Πάνω από 400 πυρκαγιές στην Ηλεία μέσα σε τέσσερις μήνες

Του Γιάννη Σπυρούνη

Αρκετά μεγάλος είναι ο αριθμός των πυρκαγιών που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην Ηλεία στο πρώτο τετράμηνο της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Ο αριθμός τους ξεπέρασε έως τις 31 Αυγούστου τις 400, φτάνοντας για την ακρίβεια στις 403. Οι περισσότερες εξ αυτών ήταν σε αγροτικές εκτάσεις, ενώ ακολούθησαν οι αστικές και οι δασικές. Όμως σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν οι μεγαλύτερες εκτάσεις που κάηκαν ήταν δασικές ή δάσος.

Οι περισσότερες δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στις περιοχές ευθύνης της Π.Υ. Αμαλιάδας και των Π.Κ. Κρεστένων και Ολυμπίας, με 10 σε κάθε υπηρεσία, ενώ ακολούθησαν η Π.Υ. Πύργου και η Π.Υ. Λεχαινών με 9 κάθε μία, με συνολικό αριθμό δασικών πυρκαγιών 48.
Σε ότι αφορά τις αγροτικές πυρκαγιές η Π.Υ. Πύργου αντιμετώπισε τις περισσότερες στο νομό με 86 και ακολούθησε η Π.Υ. Λεχαινών με 83 και η Π.Υ. Αμαλιάδας με 72 (στην ευρύτερη περιοχή του Κάμπου, όπου βρίσκεται και η πλειονότητα των αγροτικών εκτάσεων). Συνολικά η αγροτικές πυρκαγιές ανήλθαν στον αριθμό των 267.
Όμως για την καλοκαιρινή περίοδο δεν ήταν λίγες και η αστικές πυρκαγιές. Και εδώ οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν από την Π.Υ. Πύργου, 34 των αριθμό και ακολούθησαν η Π.Υ. Αμαλιάδας με 29 και η Π.Υ. Λεχαινών με 16. Συνολικά στο νομό καταγράφηκαν 88 αστικές πυρκαγιές.

Στο χρόνο που απομένει έως το τέλος της αντιπυρικής περιόδου στα τέλη Οκτώβρη, οι επιτελείς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ηλεία, ευελπιστούν πως οι καιρικές συνθήκες θα είναι τέτοιες που δεν θα ευνοήσουν την εκδήλωση πυρκαγιών, αλλά και οι πολίτες θα είναι πιο προσεκτικοί, σε κάθε περίπτωση χρήσης πυρός κυρίως στην ύπαιθρο…