Χαρχαλάκης εναντίον ΛΑΝΕ | Μαίνεται ο πόλεμος στα Κύθηρα

Μαίνεται ο πόλεμος στο νησί των Κυθήρων, με το δήμαρχο, κύριο Χαρχαλάκη, να φτάνει το θέμα, που έχει προκύψει με το Βιτσέντζος Κορνάρος, στα υπουργικά γραφεία των κυρίων Κουρουμπλή και Σαντορινιού. Την ίδια ώρα, η ΛΑΝΕ με νέα ανακοίνωση ότι δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια έως τις 30 Ιουνίου.

Το κείμενο της επιστολής

Από τις 2 Ιουνίου που επρόκειτο το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ να επιστρέφει στα εγκεκριμένα του δρομολόγια μετά από 1 μήνα ετήσιας ακινησίας, μέχρι και σήμερα, το νησί των Κυθήρων και τα Αντικύθηρα, βιώνουν έναν ιδιότυπο αποκλεισμό από την έδρα της Περιφέρειας μας, τον Πειραιά αλλά και από το Γύθειο και την Κρήτη, βασικές πηγές εσωτερικού τουρισμού για τα νησιά μας. Αιτία οι πολλαπλές (μετά την ετήσια ακινησία για συντήρηση) και αλλεπάλληλες βλάβες του πλοίου, που το κρατούν καθηλωμένο στον Πειραιά με αποτέλεσμα να ματαιώνονται καθημερινά εκατοντάδες κρατήσεις δωματίων και η τοπική οικονομία ενός νησιού που ζει κυρίως από τον τουρισμό, να καταβαραθρώνεται. Ο Ιούνιος έχει σχεδόν παρέλθει και η πτώση των αφίξεων σε σχέση με πέρσι υπερβαίνει το 10%, γεγονός που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις ακυρώσεις δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ.

Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και το σύνολο της τοπικής κοινωνίας υφίστανται ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα, χωρίς καμία απολύτως δική τους ευθύνη, ενώ και ο Δήμος μας έχει μεγάλη απώλεια εσόδων από τα τέλη παρεπιδημούντων και ακαθαρίστων εσόδων που εξαρτώνται άμεσα από τις αφίξεις επισκεπτών στο νησί μας. Επιπλέον, η τροφοδοσία των Αντικυθήρων, που εκτελείται κυρίως από την Κρήτη, παραμένει προβληματική, ενώ ήδη επέρχονται ακυρώσεις κρατήσεων ακόμα και για Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς η εκτέλεση των δρομολογίων από τη ΛΑΝΕ παραμένει στη σφαίρα της ασάφειας.

Σύμφωνα με το άρθρο II παρ.1 της υπ αριθμόν 2252.1.3.1/1593/10-01-2017 (ΑΔΑ: ΨΚΧΦ4653ΠΩ-102) σύμβασής της, «η εκτέλεση των εγκεκριμένων δρομολογίων είναι υποχρεωτική για την ανάδοχο», ενώ η εταιρεία έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει το πλοίο ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ με άλλο αναλογών προσόντων (άρθρο VI παρ.1).

Δυστυχώς δεν έχουμε καμία ενημέρωση σχετικά με το αν και πότε θα επανέλθει στα δρομολόγιά του το ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, γεγονός που εντείνει την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας καθώς η απώλεια τοπικού εισοδήματος είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.

Ο Δήμος μας δαπανά δεκάδες χιλιάδες Ευρώ για να προβάλει το νησί μας, μέσα από τη συμμετοχή σε εθνικές και ευρωπαϊκές εκθέσεις τουρισμού, διαφήμιση σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε νέο έντυπο υλικό. Οι δαπάνες αυτές έγιναν με δεδομένη την ακτοπλοϊκή μας σύνδεση τόσο με τη Νεάπολη όσο όμως και με τον Πειραιά, το Γύθειο, την Κίσσαμο και την Καλαμάτα. Με τις διαρκείς ακυρώσεις δρομολογίων, ο προγραμματισμός αυτός ματαιώνεται και μεγάλα χρηματικά ποσά θα έχουν δαπανηθεί χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Είναι δε προφανές, ότι τόσο ο Δήμος όσο και οι επαγγελματίες, οφείλουν να αξιώσουν αποζημιώσεις από κάθε υπεύθυνο για την κατάσταση αυτή, όπως έχει μέχρι σήμερα διαμορφωθεί και για την οποία ουδέν προηγούμενο υπάρχει τουλάχιστον σε θερινή περίοδο.

Θεωρούμε δεδομένο ότι πρέπει να ενημερωθούμε άμεσα και εκ των πλέον επισήμων χειλέων σχετικά με τους λόγους που κρατούν το πλοίο δεμένο στον Πειραιά. Αξιώνουμε να γνωρίζουμε το αν και το πότε θα επιστρέφει το πλοίο στη γραμμή και φυσικά θεωρούμε αυτονόητο ότι ο αποκλεισμός αυτός δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε νια μία επιπλέον ημέρα, αξιώνοντας από τη ΛΑΝΕ να δρομολογήσει άμεσα άλλο πλοίο στα εγκεκριμένα της δρομολόγια μέχρι την οριστική επισκευή του υπάρχοντος και την επιστροφή του στη γραμμή μας με όρους απόλυτης ασφάλειας και συντήρησης.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Η ανακοίνωση της ΛΑΝΕ

H ΛΑΝΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Ε/Γ-Ο/Γ ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, παραμένει στην περιοχή του λιμένα Πειραιά μέχρι αποκατάστασης τεχνικής βλάβης. Ως εκ τούτου τα δρομολόγια του πλοίου από 22/06/2017 έως 30/06/2017 πρωί θα παραμείνουν ανεκτέλεστα.

Κοινοποίηση