Η Λακωνία … γερνάει! Αποκαλυπτική έρευνα για τη γήρανση

Τα τελευταία χρόνια η κα Μαρί-Νοέλ Ντυκέν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας εξετάζει την εξέλιξη της γήρανσης στην Ελλάδα με χωρική διάσταση. Εξετάζει, δηλαδή, αν υπάρχουν περιοχές, όπου η γήρανση αυξάνει με έντονο ρυθμό. «Η αύξηση της γήρανσης μπορεί να είναι ένα διπλό φαινόμενο, από τη μια μπορεί να έχουμε όλο και περισσότερο γηρασμένο πληθυσμό και από την άλλη να μην έχουμε πια νεαρούς. Διαχρονικά παρουσιάζεται πρόβλημα αναπαραγωγής του πληθυσμού και ειδικά μη αναπαραγωγής των ατόμων σε ηλικία εργασίας.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημειώνει πως η γήρανση δεν αφορά μόνο τις ορεινές απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και τις αστικές.


Η Χαλκιδική, η Λακωνία και ορισμένα νησιά έλκουν τους ηλικιωμένους

« Έχουμε μια τάση μεγάλης γήρανσης, αύξηση έντονη των ατόμων 80 ετών και άνω και αυτό παντού, δεν υπάρχουν μεγάλες χωρικές διαφοροποιήσεις. Υπάρχει και ένα άλλο φαινόμενο που έχει ενδιαφέρον. Ορισμένες περιοχές έχουν μεγάλη γήρανση όχι μόνο γιατί πέφτει ο αριθμός των νεαρών, αλλά αυξάνει ο αριθμός των μεγάλων ανθρώπων, 65 και άνω και σημειώνεται ταυτόχρονα εισροές εγκατάστασης ηλικιωμένων ατόμων.» Σύμφωνα με την κ. Ντυκέν υπάρχουν περιοχές που ελκύουν τους μεγάλους σε ηλικία, όταν φτάνουν στην σύνταξη, φεύγουν από τα αστικά κέντρα και πάνε σε άλλες περιοχές που τους προσφέρει μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Λακωνία και ορισμένα νησιά.

Ο αριθμός των 80 ετών και άνω σε σχέση με το σύνολο των 65 ετών αυξάνει

«Η υπεργήρανση είναι ένα φαινόμενο που ακουμπάει όλους τους Νομούς της Ελλάδας δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση. Ο αριθμός των 80 ετών και άνω σε σχέση με το σύνολο των 65 ετών αυξάνει είναι μια τάση από το 2000 μέχρι σήμερα, όπου φαίνεται και το φαινόμενο της υπεργήρανσης.» δηλώνει η έμπειρη οικονομολόγος σημειώνοντας η «γήρανση δεν είναι πρόβλημα. Σε άλλες χώρες, όπως στη Γαλλία, η γήρανση φέρνει στις τοπικές κοινωνίες και μια οικονομική δυναμική γιατί είναι άτομα τα οποία έχουν χρόνο να κάνουν πράγματα, θέλουν να ξοδέψουν, δημιουργούν ένα πολλαπλασιαστικό όφελος. Το πρόβλημα είναι ότι δεν αυξάνεται ο αριθμός των γεννήσεων συν ότι τα τελευταία χρόνια φεύγουν στο εξωτερικό οι νεαροί 20-30 ετών, όλο το μέλλον της Ελλάδας.» Όπως σημειώνει διαλέγουν δυστυχώς να φύγουν στο εξωτερικό αυτοί οι οποίοι έχουν υψηλά προσόντα, υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και μόρφωσης. «Η γήρανση από μόνη της θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κάτι πολύ καλό γιατί σημαίνει ότι οι άνθρωποι ζούνε παραπάνω, οι δυνατότητες ζωής είναι μεγαλύτερες, αλλά όταν συνδέεται με την έλλειψη αναπαραγωγής του πληθυσμού, τότε είναι πρόβλημα.» δηλώνει και προτείνει να δοθεί ό,τι κίνητρο χρειάζεται για να μην φύγουν οι νέοι γιατί αν φεύγουν δεν γυρίζουν εύκολα. Κι αυτό είναι κάτι που έχει μελλοντική συνέπεια στην αναπαραγωγή του πληθυσμού.
Φώτο: ρεπορτάζ-κείμενο –φωτογραφία:Μαρία Νικολάου