Με …δόσεις θα ξεκινήσει η υλοποίηση της νέας γενιάς μεγάλων έργων

Μία νέα γενιά από έργα ετοιμάζεται να αντικαταστήσει τα μεγάλα έργα υποδομών που ξεκίνησαν από το 2005 και σταδιακά ολοκληρώνονται. Η σκυτάλη περνά από την κατασκευή του μεγάλου δικτύου αυτοκινητόδρομων της χώρας σε νέα σημαντικά έργα που θα μας απασχολήσουν για την επόμενη δεκαετία.

Τα έργα που έχουν ήδη “μπει στη πρίζα” δηλαδή έχουν ήδη δημοπρατηθεί ή πρόκειται να δημοπρατηθούν στους επόμενους 5 μήνες είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν σήμερα. Ποια είναι αυτά;

Το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Θριάσιο Πεδίο, ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος, η νέα Γραμμή 4 του Μετρό στην Αθήνα, η Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, το σιδ.έργο Ψαθόπυργος-Ρίο, η Ανάπλαση Φαληρικού Όρμου αλλά και τα έργα επενδύσεων των αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΠ, τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Ελληνικό είναι τα σημαντικότερα έργα “νέας γενιάς”.

Το γεγονός ότι υπάρχει τελικά η νέα γενιά έργων έρχεται να επισκιαστεί σημαντικά από την καθυστέρηση στην υλοποίηση τους. Από τα παραπάνω λίγα αναμένονται να ξεκινήσουν το 2017 ενώ το 2018 και το 2019 εκτιμάται ότι θα είναι η εκκίνηση στα περισσότερα από αυτά.

Ειδικότερα, για το 2017, από το Φθινόπωρο και μετά αναμένουμε να ξεκινήσουν τα έργα στα Περιφερειακά Αεροδρόμια και το Ψαθόπυργος-Ρίο.

Στα υπόλοιπα project έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αναφορικά με τις επενδύσεις του ΟΛΠ θα χρειαστεί να μελετηθούν και κατόπιν να ξεκινήσουν. Ειδικότερα το έργο του νέου προβλήτα κρουαζιέρας, δεν έχει προς το παρόν δημοπρατηθεί, οπότε η εκτίμηση είναι πως το 2018 θα είναι πιθανότερο για να εκκινήσει κατασκευαστικά.

Την ίδια χρονιά αναμένουμε να ξεκινήσουν και άλλα έργα. Οι εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος εφόσον ξεκινήσουν όλες μαζί, μαθηματικά οδεύουν για το 2018, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχουν προκηρυχθεί και δημοπρατηθεί οι 5 από τις 8. Αν η κάθε μία προχωρήσει μόνη της, τότε ίσως οι 3 πρώτες να προλάβουν να ξεκινήσουν το 2017.

Για το 2018, εφόσον δεν έχουμε προβλήματα στους διαγωνισμούς παραχώρησης θα ξεκινήσουν τα έργα-παραχώρηση για το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι και το Θριάσιο Πεδίο. Την ίδια χρονιά κατά πάσα πιθανότητα θα δούμε να ξεκινά και το έργο της Ανάπλασης Φαληρικού Όρμου, εκτός και αν η διαδικασία του διαγωνισμού είναι τόσο γρήγορη που προλάβει να ξεκινήσει το 2017 (με μικρές όμως πιθανότητες).

Τα πιο “μακρινά” έργα που έχουν μεγάλες πιθανότητες να τα δούμε να ξεκινούν το 2019 είναι η Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος που λόγω διαδικασίας θα αργήσει και η Γραμμή 4 του Μετρό. Στην πρώτη περίπτωση εκτιμάται οτι οι προσφορές θα δοθούν στα μέσα του 2018 οπότε είναι δεδομένη η εκκίνηση του το 2019. Για τη Γραμμή 4 η διαδικασία θα ξεκινήσει το 2017 με την προεπιλογή, θα ακολουθήσει η β` φάση με την επιλογή και η γ`φάση με την κατάθεση των οικονομικών προσφορών. Μέχρι σήμερα η Αττικό Μετρό μας έχει συνηθίσει με αργόσυρτες διαδικασίες που κρατούν περίπου 2 χρόνια οπότε αν δεν έχουμε μία ευτυχή επιτάχυνση τα έργα πιθανότατα θα ξεκινήσουν το 2019.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com