουργία τεσσάρων (4) νέων δομών, συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ. Πρόκειται για: α) την ανάπτυξη και παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στο ΚΨΥ (ιατροπαιδαγωγικό κέντρο), β) τη λειτουργία κινητής μονάδας για κατ’ οίκον νοσηλεία, γ) τη δημιουργία ενός οικοτροφείου με 15 ωφελούμενους που θα απευθύνεται σε ασθενείς μέσης ηλικίας μετά την νοσηλεία τους στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου και δ) τη δημιουργία ενός κέντρου ημέρας.

Οι ανωτέρω δομές ψυχικές υγείας, εκτός από τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν, θα δημιουργήσουν 35 νέες θέσεις εργασίας, ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος οι συμβάσεις των εργαζομένων μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Τέλος, για τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας υπάρχει ώριμη πρόταση που θα υποβληθεί τέλη Φλεβάρη για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ.

Ανακεφαλαιωτικά, λοιπόν, τα έργα που είναι ενταγμένα ή υπό ένταξη στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι τα παρακάτω:

-Προσθήκη ορόφου 1.000 τ.μ και αναδιαρρύθμιση των ΤΕΠ στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, π/υ 3.800.000 ευρώ

-Ενεργειακή αναβάθμιση και εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, π/υ 4.500.000 ευρώ

-Εξοπλισμός Πληροφορικής για τις Νοσηλευτικές Μονάδες Καλαμάτας-Κυπαρισσίας, π/υ 220.000 ευρώ

-Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας, 300.000 ευρώ

-Ανάπτυξη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών-Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο

-Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας για κατ’ οίκον νοσηλεία

-Δημιουργία οικοτροφείου για 15 ωφελούμενους

-Δημιουργία Κέντρου Ημέρας.

Με αφορμή τα παραπάνω ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος, δήλωσε σχετικά: «Μέσα τη συστηματική δουλειά μαζί με τους συνεργάτες μου όλο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε και ωριμάσαμε προτάσεις που αφορούν σημαντικά έργα υγείας για τις δύο Νοσηλευτικές μας Μονάδες, Καλαμάτας-Κυπαρισσίας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια τεράστια συλλογική δουλειά με αρκετά έργα και υποέργα, που με βάση το σχεδιασμό μας ευελπιστούμε μέχρι τα τέλη του Μάρτη να έχουν ενταχθεί όλα.

Από εκεί και μετά, πρέπει να ξεκινήσουμε στην κυριολεξία έναν αγώνα δρόμου ταχύτητας για να προλάβουμε να υλοποιηθούν όλα αυτά, μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται πραγματικά για ένα μεγάλο στοίχημα που δεν επιτρέπει ούτε μέρα να πηγαίνει χαμένη.

Έχουμε, όμως, την εμπειρία και τη γνώση από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, αλλά κυρίως έχουμε τη βούληση να μην αφήσουμε ούτε 1 ευρώ να πάει χαμένο. Είμαστε αισιόδοξοι και θα τα καταφέρουμε».