Οκτώ ώρες πεζοπορία για το Μοναστήρι της Παναγίας της Γιάτρισσας

Εκατοντάδες νέοι και νέες πεζοπορούν μέχρι να φθάσουν στα 1200 μέτρα ψηλά στον Ταΰγετο, όπου βρίσκεται η Ι.Μονή Παναγίας Γιάτρισσας, για την εορτή της, το Γενέσιον της Θεοτόκου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης.

Έτσι και φέτος, μετά πάσης λαμπρότητος, ιεροπρέπειας αλλά και συμφώνως την μοναστικήν τάξιν ετελέσθησαν οι εορτές προς τιμήν της Παναγίας της Γιατρίσσης καί η ανδρώα κοινοβιακή Ιερά Μονή συγκέντρωσε πλήθος προσκυνητών όχι μόνο από την Μάνη, αλλά και από άλλες περιοχές της πατρίδος μας και ιδιαίτερα νέα παιδιά.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, στον Δισαρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, έλκων την καταγωγή του από την Μάνη, συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου Γ’, πλαισιωμένων από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, ως επίσης καί από τον διάκονο π. Ανδρέα Θεοδωράτο της Ι.Μητροπόλεως Πατρών. Κατά το κήρυγμά του, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, εξήγησε το όραμα του προφήτου Ιεζεκιήλ και ειδικότερα την σπουδαία φράση της Π. Διαθήκης: «ἡ πύλη αὕτη κεκλεισμένη ἔσται». Είπε ο Σεβ. ότι η προφητεία αυτή επαληθεύτηκε στο πρόσωπο της Παναγίας, διότι αυτή εγέννησε τον ενανθρωπήσαντα Υιόν και Λόγον του Θεού, τον Χριστόν, ο οποίος μας έσωσε από την αμαρτία, την πτώση μας και μας άνοιξε πάλιν τον δρόμον διά τον Παράδεισον. Διά της πύλης αυτής, της Παναγίας, διήλθεν ο Κύριος και πάλιν εσφραγισμένη κατέλιπεν. Και κατέληξε τονίζοντας ότι και μεις με τον χριστιανικό μας αγώνα διά πρεσβειών της Παναγίας μα θα βρούμε τον Παράδεισον εν ουρανοίς. Είναι η Παναγία μας η θεία είσοδος των σωζομένων.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της νύκτας τελέθηκε Ιερά Αγρυπνία, την οποία παρηκολούθησαν πλήθος προσκυνητών, από τον αρχιμ. π. Αλέξιο Σαραντόπουλο, της Ι. Μητροπόλεως Μεσσηνίας.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019, προεξήρχε του Όρθρου και της Θ. Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο εκ των ομόρων Μητροπολιτών, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ιλίου κ. Αθηναγόρου και Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στο κήρυγμά του είπε, ότι η Παναγία με τις αρετές της μας διδάσκει όλους με την υποταγή στο θέλημα του Θεού, με την εμπιστοσύνη στο Θεό και με την προσφορά της στον κόσμο, την γέννηση του Υιού και Λόγου του Θεού. Η Παναγία, φέρνει την εν Χριστώ καταξίωσή μας. Και κατέληξε ο Σεβ. ότι σε μια εποχή κρίσεως της ανθρωπίνης προσωπικότητας η Παναγία είναι σημείον αναφοράς της πνευματικής μας υπόστασης και ανόρθωσης.

Στη συνέχεια ακολούθησε λιτανευτική περιφορά της θαυματουργού Αγίας Εικόνος της Παναγίας Γιατρίσσης πέριξ της Ι.Μονής, υπό τους ήχους του μοναχικού ταλάντου και της φιλαρμονικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο τελέσθηκε η αρτοκλασία, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και ερρίφθησαν τιμητικές βολές από μανιάτικα όπλα, από τους άνδρες του Σώματος Απόδοσης Τιμών Δήμου Αν. Μάνης.

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κατακλείοντας τις λατρευτικές συνάξεις, προς τιμήν της Παναγίας της Γιατρίσσης, συνεχάρη και ευχαρίστησε τους δύο Αρχιερείς για την αποδοχή της προσκλήσεως να έλθουν στον εορτασμό, ως επίσης ευχαρίστησε και τον Ηγούμενο της Ι.Μονής π. Χρυσόστομο Πανταζή για την εξαιρετική επιμέλεια της πανηγύρεως και τέλος προσέφερε στην θεσπέσια εικόνα της Παναγίας ένα εγκόλπιο του, δεόμενος υγεία, βοήθεια και σκέπη της Παναγίας προς όλους.

Τους ύμνους των ιερών Ακολουθιών απέδωσε μελωδικά ο βυζαντινός χορός «Μελωδοί» υπό την χοραρχία του κ. Νικολάου Ταπραντζή.

Στον εορτασμό παρευρέθησαν ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Χρυσομάλλης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τζινιέρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Τσιγαρίδης, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου κ. Βασιλάκος, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου κ. Γραφάκος και εκπρόσωποι τοπικών φορέων και συλλόγων.

Τέλος, το μεσημέρι της κυριωνύμου ημέρας προσφέρθηκε από την μοναστική αδελφότητα τράπεζα σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό.