Με πολύ αργούς ρυθμούς η απορρόφηση του ΕΣΠΑ στην Ηλεία

Του Γιάννη Σπυρούνη

Θεωρητική η απορροφητικότητα 100%

Με τους πλέον αργούς ρυθμούς κινούνται τα προγράμματα ΕΣΠΑ που αφορούν επιδότηση σε ανέργους που θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή ή επιδότηση επιχειρήσεων που επιδιώκουν την αναβάθμισή τους μέσα από τις επιλογές που τους δίνουν τα συγκεκριμένα προγράμματα. Είναι ενδεικτικό πως τα τρία προγράμματα που προκηρύχθηκαν τον Μάρτιο του 2016, δεν έχουν -πλην ενός- οριστικούς καταλόγους των προτάσεων που εντάσσονται, ενώ η αύξηση του προϋπολογισμού που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, δεν έχει προωθηθεί στο σύνολο των τριών προγραμμάτων. Δεκαοκτώ μήνες μετά την προκήρυξη των προγραμμάτων, όχι απλά δεν έχουν δοθεί χρήματα στους δικαιούχους, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που αφορούν τις προτάσεις που κατατέθηκαν. Και μπορεί ο κ. Χαρίτσης πρόσφατα να ανακοίνωσε πως η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ έφτασε το 100%, όμως αυτό δεν έχει φανεί σε καμία περίπτωση στην αγορά.

Η Εκάβη Σαλπέα από την εταιρία ΠΛΕΙΑΣ Consulting που μεταξύ άλλων προετοιμάζει προτάσεις για τα προγράμματα ΕΣΠΑ για τους πελάτες της μίλησε για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί «Ο ρυθμός είναι πάρα πολύ αργός και αναμονή πολύ μεγάλη. Έπρεπε να έχει ξεκινήσει η ροή των χρημάτων στους δικαιούχους τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν. Έχουν κάνει τα πάντα και είναι στην αναμονή για να πάρουν έστω το 30% των χρημάτων που έχουν ήδη δαπανήσει. Μιλάμε για προγράμματα που αφορούν άνεργους. Γιατί σε μεγάλες επιχειρήσεις τα αποτελέσματα βγήκαν μετά από ενάμιση χρόνο. Είναι τεράστια η καθυστέρηση και εκεί. Δηλαδή ότι έργο ήθελε να κάνει ο υποψήφιος επιχειρηματίας, αυτή τη στιγμή μπορεί να μην το χρειάζεται, να έχουν αλλάξει τα δεδομένα της αγοράς μέσα σε αυτό το διάστημα ειδικά στην περίοδο της κρίσης. Στα προγράμματα για τους άνεργούς, θα έπρεπε να δίνεται ένα μεγάλο μέρος μπροστά, γιατί ο άνεργος θεωρητικά δεν έχει χρήματα. Αν θες να τον βοηθήσεις δώσε του, χρήματα μπροστά ή μην τον καθυστερείς τόσο. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν μέσα αυτή τη στιγμή σε αυτό που κάνουν. Αυτή δεν είναι βοήθεια… Και φυσικά υπάρχει το άγχος αν θα τα πάρουν. Μπορεί να βρεθούν υπερχρεωμένοι ή σε πιο δυσχερή κατάσταση από πριν. Για αυτό και πάντα λέμε ότι «προχωρήστε στο πρόγραμμα εφόσον θα κάνατε τη δουλειά ούτως ή άλλως»… Σχολιάζοντας την θεωρητική απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ η κα Σαλπέα ανέφερε πως είναι στα χαρτιά το 100%. «Η λέξη απορροφητικότητα είναι να την ακούμε εμείς. Η αγορά έχει μείνει χωρίς ρευστό. Δεν έχουν πέσει χρήματα στην αγορά. Από τότε που ξεκίνησαν τις εξαγγελίες, δεν έχει πέσει ρευστό. Έχουν γίνει προκηρύξεις, έχουν ανακοινωθεί δικαιούχοι, αλλά δεν έχουν πάρει χρήματα».

Η καθυστέρηση είναι χάσιμο χρήματος

«Παίζουν με την ψυχολογία του κόσμου για την ανάπτυξη, αλλά τα χρήματα δεν έχουν πέσει στην αγορά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοθούν τα χρήματα, όμως αργούν πάρα πολύ. Η καθυστέρηση είναι χάσιμο χρήματος και λειτουργεί στους ανθρώπους αυτούς τόσο άσχημα ψυχολογικά που μπορεί κάποιοι να τα παρατήσουν και να κλείσουν την επιχείρηση που έχουν ανοίξει» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ελεύθερος επαγγελματίας που ασχολείται με το χώρο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ ο Τάκης Γαβριλιάδης, μας μίλησε για την εικόνα που έχει ο ίδιος. «Προχωρά με πολύ αργό ρυθμό. Επιχειρήσεις που έχουν πληρώσει για τις δαπάνες αυτές, στο εξάμηνο έπρεπε να έχει γίνει εκκαθάριση. Απεναντίας περιμένουμε έξι – εφτά μήνες και ένα χρόνο. Με αποκορύφωμα – σε αυτό που ασχολούμαι περισσότερο εγώ το πρόγραμμα Digi Retail της ΚτΠ, με πολλούς πελάτες, έχουμε από το 2013 περιπτώσεις που δεν έχουν πληρωθεί, όπου δεν ξέρω τι περιμένουμε. Υπήρξαν την Κοινωνία της Πληροφορίας, οργανωτικές αλλαγές, αλλά καθυστέρησαν πολύ τα πράγματα. Και τώρα που ξεκίνησαν προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Επαγγελματίες που έχουν πληρώσει και έπρεπε να έχουν πάρει το 50-60% της δαπάνης. Με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά αυτό το ποσό έχει εξαφανιστεί από την τσέπη τους, με όσα δαπανούν και με όσα έχουν κληθεί να πληρώσουν». Όμως τι γίνεται με τους ανέργους που θέλουν να ξεκινήσουν σήμερα από το μηδέν. «Έτσι όπως είναι δομημένο το ΕΣΠΑ δεν μπορούν να σταθούν. Είναι πολύ δύσκολο σήμερα, να βγάλουν από την τσέπη τους να πληρώσουν τις δαπάνες, και να περιμένουν πότε θα πάρουν την επιδότηση, ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν. Εν έτει 2017 το ΕΣΠΑ είναι να μην το αγγίζεις καθόλου, σε ότι αφορά την ιδιωτική πρωτοβουλία» σχολίασε ο κ. Γαβριλιάδης