Απολογισμός του ΔΣ του Συλλόγου του 5ου Δημοτικού Σπάρτης

Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας 2014-2016 του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου οι εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες που διοργανώθηκαν ήταν ποικίλες και ενδιαφέρουσες. Παράλληλα δημιουργήθηκαν έσοδα από τις συνδρομές των γονέων και από τη διοργάνωση των εορτών, τα οποία διατέθηκαν, προκειμένου να καλυφθούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του σχολείου, για την εύρυθμη λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των παιδιών μας και των δασκάλων τους. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

• Διοργάνωση εκθέσεων βιβλίων με αφορμή την πρόσκληση των συγγραφέων σε συνεργασία πάντα με τη Δ)ντρια και το Διδακτικό προσωπικό. Το πρόγραμμα με τους συγγραφείς έχει επιλεγεί να πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβρη, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Στο σχολείο είχαν προσκληθεί οι συγγραφείς: Μ. Δαρδανού (Δεκ. 2014) και Κατ. Σέρβη (Δεκ. 2015),
• Διοργάνωση χριστουγεννιάτικης γιορτής (Δεκ. 2014) με την παρουσίαση παράστασης: «Η Κάλω, η Μάρμπω και οι καλικάντζαροι» από τη θεατρική ομάδα «Κανένας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροκαμπίου, και διοργάνωση χριστουγεννιάτικης γιορτής (Δεκ. 2015) με bazaar αντικειμένων που φιλοτέχνησαν τα παιδιά και οι μαμάδες του Συλλόγου,
• Συμμετοχή στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και τις δύο σχολικές χρονιές (Ιαν. 2015, Ιαν. 2016), όπου τα μέλη του Συλλόγου ανέλαβαν και έφτιαξαν πίτες, ιδίοις δαπάναις, για κάθε τμήμα παιδιών και για τους δασκάλους. Τα προσφερόμενα από το Δ. Σ δώρα για τους τυχερούς, ήταν βιβλία για τα παιδιά κάθε τάξης και για τη δασκάλα ή δάσκαλο, που έτυχαν το φλουρί,
• Εκδρομή στο Αττικό Πάρκο (Μάρτιος 2015) στην Αττική και περιήγηση την ίδια ημέρα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.
• Εκδρομή στην Αρχαία Επίδαυρο (Μάιος 2015), με την παρουσία ξεναγών και στη συνέχεια επίσκεψη στο νησί του Πόρου, χρησιμοποιώντας καράβι από το Γαλατά.
• Εκδρομή στην Αθήνα (Νοέμβριος 2015), για την παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» στο Μέγαρο Μουσικής και ξενάγηση την ίδια ημέρα στη HELEXPO στο Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας.
• Εκδρομή στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στο Κάστρο και Μουσείο Καλαμάτας (Μάιος 2016), παρουσία ξεναγών και στη συνέχεια περιήγηση και διασκέδαση στην πόλη.
Για τη διοργάνωση κάθε εκδρομής χρειάζεται από τα μέλη που την έχουν αναλάβει, η διάθεση αρκετού από τον χρόνο τους για την αναζήτηση προσφορών για τα λεωφορεία, τη διερεύνηση για τις θεατρικές παραστάσεις και τους Αρχαιολογικούς Χώρους, τη συζήτηση με ξεναγούς, την ενημέρωση των γονέων, τη συγκέντρωση των ονομάτων των συμμετεχόντων και των χρημάτων για την κάλυψη των εξόδων, κ.λπ.
• Διοργάνωση αποκριάτικου χορού (Φεβρ. 2015) στο κέντρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ επί της Ε.Ο Σπάρτης Μυστρά με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα παιδιά του σχολείου μας με την κ. Νάγια Πουλημενάκου, την οργάνωση λαχειοφόρου αγοράς, εκείνην την ημέρα και συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σπάρτης την Κυριακή των Αποκριών.
• Διοργάνωση αποκριάτικου χορού (Μάρτιος. 2016) στο κέντρο AMI στη Μαγούλα με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα παιδιά του σχολείου μας με την κ. Νάγια Πουλημενάκου, παρουσίαση αποκριάτικων παιχνιδιών με την κλόουν «Αφρουλίτσα» και τη διοργάνωση λαχειοφόρου αγοράς εκείνην την ημέρα. Μετά τη λήξη της γιορτής μας βρεθήκαμε (όσοι ήθελαν στο πλαίσιο παρακολούθησης κι άλλων πολιτιστικών δράσεων) στην εκδήλωση του Δ.Σ στο σχολείο της Μαγούλας. Συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σπάρτης την Κυριακή των Αποκριών. Εύληπτο είναι ότι η διοργάνωση και η επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων οφείλεται σε όλα τα μέλη που εργάζονται ακαταπόνητα για αρκετές μέρες όπως ενδεικτικά αναφέρονται για την εξεύρεση των κατάλληλων κέντρων, την ενημέρωσή σας, την παρασκευή εδεσμάτων, τη συγκέντρωση ονομάτων αυτών που θα συμμετέχουν, κ.λπ.
