Γ.Ντεβέκος: “Πραξικοπηματική ενέργεια του Δήμου Σπάρτης για Σκουπιδότοπο στις Καρυές”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΥΩΝ
Καλούνται οι κάτοικοι των Καρυών, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 7:00 το απόγευμα, να παραστούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Σπάρτης για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στο «ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ» που προτείνει ο Δήμαρχος να γίνει στα όρια της Αράχωβας, χωρίς πρώτα να έχουν αποφασίσει οι κάτοικοι του χωριού.

ΟΛΟΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 7:00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

-Ο Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου
-Η Συντονιστική Επιτροπή

Το Θέμα συνεδρίασης στο Δ.Σ. Σπάρτης
Έγκριση χωροθέτησης «ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ – Κ.Δ.Α.Υ. ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ» στη θέση “Σκούπα” Καρυών και υποβολή αιτήματος παραχώρησης στο Δασαρχείο.
Εισηγητής: κ.Δήμαρχος

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΑΧΩΒΙΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 20-2-17 ΣΤΙΣ 6 ΜΜ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ.

ΨΗΦΙΣΜΑ
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 20 Φεβρουαρίου ημέρα Δευτέρα και ώρα 19:00 θα συζητηθεί και το ακόλουθο θέμα:

« Έγκριση χωροθέτησης «ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΛΟΓΗΣ – Κ.Δ.Α.Υ. ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΜΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ» στη θέση “Σκούπα” Καρυών και υποβολή αιτήματος παραχώρησης στο Δασαρχείο. Εισηγητής: κ.Δήμαρχος ».

Όσο και αν η Δημοτική αρχή θέλει να το ονομάζει διαφορετικά, οι πράξεις της δηλώνουν καθαρά την πρόθεση της να εγκαθιδρύσει σκουπιδότοπο στο χωριό μας.
Αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς …

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι με τη δημιουργία του σκουπιδότοπου πρώτα και κύρια θα υποβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής μας από τη μόλυνση του περιβάλλοντος και σαφώς θα προκληθεί καταστροφή στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του ιστορικού χωριού μας.

Κ. Δήμαρχε και κ. Σύμβουλοι,
Θέτουμε τα εξής κύρια ερωτήματα :

1. Με ποια κριτήρια επιλέχτηκε η περιοχή μας για τη κατασκευή του σκουπιδότοπου σε σχέση με τον υπόλοιπο Δήμο; Αρχικά, ιδιωτικές εκτάσεις υπήρχαν προς πώληση μόνο στην ΔΕ Καρυών; Και τώρα υπάρχουν δασικές εκτάσεις προς παραχώρηση μόνο στην ΔΕ Καρυών;
Αυτό μας γεννά πολλά ερωτήματα κυρίες και κύριοι.

2. Υπάρχουν επικυρωμένες μελέτες που να αποδεικνύουν ότι ο χώρος αυτός ενδείκνυται για το συγκεκριμένο σκοπό ; και αν υπάρχουν ζητάμε να μας τις παρουσιάσετε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.

3. Έχουν γίνει μελέτες για τις επιπτώσεις που θα προκληθούν στο έδαφος, υπέδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα από την κατασκευή του σκουπιδότοπου, σε μια περιοχή με εκτεταμένη κτηνοτροφία και γεωργία;΄

4. Μας διαβεβαιώσατε κατά την ομιλία σας κ. Δήμαρχε στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Καρυών, ότι τα υπολείμματα θα μεταφέρονται στη Σκάλα σε ένα εργοστάσιο που όμως όχι μόνο δε λειτουργεί αλλά δεν έχει καν κατασκευαστεί. Αναρωτιόμαστε λοιπόν που θα καταλήγουν τα σκουπίδια μέχρι το εργοστάσιο να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει;
Και στην περίπτωση που λειτουργήσει τo εργοστάσιο θα δέχεται τα σκουπίδια ενός άλλου Δήμου ; Έχει υπογραφεί κάποια προγραμματική σύμβαση; Η απλά τα σκουπίδια θα παραμείνουν επ ‘ αόριστον στο χώρο που εσείς θέλετε να φτιάξετε;

5. Βάσει ποιων διατάξεων μπορεί ο Δήμος να εμπορεύεται το παραγόμενο κομπόστ και να έχει έσοδα όπως επίσης μας αναφέρατε;

6. Η άλλη λύση που μας είπατε για τη διαχείριση των απορριμμάτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με ποια κριτήρια απορρίφθηκε από τη Δημοτική αρχή;

7. Η περιοχή αυτή έχει χαρακτηριστεί με παλιά απόφαση της κοινότητας ότι ο χώρος αυτός είναι ζώνη απομόνωσης των μολυσμένων κοπαδιών (μελιταίος πυρετός-αγαλαξία κ.τ.λ.)

8. Σε απόσταση 200μ. σας κάνουμε γνωστό ότι ξεκινάει ο καλλιεργήσιμος κάμπος της κοινότητας Καρυών όπου εργάζεται πλήθος αγροτών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

9. Στην περιοχή που σχεδιάζεται η κατασκευή του σκουπιδότοπου, σας κάνουμε γνωστό ότι το υψόμετρο είναι περίπου 1000μ. όπου το χειμώνα σημειώνονται αρνητικές θερμοκρασίες που φτάνουν -100C και ισχυρές χιονοπτώσεις που αδυνατούν την επεξεργασία των λημμάτων.

Κατόπιν των ερωτημάτων αυτών πολύ κάτοικοι του χωριού αναρωτιούνται γιατί τόση βιασύνη από τη Δημοτική αρχή από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Μήπως τα κίνητρα είναι καθαρά και μόνο πολιτικά και έχουν σχέση με τη δημιουργία ενός νέου σκουπιδότοπου ενόψει της παύσης λειτουργίας του υπάρχοντος στο Αφυσσού;

Θεωρούμε πραξικοπηματικές τις ενέργειες της Δημοτικής αρχής διότι οι σοβαρές αποφάσεις λύνονται με δημοκρατικές διαδικασίες που εσείς όμως τις έχετε απορρίψει και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μας βρείτε αντιμέτωπους στους σχεδιασμούς σας.

Ο Πρόεδρος της τ.κ. Καρυών
Γεώργιος Ντεβέκος
Συντονιστική επιτροπή κατοίκων Καρυών