Σύμβαση Ρωσίας – Τουρκίας για το S-400

Η σύμβαση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την αγορά του υπερσύγχρονου αντιαεροπορικού συστήματος S-400 έχει υπογραφεί αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή της κατασκευάστριας εταιρίας Rosoboronexport. Η Άγκυρα, διαπραγματεύεται ακόμη με τη Μόσχα την παροχή σχετικής πίστωσης για την αγορά του συστήματος, το οποίο είναι μια γενιά πιο σύγχρονο από το αντίστοιχο ελληνικό των S-300.
Διαφήμιση

Το ζήτημα της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος από την Τουρκία έχει απασχολήσει και το NATO, καθώς η Τουρκία είναι η δεύτερη σε μέγεθος στρατιωτική δύναμη της συμμαχίας, μετά τις ΗΠΑ. Η υπογραφή της σύμβασης αγοράς των S-400 αποτελεί ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στη διαδικασία επαναπροσέγγισης Μόσχας-Άγκυρας, καθώς οι διμερείς σχέσεις είχαν διακοπεί στον απόηχο της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού το Νοέμβριο του 2015.

Ανησυχία για το ενδεχόμενο προμήθειας από την Τουρκία του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ, καθώς και άλλοι χώρες του NATO καθώς κάτι τέτοιο δημιουργεί επιπλοκές στην ομαλή λειτουργία των Νατοϊκών αμυντικών συστημάτων. Η Τουρκία όμως έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τους S-400 σε συνδυασμό με νατοϊκά ραντάρ.

Η Ρωσία αποτελεί τον βασικό πυλώνα στήριξης του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αυτή τη φάση καθώς ΕΕ και ΗΠΑ έχουν επιβάλει ιδιότυπο καθεστώς καραντίνας στον Τούρκο πρόεδρο για το πογκρόμ κατά πολιτικών του αντιπάλων και Κούρδων που εξαπέλυσε χρησιμοποιώντας ως προπέτασμα καπνού το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.
«Η σύμβαση έχει υπογραφεί, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport Αλεκσέι Μικίβ, στους δημοσιογράφους την Τρίτη, προσθέτοντας ότι «οι εργασίες συνεχίζονται, αλλά σε εκκρεμότητα παραμένουν τεχνικά ζητήματα».

Ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είπε πως η Τουρκία θα λάβει υπό μορφή δανείου από την Ρωσία, ένα μέρος του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

«Οι συζητήσεις επί τεχνικών ζητημάτων έχουν ολοκληρωθεί, αλλά πρέπει να επιλυθούν ζητήματα καθαρά διοικητικής φύσεως» είπε ο Τσεμέζοφ επισημαίνοντας ότι «από την μια πλευρά πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση και από την άλλη να αποφασίσουμε εμείς τι πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει βεβαίως και το οικονομικό ζήτημα: η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με το δικό μας υπουργείο Οικονομικών, ως προς τα ποσά που θα διασφαλίσουν οι ίδιοι και τα ποσά που θα λάβουν ως δάνειο»

Το S-400 είναι το αντιπυραυλικό σύστημα νέας γενιάς της Ρωσίας που μπορεί να φέρει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων ικανούς να καταστρέφουν στόχους στον αέρα. Είναι σχεδιασμένο για να εντοπίζει και να καταστρέφει διάφορους στόχους, από αναγνωριστικά αεροσκάφη μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους.

ΠΗΓΗ: crisismonitor.gr