Παράνομη προσπάθεια οικειοποίησης περιουσιακών στοιχείων στη Μάνη

ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΣΙΚΑΛΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝ. ΜΑΝΗΣ

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΝ. ΜΑΝΗΣ κ. ΠΕΤΡΟ ΑΝΔΡΕΑΚΟ

ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΗΤΣΑΚΟ

ΜΕΛΗ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΠ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝ. ΜΑΝΗΣ

ΠΡΟΣ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΓΥΘΕΙΟΥ

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΓΥΘΕΙΟΥ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΙΟΝΙΟΥ ΓΕΝ. Δ/ΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ Δ/ΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΠΑΡΤΗΣ

Κυρίες και κύριοι,
Πληροφορηθήκαμε ότι στην πρόσκληση για την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης της 16ης Ιανουαρίου 2017, περιλαμβάνεται ανάμεσα στα προς συζήτηση και λήψη αποφάσεων θέματα της ημερησίας διάταξης, και ένα θέμα, το 18ο, υπό τον τίτλο «Σχετικά με περιουσιακά στοιχεία Τ.Κ. Τσικαλιών Δήμου Ανατ. Μάνης».

Με αφορμή το γεγονός αυτό θα θέλαμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι:
– Έχει προηγηθεί από συγκεκριμένα 38 άτομα (εν γνώση τους ή εν αγνοία τους υπογράφουν σχετική δήλωση) μια άκρως παράνομη και αυθαίρετη προσπάθεια οικειοποίησης περιουσιακών μας στοιχείων, με το πρόσχημα της παραχώρησης σε συγκεκριμένο κτηνοτρόφο από τα ‘Αλικα, εδαφικής εκτάσεως 200 στρεμμάτων στην περιοχή “Στενά” και ευρύτερα της Τοπικής Κοινότητας Τσικαλιών.

– Η εν λόγω μεθόδευση συνάντησε εμπόδια και σφοδρές αντιδράσεις από ιδιοκτήτες. Σας πληροφορούμε ότι για το θέμα αυτό διεξάγουν έρευνα οι Δικαστικές Αρχές στο Γύθειο, οι Αστυνομικές Αρχές στην Αρεόπολη και το Δασαρχείο, μετά από μηνύσεις αλλά και σχετικές καταγγελίες ιδιοκτητών από τα Τσικαλιά.

Μετά από αυτά, διαπιστώνουμε τώρα ότι επιχειρείται η εμπλοκή του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για μια προσπάθεια που εκπορεύεται από τα ίδια άτομα, με απώτερο στόχο εξυπηρέτηση δικών τους προσωπικών επιδιώξεων. Απώτερος στόχος τους είναι η καταπάτηση των περιουσιών μας και σε αυτή την προσπάθεια τους αναζητούν συνενόχους.

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Γνωρίζετε, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, ποιά είναι η κατάσταση στις αγροτικές περιοχές των χωριών μας. Η μερική ή πλήρης εγκατάλειψη καλλιεργειών, μονοετών ή πολυετών (ελαιόδεντρα) αλλά και κατοικιών, ακόμα και ολόκληρων οικισμών και χωριών, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα, είτε είναι δηλωμένα αυτά είτε όχι. Πολύ περισσότερο αυτό δεν μπορεί να ανοίξει τις πόρτες στους επίδοξους καταπατητές και στους συνεργάτες τους.

Ο δόλιος ισχυρισμός που προβάλλεται από ορισμένους ότι η χρόνια εγκατάλειψη μιας αγροτικής έκτασης οδηγεί στην αποξένωση των ιδιοκτητών από τα περιουσιακά τους δικαιώματα είναι έωλος.

Ειδικότερα στην Τοπική Κοινότητα Τσικαλιών, όπως άλλωστε σε όλη σχεδόν τη Μάνη, το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών εκτάσεων είτε είναι πάνω σε αναβαθμίδες (χτάρια) είτε περιβάλλονται από ξερολιθιές, οπότε σαφώς οι ιδιοκτησίες είναι περίκλειστες και οριοθετημένες. Επιπλέον οι τοίχοι που συγκρατούν το έδαφος (αναβαθμίδες-χτάρια) αποτελούν ένα είδος τεχνικού έργου που αποδεικνύει ότι δεν είναι χέρσα γη την οποία κάποιοι μπορούν να την “βαφτίσουν” δασική ή βοσκότοπο.

Να σας επισημάνουμε ακόμα, ότι στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Τσικαλιών, δεν υπάρχουν βοσκοτόπια και όπου παράνομα χρησιμοποιούνται ως τέτοια είναι ιδιοκτησίες είτε περίκλειστες είτε σε αναβαθμίδες-χτάρια. Οι δε πετρώδεις εκτάσεις γύρω από τις κορυφές του ορεινού όγκου, που ποτέ δεν προσφέρθηκαν για καλλιέργειες, προφανώς ούτε αποτέλεσαν ούτε μπορούν να αποτελέσουν βοσκοτόπους. Μάλιστα πετρώδες εκτάσεις γύρω από τις κορυφές σε πολλές περιπτώσεις περιβάλλονται από πέτρινη περίφραξη που χρησίμευε για τη φύλαξη των ζώων.