• Ομαδική φωτογράφηση των παιδιών όλου του Σχολείου (Σεπτ. 2015 & 2016) μαζί με τους δασκάλους τους. Η μεγάλη φωτογραφία αναρτάται κάθε χρόνο στον προθάλαμο εισόδου του Σχολείου, ή σε άλλους χώρους, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός φωτογραφικού αρχείου.
• Διοργάνωση μαθημάτων παραδοσιακών χορών, με την κα Νάγια Πουλημενάκου, κάθε σχολική χρονιά, τα οποία πραγματοποιούνται με μεγάλη συμμετοχή παιδιών, φύλαξη και διατήρηση της καθαριότητας του χώρου από τα μέλη του Δ.Σ, που υποχρεωτικά βρίσκονται εκεί,
• Ανοικτή συνεδρία των μελών του Δ.Σ την Τετάρτη, κάθε εβδομάδας προκειμένου να συζητούνται θέματα που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου, ή να παρέχονται διευκρινήσεις για διάφορα ζητήματα,
• Εκδηλώσεις στον αύλειο χώρο του Σχολείου (Ιουν. 2015 & 2016) στη λήξη κάθε σχολικής χρονιάς με αφορμή τον αποχαιρετισμό των παιδιών της ΣΤ΄ Τάξης, συνοδεύονται από την παρακολούθηση παραδοσιακών χορών των παιδιών, μουσική, τραγούδι και προσφορά εδεσμάτων. Ακόμη, το 2015 προβλήθηκε ppoint με δράσεις των παιδιών στο σχολείο της ΣΤ΄ Τάξης. Η διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων, παρόλο που φαίνεται απλή, απαιτεί αρκετόν από τον χρόνο όλων των μελών του Δ.Σ, καθώς και αρκετών μελών του Συλλόγου (σχεδίαση αφίσας, εξεύρεση χορηγών για τις προσκλήσεις, διαφήμιση, παρασκευή εδεσμάτων, τακτοποίηση και πλύσιμο τραπεζοκαθισμάτων, άπλωμα τραπεζομάντηλων στα τραπέζια, παρουσία ατόμων στην είσοδο για την παροχή προσκλήσεων, κ.λπ. και στη συνέχεια, μετά τη λήξη της γιορτής και όταν οι περισσότεροι έχουν αποχωρήσει, απομάκρυνση του εξοπλισμού, τακτοποίηση και επαναφορά του χώρου στην προηγούμενη κατάστασή του, κ.ά. )
• Συμμετοχή στον εθελοντικό καθαρισμό του Σχολείου από γονείς μέλη που όταν κλήθηκαν από το Δ.Σ του Συλλόγου φρόντισαν να έρθουν εκεί και να εργαστούν ακούραστα για αρκετές ώρες σε βάρδιες, ώστε να προσφέρουν την πλήρη καθαριότητα του κτηριακού συγκροτήματος, όπως πλύσιμο κουρτινών, καθαρισμός τουαλετών, αιθουσών, θρανίων κ.λπ., όταν είχαν ανακύψει σοβαρά προβλήματα με την καθαρίστρια, τα οποία μας είχαν φέρει όλους σε δύσκολη θέση και ενέργειες,
• Χρωματισμός δύο αιθουσών του 2ου ορόφου (η εργασία χρωματισμού έγινε αδαπάνως, ενώ η προμήθεια των χρωμάτων καλύφθηκε με χρήματα του Συλλόγου) και κατασκευή ψυχαγωγικών παιχνιδιών στον προαύλιο χώρο του σχολείου το 2015.
• Χρωματισμός των υπολοίπων αιθουσών του 2ου ορόφου το 2016. Η εργασία χρωματισμού και η προμήθεια των χρωμάτων καλύφθηκαν από το ταμείο του Συλλόγου
• Έρευνα για τη ένταξη εργασιών επισκευής και αποκατάστασης του σχολικού συγκροτήματος σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα (Σύνταξη τεχνικής έκθεσης)
• Συμμετοχή με την αγορά εισιτηρίων και τη διάθεσή τους στα παιδιά του σχολείου μας για να παρακολουθήσουν αγώνες στο διήμερο ποδοσφαιρικό τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στο Δ. Στάδιο Σπάρτης στις 18 & 19 Απριλίου από την ένωση Ποδοσφαιρικών Ομάδων Λακωνίας με τη συμμετοχή ποδοσφαιρικών ομάδων Δημοτικών Γυμνασίων και Ακαδημιών της Λακωνίας με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Οργάνωσης, «Το χαμόγελο του Παιδιού»,
• Διοργάνωση εκδρομής στην Ακρόπολη και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα (ΙΟΥΝ. 2015 & 2016) – αναμνηστικό δώρο του Συλλόγου για τους μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού.
• Προμήθεια τεσσάρων ηλεκτρονικών υπολογιστών (ΦΕΒΡ.- ΑΠΡ.2016)
• Προμήθεια ενός φορητού ραδιοκασετόφωνου με ηχεία για την κάλυψη του μαθήματος της μουσικής
• Κάλυψη εισιτηρίων για παρακολούθηση θεατρικής παράστασης που δόθηκε στο σχολείο (ΙΑΝ. 2015)
• Συντήρηση λέβητα καλοριφέρ
• Κάλυψη εξόδων συμμετοχής μαθητών σε αθλητικές εκδηλώσεις
• Συγκέντρωση Συνδρομών Συλλόγου 2014-2015
• Συγκέντρωση Συνδρομών Συλλόγου 2015-2016
• Συγκέντρωση Συνδρομών Συλλόγου 2016-2017 (δεν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή από όλους)
• Σύνταξη εγγράφων και συναντήσεις με εκπροσώπους της Σχολικής Επιτροπής για την ενημέρωση των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί στο σχολείο (ανακατασκευή τουαλετών, βάψιμο κτηρίου εξωτερικά, κ,α).
• Συμμετοχή στην καμπάνια του Δήμου για τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου του σχολείου σε επίπεδο γειτονιάς
• Πληρωμή καθαριστριών για τον ευπρεπισμό του σχολείου όταν δεν υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης από τον Δήμο

