Με λαμπρότητητα εορτάστηκε η επέτειος απελευθέρωσης της Μονεμβασίας

Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας και ολόκληρος ο Δήμος Μονεμβασίας, εόρτασε την επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821.

Φέτος οι επετειακές εκδηλώσεις ελαμπρύνθησαν με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ενώ παράλληλα στο λιμάνι της Μονεμβασίας προσέγγισε και παρέμεινε η πυραυλάκατος «Δανιόλος», αποδίδοντας με αυτό τον τρόπο τη σημαντικότητα της επετείου για ένα έθνος και ένα λαό, ο οποίος έχει χρέος να διατηρεί ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος.


Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν, την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, με ένα εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, το οποίο παρουσίασε η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, ενθουσιάζοντας τους 1000 και πλέον παρευρισκομένους. Ακουλούθησε παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες» και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Καλαμάτας και Λειβαδιάς. Παρουσιάστηκαν χοροί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά. Αξίζουν ιδιαίτερα συγχαρητήρια στα χορευτικά τμήματα των παραπάνω συλλόγων, τα οποία διατηρούν και μεταλαμπαδεύουν στις επόμενες γενιές τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας.

Τη Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 εψάλη Αρχιερατική Θεία Δοξολογία στον Ιερό Ναό του «Ελκομένου Χριστού», εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Στη συνέχεια έγινε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπαιδευτικό και πρώην Δήμαρχο κ. Νεκτάριο Μαστορόπουλο. Ακολούθησε η τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Μονεμβασίας. Τέλος στην πλατεία του Ελκομένου έγινε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έλαβε χώρα η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γόλετας, από τα ελληνικά πλοία. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πολεμικού ναυτικού επεισοδίου και συγκεκριμένα για την πυρπόληση μιας τουρκικής γολέτας, δηλαδή ενός ιστιοφόρου σκάφους από τα ελληνικά πλοία ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1821, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη μετέπειτα εξέλιξη της πολιορκίας της πόλης. Ο Δήμος Μονεμβασίας εδώ και δεκαέξι χρόνια πραγματοποιεί το παραπάνω δρώμενο, με τη καθοριστική συμβολή του Αλιευτικού Συλλόγου Μονεμβασίας «Το Λαλούδι».

monemvasianews.gr