1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας

Ένα σημαντικό καλλιτεχνικό γεγονός οργανώνεται φέτος από τον Δήμο Μονεμβασίας. Για επτά ημέρες οι Μολάοι θα είναι το επίκεντρο του ελληνικού ερασιτεχνικού θεάτρου! Οκτώ θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε πολλές άλλες από ειδική επιτροπή, θα διαγωνιστούν ενώπιον κριτών διεκδικώντας το βραβείο τους και χαρίζοντάς μας μοναδικές στιγμές με το ταλέντο και την αγάπη τους για το θέατρο. Όσοι θεατές παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις θα έχουν το δικαίωμα ψηφοφορίας για την απονομή “Ειδικού Βραβείου Κοινού”.

Η διαδικασία επιλογής των συμμετοχών στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Δήμου Μονεμβασίας ήταν έργο πραγματικά δύσκολο. Συμμετοχές υψηλού επιπέδου, ποιότητα και άρωμα επαγγελματισμού, προσπάθεια και κέφι! Η επιλογή των οκτώ παραστάσεων που θα συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ και των τεσσάρων αναπληρωματικών συμμετοχών σε καμία περίπτωση δεν καθιστά τις υπόλοιπες λιγότερο σημαντικές ή ποιοτικά κατώτερες. Αντίθετα, επιβεβαιώθηκε πως οι ερασιτέχνες λάτρεις του θεάτρου μετουσιώνουν την αγάπη τους γι’ αυτό σε αστείρευτη και υψηλή δημιουργία.

Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να αγκαλιάσει το Φεστιβάλ μας και τις τριάντα δύο υποψηφιότητες, γι’ αυτό και πέραν της καλλιτεχνικής ποιότητας των παραστάσεων συνεκτιμήθηκαν κριτήρια όπως η επιλογή του έργου, ο θεατρικός συγγραφέας και η γεωγραφική κατανομή των υποψηφίων. Μάλιστα, οι ομάδες που βρέθηκαν πολύ κοντά στην πρόκριση κρατούν ένα πλεονέκτημα για την εξέταση της υποψηφιότητάς τους στο επόμενο Φεστιβάλ. Με όλους εκείνους, λοιπόν, τους φίλους που δεν θα μπορέσουμε να απολαύσουμε φέτος, ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, την ίδια εποχή, στην προετοιμασία του 2ου Φεστιβάλ μας. Όσον αφορά τους θιάσους που προκρίθηκαν, ανυπομονούμε να γνωριστούμε από κοντά και να ταξιδέψουμε παρέα με το κοινό που θα μας τιμήσει με την παρουσία του στον μαγικό κόσμο του θεάτρου.

Κατά αλφαβητική σειρά, οι παραστάσεις που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν στο “1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας” είναι οι εξής:

1. “Αχ, αυτά τα φαντάσματα ” του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο, από τη Θεατρική Ομάδα Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου (Θεσσαλονίκη)

2. “Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής” του Μολιέρου, από τη Θεατρική Σκηνή Κορίνθου “Ανέμη” (Κόρινθος)

3. “Οι Ηλίθιοι” του Νηλ Σάιμον, από την εφηβική θεατρική ομάδα «4 και κάτι…» (Αργυρούπολη Αττικής)

4. “Παιχνίδι Μοναξιάς” του Ουίλιαμ Γκίμπσον, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Μακρυγιάννης» (Άρτα)

5. “Ποιος σκότωσε τον Ουίλιαμ;” της Λίλιαν Δημητρακοπούλου, από την Πειραματική Σκηνή του Θεάτρου “Θέσπις” (Κερατέα Αττικής)

6. “Πώς να σχεδιάσετε την κηδεία του συζύγου σας” της Βαρβάρας Ονουφρίου-Χριστοφόρου, από τον Θεατρικό Όμιλο Πάφου (Κύπρος)

7. “Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα”, των Μιχ. Ρέππα – Θαν. Παπαθανασίου, από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Καρδαμύλων (Χίος)

8. “Τρεις Δρόμοι για το Φεγγάρι”, σπονδυλωτή θεατρική παράσταση βασισμένη σε έργα των Λουίτζι Πιραντέλο (Male di Luna), Φ. Γκαρθία Λόρκα (Ματωμένος Γάμος) και Γιάννη Ρίτσου (Η Σονάτα του Σεληνόφωτος), από τη Θεατρική Σκηνή Ζακύνθου (Ζάκυνθος)

Ως αναπληρωματικές των παραπάνω συμμετοχών επιλέχθηκαν, κατά αλφαβητική σειρά, οι εξής:

1. “Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη, από το Κορινθιακό Θέατρο “Βασίλης Ρώτας” (Κόρινθος)

2. “Η Αυλή των Θαυμάτων” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, από τη Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης (Αρκαδία)

3. “Ο φίλος μου ο Λευτεράκης” του Αλέκου Σακελλάριου, από το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο (Μεσσηνία)

4. “Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;” της Χρύσας Σπηλιώτη από τη “Θεατρική Μηχανή Καβάλας” (Καβάλα)

Τα Μέλη της Επιτροπής:
Λεωνίδας Κακούρης, ηθοποιός
Τζανέτος Κομηνέας, σκηνοθέτης
Ολυμπία Λαμπούση, εκπαιδευτικός – υπεύθυνη “Θεατρικού Εργαστηρίου Νέων του Δήμου Μονεμβασίας”
Μαρία Σιουρούνη, εκπαιδευτικός – ηθοποιός