Στο ταμείο του Συλλόγου υπάρχουν 1.453,06 ευρώ (σε τραπεζικό λογαριασμό στη EUROBANK) και χρήματα από τις συνδρομές του σχολικού έτους 2016 – 2017.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου έχει δρομολογήσει: α) την επισκευή και ανακατασκευή των χώρων υγιεινής του Σχολείου, αλλά λόγω του ανυπέρβλητου κόστους (10.000,00€) για το Σύλλογο, ζητήθηκε η συνδρομή του Δημάρχου και του Προέδρου της σχολικής επιτροπής, οι οποίοι δεσμεύτηκαν προφορικά ότι θα συνεισφέρουν, β) τη διοργάνωση ενός επιμορφωτικού σεμιναρίου για τα παιδιά και τους γονείς τους από επιστημονικούς συμβούλους και γ) τη διοργάνωση παράστασης παραμυθιού με μουσική, από τοπικό ερασιτεχνικό Σύλλογο.

Με Τιμή
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου

Η Πρόεδρος
Ντίνα Ντουβή

Ο Αντιπρόεδρος
Ιωάννης Καρβουνιάρης

Η Γραμματέας
Φωτεινή Ρούσου

Η Ταμίας
Ξανθή Κλώνη

Τα μέλη
Κατερίνα Καπετανέα
Αλεξάνδρα Σέμκιβ
Κων)νος Ζώτος

Αναπληρωματικό μέλος
Ταίσια Βερχόβσκ