Απογοήτευση και προβληματισμός στους Βιοκαλλιεργητές Λακωνίας

ΠΡΟΣ

1. Προιστάμενο Δ/νσης Βιολογικής Παραγωγής ΥΠΑΑΤ κ. Φίλλιπο Σέκκα

2. Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χ. Κασίμη

3. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ε. Αποστόλου

ΚΟΙΝ.

ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: Διεξαγωγή ημερίδας

Αγαπητέ κύριε Σέκκα,

Σήμερα Δευτέρα 31 Οκτωβρίου διάβασα την απάντηση σας και δεν σας κρύβω ότι απογοητεύτηκα και παράλληλα προβληματίστηκα αρκετά. Η ημερομηνία της ημερίδας όπως μου προτείνατε τηλεφωνικά θα ήταν 26 ή 27 Νοεμβρίου 2016 και μάλιστα με την δική σας παρουσία.

Ξαφνικά, επικαλούμενος α) την παράταση που ζητήσαμε για την διαβούλευση του προγράμματος και τελικά δόθηκε έως 4/11/2016, β) την προετοιμασία για την εκπόνηση της πρόσκλησης για την ένταξη των δικαιούχων στο Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία» με στόχο την υποβολή αιτήσεων μέσα στο 2016 και γ) τις τρέχουσες υποχρεώσεις της Υπηρεσίας σας, ζητάτε να προγραμματίσουμε την ημερίδα για τον Δεκέμβριο οπότε θα έχουν οριστικοποιηθεί οι σχετικές διατάξεις του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία».

Κύριοι, κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους ζητάτε την αναβολή της ημερίδας, ωστόσο θεωρούμε απαραίτητο η ημερίδα να διεξαχθεί πριν από την οριστικοποίηση του προγράμματος προκειμένου να συζητηθούν σε συνέχεια της διαβούλευσης θέματα τα οποία έχουν προκύψει και τα οποία ενδεχομένως να λυθούν έπειτα από προτάσεις των βιοκαλλιεργητών. Επιπρόσθετα, είμαστε βέβαιοι ότι κατόπιν των προφορικών σας διαβεβαιώσεων έχετε πλέον θέσει σε προτεραιότητα την επίλυση των προβλημάτων της Βιολογικής, αρμοδιότητα η οποία συμπεριλαμβάνεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις της Υπηρεσίας σας, οπότε και θα επαναξιολογήσετε το ενδεχόμενο διεξαγωγής της ημερίδας στο τέλος του Νοέμβρη.

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μιας τέτοιας ημερίδας βεβαίως παίζει η συμμετοχή των Βιοκαλλιεργητών, οι οποίοι είναι σχεδόν βέβαιο πως με πολύ μεγάλη δυσκολία θα συμμετέχουν εφόσον αυτή διοργανωθεί το μήνα Δεκέμβριο όπου η διαδικασία ελαιοσυλλογής βρίσκεται στην κορύφωση της.

Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας και το ιστορικό των προσπαθειών συνεργασίας των Βιοκαλλιεργητών με τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες στην πλειοψηφία τους απέβησαν άκαρπες όπου

1) Το Νοέμβριο του 2014, είχαμε κάνει προτάσεις στη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος 2014-2020, οι οποίες ουδέποτε εισακούσθηκαν (Μέτρο 11, Βιολογική Γεωργία)

2) Τον Ιανουάριο του 2015 πριν την έγκριση από την ΕΕ ζητήσαμε να γίνουν κάποιες αλλαγές αλλά ούτε και τότε εισακούστηκαν

3) Εδώ και ένα χρόνο έχουμε επισημάνει τις στρεβλώσεις του προγράμματος «Βιολογική Γεωργία» καθώς και τον Κανονισμό 834/2007 αλλά και πάλι τίποτα. Τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα.

4) Επί ενάμιση χρόνο μας έλεγαν ψέματα για τη δήθεν μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και όταν αποκαλύψαμε την αλήθεια, μας αγνοήσατε. Πολλά ερωτήματα μας παραμένουν αναπάντητα.

5) Ο ισχυρισμός σας ότι το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν αλλάζει είναι πρόσφατος, αλλά μήπως θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τους Ευρωπαίους;

6) Τέλος βγάζοντας το πρόγραμμα στην διαβούλευση μας αιφνιδιάσατε εντελώς αρνητικά, βγάζοντας έξω αυτούς που οι δήθεν αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ είχαν χαρακτηρίσει «ανεπίδεκτους μαθήσεως», δηλαδή τις ΔΑΟΚ και τους μελετητές. Με άλλα λόγια βάλατε το «λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Επ’ αυτού θα αναφερθούμε αναλυτικά στις προτάσεις μας στη διαβούλευση.

Εάν όντως η πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι να πραγματοποιηθούν τέτοιες ενημερωτικές ημερίδες με επιτυχία προκειμένου να ενημερωθούν οι βιοκαλλιεργητές στους οποίους απευθύνεται το Μέτρο 11, επανερχόμαστε στην πρόταση για την ημερομηνία 26 ή 27/11/2016 και σας καλούμε εκ νέου, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, να αναθεωρήσετε θέτοντας το θέμα σε προτεραιότητα στην ατζέντα σας και να μας απαντήσετε αν αποδέχεστε την 26 ή 27 Νοεμβρίου και η απάντηση σας, παρακαλούμε πολύ να είναι άμεση. Επίσης για να βγει προκήρυξη θα πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες του προηγούμενου προγράμματος όπως όλοι γνωρίζουμε.

Για την Ένωση Βιοκαλλιεργητών

Π.Ε. Λακωνίας

Ο Πρόεδρος

Καραμπάσης Δημήτρης