Ηλεία | Με 9,25 ευρώ το λίτρο πωλήθηκε το «πρώτο» ελαιόλαδο

Τι θα γίνει εάν πέσουν οι τιμές αρκετά σύμφωνα με τα ελαιοτριβεία

Με την τιμή 9,25 ευρώ ανά λίτρο έφυγε το «πρώτο» λάδι, νέας σοδειάς, στην Ηλεία από τους παραγωγούςΓια το θέμα αυτό μίλησε σήμερα ο ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου της Ηλείας  Κωνσταντίνος Παπαδόπιουλος στο OPEN. «Το ελαιόλαδο αυτό είναι υψηλής ποιότητας, είναι το λεγόμενο αγουρέλαιο και για αυτόν τον λόγο η τιμή του είναι υψηλή», εξήγησε ο κ. Παπαδόπιουλος και πρόσθεσε «αυτή τη στιγμή έχουμε κλείσει δύο βυτία με την τιμή των 9,25 ευρώ στο ελαιόλαδο. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την τιμή δεν την αντέχει ο καταναλωτής».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε σε τι τιμή θα πάρει ο καταναλωτής το ελαιόλαδο αυτό. Για 500 ml ο καταναλωτής θα δώσει 25 ευρώ, απάντησε και είπε πως «αυτές είναι μικρές ποσότητες τις οποίες θα πάρουν λίγοι. Αυτό είναι αλήθεια». Και εξήγησε τον λόγο για τον οποίο ο πολίτης θα πληρώσει 25 ευρώ για το λάδι των 9,25 ευρώ που πουλάει  ο παραγωγός . «Πρέπει να προσθέσουμε 3% φύρα γιατί πρέπει να φιλτραριστεί και να γίνει μια απαραίτητη προετοιμασία … υπάρχουν διάφορα κόστη που συμπεριλαμβάνονται στην τιμή. Θεωρώ ότι μεγαλύτερο μέρος το παίρνει το σούπερ μάρκετ … το ράφι. Μέσα σε αυτό το κόστος θα πρέπει να ενσωματώσει κανείς και το marketing που πρέπει να κάνει για το λάδι αυτό, ώστε να πιάσει πολύ υψηλότερη τιμή.  Αυτού του είδους ελαιόλαδα έχουν απορροφήσει την αύξηση. Αυτού του είδους ελαιόλαδα είχαν 25 ευρώ και πιο πριν- που το κόστος του συγκεκριμένου του αγουρέλαιου ήταν στα 5 ευρώ. Είναι μια ιδιαίτερη αγορά, έχει περισσότερα κόστη, έχει μεταφορικά κόστη, έχει μεσάζοντες, έχει μπρόκερ, υπάρχει ένας κύκλος. Οι μεσάζοντες δεν είναι το πρόβλημα», τόνισε με έμφαση.

Πότε θα πέσει η τιμή και τι θα γίνει εάν μειωθεί αρκετά

Ωστόσο την ίδια ώρα εκτίμησε πως η τιμή του ελαιόλαδου θα πέσει. «Θεωρώ ότι από το τέλους του μήνα και μετά οι τιμές στο ελαιόλαδο θα υποχωρήσουν λίγο, αλλά όχι πάρα πολύ», είπε και επεσήμανε πως «η παραγωγή του ελαιόλαδου είναι τόσο μικρή που σίγουρα δεν θα πρέπει να περιμένουμε μεγάλη υποχώρηση στην τιμή. Θεωρώ όταν ξεκινήσει μαζικά η παραγωγή του ελαιόλαδου – που θα δουλεύουν όλα τα ελαιοτριβεία θα υπάρξει μια πτώση στην τιμή του, αλλά όχι πολύ μεγάλη. Γιατί πραγματικά δεν υπάρχει παραγωγή. Εδώ στην Ελλάδα θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα. Θεωρώ ότι είμαστε 50% ίσως και λιγότερο του μέσου όρου της παραγωγής. Αυτό σημαίνει πως οι ποσότητες δεν θα είναι επαρκείς», σημείωσε.

Και προειδοποίησε πως «εάν οι τιμές στο ελαιόλαδο πέσουν αρκετά μέσα σε 3 μήνες, τότε δεν θα έχουμε λάδι. γιατί η παραγωγή είναι μικρή. Εγώ πιστεύω θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στην Ελλάδα  έτσι και αλλιώς » .

enikonomia