Επικίνδυνος ο δρόμος Αγίου Δημητρίου Ζάρακος – Κρεμαστής

Ο δρόμος Αγίου Δημητρίου Ζάρακος – Κρεμαστής στην περιοχή του Πάρνωνα στη Λακωνία, δεν έχει μόνο τοπική σημασία αλλά και σημαντική τουριστική μια και πρόκειται για απαραίτητο τμήμα της διαδρομής από την ανατολική και κεντρική Λακωνία προς τον γνωστό τουριστικό προορισμό του Κυπαρισσιού.

Το τμήμα του (μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων) από τον Άγιο Δημήτριο μέχρι την διασταύρωση προς Κυπαρίσσι βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση από πλευράς διάβρωσης του οδοστρώματος. Πιθανότατα είναι ο πλέον διαβρωμένος δρόμος στη Λακωνία, με τα σημεία που παρουσιάζουν εικόνα “χωραφιού”, κατά τη λαϊκή διατύπωση, να εκτείνονται σε μήκος δεκάδων μέτρων καθένα και να συναντώνται συχνότατα σε όλο το μήκος του εν λόγω δρόμου. Επισυνάπτουμε ενδεικτικές φωτογραφίες μερικών από αυτά. Υπογραμμίζουμε ότι τα επανειλημμένα και σε μεγάλο μήκος διαστήματα διαβρωμένου οδοστρώματος στην εν λόγω οδό, λόγω των χαρακτηριστικών αυτών, δεν συνεπάγονται μόνο αδικαιολόγητα μεγάλη φθορά των οχημάτων των χρηστών της, αλλά και σοβαρό κίνδυνο δυστυχημάτων λόγω των απότομων ελιγμών στους οποίους αναγκάζονται να προβαίνουν για να αποφύγουν τις βαθιές λακκούβες σε έναν ορεινό δρόμο με σημαντική κλίση.

Θέτουμε το ερώτημα:
– Έχετε ενημερωθεί για το μέγεθος της φθοράς του εν λόγω δρόμου και των συναφών κινδύνων για τους οδηγούς, Έλληνες και ξένους που τον χρησιμοποιούν;
– Έχετε προγραμματίσει τη συντήρησή του και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα; Αν όχι, προτίθεσθε να την συμπεριλάβετε άμεσα σε σχετικό πρόγραμμα;

Πελοπόννησος Οικολογική

Σχετικά με την κατάσταση της επαρχιακής οδού 30 “Γέφυρα Απιδιάς-Αγιος Δημήτριος προς Πελετά και Λεωνιδίου δι’ Απιδιάς-Νιάτων και Κρεμαστής” και όσον αφορά το τμήμα Άγιος Δημήτριος-Κρεμαστή, η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας έχει συμπεριλάβει την συντήρηση του τμήματος αυτού στην υπό εξέλιξη εργολαβία “Συντήρηση της με αριθμό 4 ΕΠ.Ο Σπάρτη-Γεράκι-Αγιος Δημήτριος και της ΕΤΤ.Ο 30 Γέφυρα Απιδιάς-Αγιος Δημήτριος -Κρεμαστή.”

Με την ανωτέρω εργολαβία έγινε συντήρηση ασφαλτικών ταπήτων, ανανέωση οριζόντιας σήμανσης (διαγράμμιση), συμπλήρωση κάθετης σήμανσης και αποκατάσταση φθαρμένων πινακίδων όλων των τύπων καθώς και επισκευή και κατασκευή συμπληρωματικών τεχνικών έργων (τοίχοι αντιστήριξης κλπ) στους παρακάτω άξονες όπως αναφέρονται κατά σειρά βαρύτητας που αυτοί έχουν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Λακωνίας:

1. Τμήμα Σπάρτη-Πλατάνα-Σκούρας. Κατασκευή νέου τάπητα σε μήκος 2,6 χλμ αποκατάσταση τοπικών προβλημάτων και νέα διαγράμμιση σε όλο το μήκος καθώς και συμπλήρωση της κάθετης σήμανσης (πινακίδες).

2. Τμήμα Γκοριτσάς – Άγιοι Ανάργυροι .Αποκατάσταση φθορών του τάπητα τοπικά, διαγράμμιση και συμπλήρωση κάθετης σήμανσης.

3. Γεράκι-Αγιος Δημήτριος. Αποκατάσταση φθορών τάπητα τοπικά, διαγράμμιση, κάθετη σήμανση και κατασκευή απαιτούμενων τεχνικών (τοίχοι αντιστήριξης).

4. Άγιος Δημήτριος-Κρεμαστή. Αποκατάσταση φθορών τάπητα τμηματικά περίπου σε μήκος ενός (1) χιλιομέτρου και διαγράμμιση τμήματος της οδού.

Μετά την αποκατάσταση των φθορών η βατότητα του δρόμου έχει βελτιωθεί σημαντικά και τα όποια άλλα τοπικά προβλήματα παραμένουν θα αντιμετωπιστούν στα πλαίσια νέων εργολαβιών συντήρησης του υπόψη οδικού άξονα

Ντία Τζανετέα