Μυστράς | Τέλη του 2023 ολοκληρώνονται οι εργασίες

Δαβάκης: Το Παλάτι των Δεσποτών του Μυστρά αναδεικνύεται ως επισκέψιμος μουσειακός – εκθεσιακός χώρος

Ο αρχαιολογικός χώρος του Μυστρά, το μοναδικό στη χώρα μας οχυρωμένο αστικό κέντρο της υστεροβυζαντινής εποχής, εγγράφηκε το 1989 στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σήμερα υλοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου,το Ταμείο Ανάκαμψης και Εθνικούς πόρους.
Το πιο εμβληματικό οικοδόμημα της καστροπολιτείας είναι φυσικά το συγκρότημα του Παλατιού, το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο βυζαντινό ανακτορικό συγκρότημα.
Πριν λίγες μέρες είχα την τιμή και τη χαρά ,η προϊσταμένη της 5ης Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας (ΕΦΑΛΑΚ), Λίτσα Πάντου μαζί με την προϊσταμένη του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών Ντίνα Ντουβή, να με ξεναγήσουν στον χώρο και να με ενημερώσουν για την πρόοδο των εργασιών.
Το Παλάτι των Δεσποτών του Μυστρά αναδεικνύεται ως επισκέψιμος μουσειακός – εκθεσιακός χώρος, με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών, διασφαλίζοντας αφενός την προστασία του μνημείου και αφετέρου την εξατομικευμένη εμπειρία επίσκεψης των επισκεπτών, με στόχο την πληρέστερη κατανόηση και ανάδειξη του και την ενίσχυση της ιστορικής και αρχιτεκτονικής του αξίας.
Επίσης κυρίαρχη θέση κατέχει ο σχεδιασμός νέου δικτύου πυρόσβεσης που θα θωρακίσει τον οργανωμένο Αρχαιολογικό Χώρο έναντι του κινδύνου πυρκαγιάς.
Επιπλέον, έχουν σχεδιαστεί και βρίσκονται σε εξέλιξη παρεμβάσεις που αφορούν σε βελτιώσεις του κεντρικού λιθόστρωτου, μελέτες για κατασκευή χώρων υγιεινής και αναψυκτηρίου αλλά και παρεμβάσεις με έργα υλοτομίας και κλαδεύσεις δέντρων και θάμνων που αποκαλύπτουν καλύτερα το ανθρωπογενές περιβάλλον του χώρου.
Όσον αφορά το εμβληματικότερο μνημείο του Μυστρά, το Παλάτι, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας υλοποιεί, με το επιστημονικό προσωπικό της, ένα φιλόδοξο, πρωτοποριακό, πρόγραμμα ψηφιακής ανάδειξης.
Με την ολοκλήρωση του έργου αυτού στα τέλη του 2023, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα επίσκεψης στους χώρους του Παλατιού και περιήγησης σε μία έκθεση με ανθρωποκεντρική προσέγγιση που εστιάζει στους κατοίκους του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος του Παλατιού, δίνοντας «ζωή» στο παλάτι. Ο επισκέπτης θα είναι πρωταγωνιστής της ιστορίας, θα ενημερώνεται για τα ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία των κτηρίων, θα «βλέπει» τα αποτυπώματα των ανθρώπων που έζησαν εκεί και θα νιώθει την ατμόσφαιρα της εποχής.
Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες διαμόρφωσης, το Παλάτι και ο περιβάλλων χώρος του θα είναι καθολικά προσβάσιμοι και σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα.
Ευχαριστώ θερμά τις κυρίες Λίτσα Πάντου και Ντίνα Ντουβή για την ενημέρωση και την ξενάγηση στον χώρο…