Όσο δε για τις λωρίδες γης (συνήθους πλάτους 2-5 μέτρων), που είναι πάνω σε αναβαθμίδες (συνήθους ύψους 2-4 μέτρων), κυμαινόμενου μήκους δεκάδων μέτρων, δεν είναι «ανοιχτές» εκτάσεις αλλά «κλειστές», καθώς ορίζονται από την μια πλευρά με το τοίχο που συγκρατεί το δικού τους έδαφος και από την άλλη από τον τοίχο που συγκρατεί το αμέσως υψηλότερο χωράφι-αναβαθμίδα.

Σημειώνεται πως οι αναβαθμίδες-χτάρια στην ευρύτερη περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Τσικαλιών, Αλίκων και Βάθειας αποτελούν ένα μοναδικό μνημείο αρχιτεκτονικής τοπίου που χρήζει προστασίας στο πλαίσιο της διάσωσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στο σημείο αυτό θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στη Μάνη με βάση τον Νόμο 4012 παραγ. 67 και ΦΕΚ 24/13.2.12, το τεκμήριο της ιδιοκτησίας δεν είναι υπέρ του Δημοσίου αλλά υπέρ του ιδιώτη ιδιοκτήτη.

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Δεν πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο με πράξεις ή με παραλείψεις του να ενθαρρύνει παράνομες ενέργειες. Τόσο ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, σαν θεσμός, όσο και ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και τα Τοπικά Συμβούλια, σαν πρόσωπα, αποτελούν φύσει και θέσει τους θεματοφύλακες των δικαιωμάτων μας και της ένδοξης ιστορίας της Μάνης.

Σας παρακαλούμε μην ανοίξετε «κερκόπορτες» στα αρπακτικά και στους σύγχρονους κατακτητές του τόπου μας.

Εάν αμφισβητηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα Τσικαλιά, ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες για αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος σε όλη τη Μάνη. Σας καλούμε, λοιπόν, να λειτουργήσετε σαν κυματοθραύστης στην παρανομία και την αυθαιρεσία και να διαφυλάξετε το κύρος του θεσμού που εκπροσωπείτε.

Τέλος θέλουμε να σας κάνουμε γνωστό ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε με κάθε νόμιμο μέσον τα δικαιώματά μας. Όποιος συμπράξει ή συναινέσει στην τέλεση αυτής της παρανομίας που περιγράφουμε παραπάνω θα έχει αστικές αλλά και ποινικές ευθύνες. Επίσης σε κάθε περίπτωση τα όποια όργανα άσκησης κρατικής εξουσίας ελέγχονται και για παράβαση καθήκοντος.

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Μετά τιμής οι ιδιοκτήτες:

Κυριάκος Ζηλάκος του Πέτρου
Κυριάκος Ζηλάκος του Ηλία
Ηλίας Ζηλάκος του Νικολάου
Βασίλης Ζηλάκος του Νικολάου
Θεόδωρος Αναστασάκος του Λάμπρου
Πέτρος Αναστασάκος του Λάμπρου
Τάσος Αναστασάκος του Λάμπρου
Δημήτρης Αναστασάκος του Λάμπρου
Παναγιώτης Αναστασάκος του Λάμπρου
Νικόλαος Αναστασάκος του Λάμπρου
Λάμπρος Αναστασάκος του Μιχάλη
Αργυρή Λάμπρου Αναστασάκου-Μωράκου
Παναγιώτα Λάμπρου Αναστασάκου-Γελάση
Κυριακούλα Λάμπρου Αναστασάκου-Πλαγιανάκου
Σταυρούλα Λάμπρου Αναστασάκου-Τσόγκα
Λαμπρινή Λάμπρου Αναστασάκου-Ροδίτη
Κυριάκος Κατσαφάδος του Ηλία
Σταυρούλα Νικολάου Μάγκουρα-Κατσαφάδου
Πέτρος Κατσαφάφος του Νικολάου
Νικόλαος Μανδαλιός του Νικήτα
Αγγελική Νικολάου Μάγκουρα-Μανδαλιού
Κυριακή Νικολάου Μάγκουρα-Τέτση
Αντωνία Νικολάου Μάγκουρα-Χαριάτη
Αρχοντούλα Νικολάου Μάγκουρα-Ζηλάκου
Γεωργοπαπαδάκος Μιχάλης του Νικολάου
Σπερνοβασίλη Σταμάτα του Γεωργίου
Μαρία Γεωργοπαπαδάκου του Νικολάου
Κυριακή Γεωργοπαπαδάκου του Νικολάου
Πασχαλιά Γεωργίου Σπερνοβασίλη-Δερμάτη
Μαρία Γεωργίου Σπερνοβασίλη-Σούφλα
Ελένη Γεωργίου Σπερνοβασίλη-Διολέτη