Υπέστη ζημιά 100%, αλλά δεν αποζημιώθηκε από τον ΕΛΓΑ

Η Αρκαδία από το 2015 έως σήμερα χτυπήθηκε πολλές φορές από ακραία φυσικά φαινόμενα που κόστισαν σε πολλούς αγρότες τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην αμπελοκαλλιέργεια, κόστισαν τη σοδειά και των επόμενων δύο ετών. Οι κακές καιρικές συνθήκες έχουν προκαλέσει ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν όλες τις συνέπειες.

Η διαδικασία που ακολουθείται, είναι η αυτοψία και η εκτίμηση από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στα χωράφια. Οι υπεύθυνοι προχωρούν σε εκτιμήσεις των καταστροφών και βάσει αυτών των εκτιμήσεων βγαίνουν οι αποζημιώσεις.

Μία τέτοια περίπτωση είναι και του κ. Ναστόπουλου Ανδρέα, του οποίοι οι καλλιέργειες επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση. Ο κ. Ναστόπουλος, όπως είπε στο Arcadia Portal, αιτήθηκε εκτίμησης της ζημιάς, προκειμένου να αποζημιωθεί.
Το αποτέλεσμα της εκτίμησης, όμως, δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματική ζημιά, όπως υποστηρίζει, και έτσι ζήτησε επανεκτίμηση, όπως δικαιούται από τον νόμο.

Το χαλάζι έπεσε στις 27 Ιουνίου του 2015 στην περιοχή της Καρύταινας στην Μεγαλόπολη.

Η εκτίμηση του ΕΛΓΑ βγήκε στις 4.3.16 και σε αυτήν αναφέρεται ότι η έκτασή του δεν δικαιούται αποζημίωσης με την παρατήρηση «καλλιέργεια, χωρίς παραγωγή, υπερβόσκηση κατά τη διάρκεια της Άνοιξης».

Ύστερα από αυτό το πόρισμα, ο κ. Ναστόπουλος, όπως ανέφερε, έχοντας πάθει ζημιά η οποία άγγιζε το 100%, σύμφωνα με τις αρχικές διαβεβαιώσεις των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, προχώρησε σε αίτηση επανεκτίμησης στην οποία ανέφερε ότι διαφωνεί με το πόρισμα ζητώντας μία ακόμα επανεκτίμηση.

Αφού δεν έλαβε κάποια απόκριση, ο κ. Ναστόπουλος αιτήθηκε με επίσημο έγγραφο στις 19.5.16 να του αποσταλεί έγγραφο με το πρωτότυπο της δήλωσης ζημίας από το χαλάζι – ανεμοθύελλα στις 27.6.15, στο οποίο, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν τα πορίσματα εκτίμησης του γεωπόνου.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Ναστόπουλος, ύστερα από την κοινοποίηση αυτής της αίτησης στο αρμόδιο υπουργείο αλλά και στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ στην Αθήνα και στην Τρίπολη, δεν έχει λάβει εδώ και τέσσερις μήνες καμία απόκριση ούτε θετική ούτε αρνητική, πράγμα που τον έβαλε σε υποψίες για την ύπαρξη του έγγραφου και πιθανή παραποίηση, όπως ο ίδιος καταγγέλλει.

Το Arcadia Portal επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πελοποννήσου κ. Ηλία Αγγελόπουλο για το ζήτημα. Ο κ. Αγγελόπουλος απάντησε ότι η επανεκτίμηση την οποία έχει ζητήσει ο κ. Ναστόπουλος έχει ήδη μηχανογραφηθεί, όπως και το αποτέλεσμα της εκτίμησης, ότι κανένα έγγραφο δεν έχει παραποιηθεί ούτε έχει χαθεί και ότι θα αποσταλεί μέσα στις επόμενες ημέρες.nastopoulos_elga_31nastopoulos_elga_2nastopoulos_elga_4nastopoulos_elga_11