“Αύξηση δαπάνης για δακοκτονία στη Λακωνία”

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νικόλαο Αντώνογλου καθώς και στην Γενική Δ/νση Βιώσιμης Φυτικής Παραγωγής Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής Τμήμα Γ 3΄ του ίδιου Υπουργείου με αίτημα την συμπληρωματική κατανομή 400.000,00€ για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, διότι ο αριθμός των ελαιοδέντρων στην Λακωνία έχει αυξηθεί κατά 1.200.000 δέντρα και το εγκριθέν ποσό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των τριών ψεκασμών που απαιτούνται για το 2017.
Παραθέτουμε ολόκληρη την επιστολή:

Με την υπ΄αριθμ. 6102/23.2.2017 Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών έγινε κατανομή για το πρόγραμμα δακοκτονίας 2017. Βάσει της κατανομής που έγινε διαπιστώνεται ότι δεν υπήρξε καμία μεταβολή του προϋπολογισμού του προγράμματος δακοκτονίας σε σχέση με το 2016 και η συνολική πίστωση για την Π.Ε. Λακωνίας παρέμεινε στο 1.100.000,00€ μολονότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των ελαιοδέντρων στην Περιφερειακή μας Ενότητα κατά 1.200.000.

Δεδομένου ότι ο προγραμματισμός πρέπει να αφορά τουλάχιστον τρεις ψεκασμούς προκύπτει ανεπάρκεια πόρων για την ολοκλήρωση του προγράμματος για τη Λακωνία. Άμεσα πρέπει να υπάρξει συμπληρωματική κατανομή τουλάχιστον κατά 400.000€ για να ολοκληρωθεί με αποτελεσματικό τρόπο η υλοποίηση του προγράμματος και φυσικά άμεσα να αποσταλούν από το Υπουργείο τα απαραίτητα φυτοπροστατευτικά (φάρμακα).
Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αποβεί επιζήμια για την ελαιοκαλλιέργεια της Π.Ε. Λακωνίας που αποτελεί βασικό στοιχείο της τοπικής μας οικονομίας.

Η κ. Τζανετέα εξέφρασε τη πεποίθηση ότι το Υπουργείο θα ανταποκριθεί άμεσα στο δίκαιο αίτημα μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το λάδι και οι ελιές είναι το κύριο εισόδημα της περιοχής.