Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους Παλαιοπαναγιάς Λακωνίας

Κυρίες και Κύριοι,

Όπως ήδη γνωρίζετε, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοπαναγιάς και των γύρω περιοχών του Δήμου Σπάρτης, τα τελευταία δέκα έτη περίπου κατοικούν μαζί με τους γηγενείς και οικογένειες αθίγγανων (ΡΟΜΑ). Όλο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα από τη συμβίωσή μας με την κοινωνική αυτή ομάδα που αρνείται να αφομοιωθεί και λειτουργεί με δικούς της κανόνες και «νόμους» εμφανίζοντας άκρως παραβατική συμπεριφορά σε βάρος της μικρής μας κοινωνίας, με την ανοχή πάντα της Πολιτείας και των οργάνων της.
Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα η κατάσταση είναι πλέον τραγική. Οι κάτοικοι είμαστε σε καθημερινή βάση θύματα κλοπών σε σπίτια, αυτοκίνητα, αγροκτήματα και επιχειρήσεις. Εισβάλλουν στις ιδιοκτησίες μας καταστρέφοντάς τες και καταληστεύουν οτιδήποτε ανεύρουν (χρήματα, συσκευές, αγροτικά μηχανήματα, οπωροκηπευτικά κ.ο.κ.). Έχουμε αναγκαστεί να περιφρουρούμε στην κυριολεξία τα σπίτια και τα αγροκτήματά μας για να τα προφυλάξουμε από τις ληστείες αυτές, τις οποίες δεν δυνάμεθα να αποτρέψουμε και να αντιμετωπίσουμε. Η επιθετική συμπεριφορά των αθίγγανων έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής καθώς φοβόμαστε ακόμα και να κυκλοφορήσουμε ειδικά βραδινές ώρες, αλλά και όταν βρισκόμαστε στα χωράφια μας για αγροτικές εργασίες είναι επικίνδυνο να μας επιτεθούν και να ληστέψουν μηχανήματα και εργαλεία. Τέτοιου είδους περιστατικά λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση στο χωριό μας και το έχουν καταστήσει έρμαιο της παραβατικότητας και της ασυδοσίας των αθίγγανων, περιστατικά τα οποία υποθάλπονται από τις αρμόδιες αρχές. Οι κάτοικοι είμαστε ανυπεράσπιστοι και αναγκασμένοι να ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με περιστατικά κλοπών.
Η Πολιτεία και όλοι οι αρμόδιοι φορείς απουσιάζουν καταφανώς και δεν προστατεύουν ούτε στο ελάχιστο εμάς και τις περιουσίες μας, ενώ εφαρμόζουν επιλεκτικά τους θεσπισμένους νόμους. Οι εκκλήσεις μας για βοήθεια από τις αρμόδιες αρχές έχουν αποβεί άκαρπες, ενώ το χωριό μας έχει καταστεί γκέτο. Καταπατώνται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά μας, έχουμε χάσει το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και κινδυνεύει και η σωματικής μας ακεραιότητα. Η Πολιτεία δεν λαμβάνει μέτρα για να μας προστατέψει από την κατάσταση που επικρατεί και οι ίδιοι είναι αδύνατον με ίδια μέσα να αντιμετωπίσουμε τα εκτεταμένα κρούσματα εγκληματικότητας που λαμβάνουν χώρα καθημερινά.
Είναι επιβεβλημένο να επανέλθει η ζωή μας στους φυσιολογικούς της ρυθμούς και να αρχίσουμε ξανά να νιώθουμε ασφαλείς και να ζούμε σε κλίμα νομιμότητας, καθώς με την ένταση που επικρατεί η κατάσταση οξύνεται σε τέτοιο βαθμό που δεν ξέρουμε πού θα οδηγηθεί, ειδικά σε περιόδους σαν αυτή που ζούμε με τις ακραίες φωνές να έχουν, δυστυχώς, ολοένα και περισσότερη απήχηση.

Επειδή έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής,
Επειδή είναι αδιανόητο να διαβιούμε σε καθεστώς τρομοκρατίας στα ίδια τα σπίτια μας και να είμαστε ανίκανοι να προστατέψουμε την περιουσία μας,
Επειδή η Πολιτεία και οι φορείς της είναι οι μόνοι που μπορούν να μας προστατέψουν από την κατάσταση που επικρατεί στο χωριό μας και να διαφυλάξουν τα ανθρώπινα δικαιώματά μας,
Σας καλούμε να λάβετε επιτέλους μέτρα, πρωτοβουλίες και δράσεις ώστε να εξαλειφθεί η εγκληματικότητα που λαμβάνει χώρα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Παλαιοπαναγιάς και να προστατέψετε, όπως οφείλετε ως σύγχρονο κράτος δικαίου, τους κατοίκους μας από την εγκληματική συμπεριφορά της κοινωνικής ομάδας των αθίγγανων. Είναι ανάγκη η πολιτεία να μεριμνήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να εφαρμόζονται για όλους τους πολίτες της οι ίδιες διατάξεις.

Παλαιοπαναγιά Λακωνίας, 25 Ιουνίου 2017
Οι υπογράφοντες

Ακολουθούν οι υπογαφές των κατοίκων Παλαιοπαναγιάς