Με επιτυχία ο πρώτος προληπτικός αναπτυξιακός έλεγχος από το Κέντρο Λογοθεραπείας ‘ΝΟΗΣΙΣ’ (video)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος δωρεάν προληπτικός αναπτυξιακός έλεγχος από το Κέντρο Λογοθεραπείας ”ΝΟΗΣΙΣ” σε συνεργασία με τον κύριο Στέλιο Μαντούδη, Αναπτυξιακό Εργοθεραπευτή, Υπεύθυνο των κέντρων Mandou και το Δήμο Ανατολικής Μάνης.


Η συγκεκριμένη εκδήλωση είχε σαν στόχο να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους όσοι σχετίζονται με τα παιδιά, για την σημασία της πρόληψης.
Εάν η αναπτυξιακή καθυστέρηση δεν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, και τα παιδιά καθυστερήσουν να δεχθούν τη βοήθεια που απαιτείται, τότε είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτούν στην μάθηση όταν ξεκινήσουν το σχολείο, στην κοινωνική συμπεριφορά και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, και γενικότερα στην καθημερινότητά και το μέλλον τους.
Τα τελευταία χρόνια, οι αναπτυξιακές διαταραχές δεν είναι σπάνιες, αντίθετα είναι πολύ συχνές. Πιο συγκεκριμένα, σε μια σχολική τάξη με αριθμό 20-25 παιδιών, εντοπίζουμε 2-3 παιδιά με κάποια μορφή αναπτυξιακής καθυστέρησης.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες μόνο με πρώιμη αναγνώριση και κατάλληλα δομημένα θεραπευτικά προγράμματα καταφέρνουν τα παιδιά να αναπτύξουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.
Ο απώτερος στόχος αυτού του ελέγχου είναι η πρόληψη μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης, καθώς πρόκειται για θέματα υγείας που μπορούν (αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα ) να μετατραπούν σε πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις για το μέλλον του παιδιού.
Με την βοήθεια και τα αποτελέσματα που μας παρέχει ένας αναπτυξιακός έλεγχος, δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη και την πρώιμη παρέμβαση.
Λόγω του μεγάλου αριθμού παιδιών που δήλωσαν συμμετοχή αλλά δεν πρόλαβαν να εξεταστούν, αναμένεται η επανάληψη της δράσης αυτής στο προσεχές διάστημα.
Η υπεύθυνη των Κέντρων Λογοθεραπείας «ΝΟΗΣΙΣ», κα Παπαδοπούλου Νικολέττα, ευχαριστεί θερμά όλους για την μεγάλη τους ανταπόκριση αλλά και όλους όσοι συντέλεσαν στην οργάνωση και στην πραγματοποίηση της δράσης αυτής.