Σπείρα Αλβανών διακινούσε κοκαϊνη στην Ηλεία

Του Γιάννη Σπυρούνη

Τεράστια επιτυχία σημείωσαν οι Διωκτικές Αρχές στην Ηλεία, αποκαλύπτοντας τη δράση σπείρας Αλβανών, που διακινούσε κατά κύριο λόγο κοκαΐνη στην περιοχή της Αμαλιάδας και ευρύτερα προς τον Κάμπο. Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, μετά από πολύμηνη και επίμονη έρευνα, κατάφερε να αποκαλύψει το κύκλωμα στο οποίο εμπλέκεται και ένας Έλληνας, που είχε το ρόλο του διανομέα, καθώς «κρυβόταν» πίσω από την εργασία του, που ήταν ντιλιβεράς σε καφετέρια της Αμαλιάδας. Ο εγκέφαλος της σπείρας βρίσκεται στην Αλβανία, ενώ συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα. Τα κέρδη που αποκόμισε η οργάνωση από την παράνομη δράση της κατά το τελευταίο εξάμηνο, υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 150.000 ευρώ. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.

Οι συλλήψεις
Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αστυνομία, εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, πολυμελής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην μεταφορά, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών στην Ηλεία. Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες το πρωί, σε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου, το Τμήμα Ασφάλειας Αμαλιάδας, την Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, σε Αμαλιάδα και Αθήνα, συνολικά έντεκα μέλη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δέκα υπηκόους Αλβανίας, δυο 22χρονοι, δυο 26χρονοι και έξι ακόμα, ηλικίας 24, 25, 28, 33, 38 και 40 ετών, καθώς και για έναν 30χρονο Έλληνα. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της μεταφοράς, της εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα, καθώς και της παράβασης του νόμου για τα όπλα. Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, 32χρονου υπηκόου Αλβανίας που βρίσκεται στη Χώρα του, ενώ αναζητούνται για να συλληφθούν ακόμα δύο μέλη.

Η δομή της οργάνωσης
Όπως διακριβώθηκε από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Πύργου, η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση ενέχεται σε πληθώρα περιπτώσεων διακίνησης κάνναβης και κοκαΐνης, σε περισσότερους από ογδόντα τοξικομανείς στην Ηλεία. Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης κατέχοντας διακριτούς ρόλους, ιεραρχική δομή και σύνθεση αναλάμβαναν τη μεταφορά, αποθήκευση και περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, ως εξής: Ο 32χρονος αρχηγός είχε ορίσει υπεύθυνο στην Ελλάδα τον 24χρονο αδερφό του, ο οποίος και προμηθευόταν ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, ενώ στη συνέχεια διέθετε τις ποσότητες αυτές στα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση στους χρήστες. Η μεταφορά της κοκαΐνης γινόταν από τον 33χρονο, ο οποίος μέσω ΙΧΕ αυτοκίνητου την μετέφερε τμηματικά από την Αθήνα στην Ηλεία, ενώ η παραλαβή της γινόταν από τον 24χρονο. Ο 28χρονος και ο 22χρονος ήταν επιφορτισμένοι με την διακίνηση της κάνναβης, τόσο στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης όσο και σε άλλους χρήστες. Ο 24χρονος συγκέντρωνε τα χρήματα που αποκόμιζε από τη διακίνηση των ναρκωτικών και τα παρέδιδε σε ομοεθνή του, που αναζητείται, ο οποίος τα μετέφερε με αυτοκίνητο στον αρχηγό της οργάνωσης στην Αλβανία.
Σε ό,τι αφορά τον 30χρονο ημεδαπό, σημειώνεται ότι εργαζόταν ως διανομέας σε καφετέρια της Αμαλιάδας (delivery) και μετέφερε τις ναρκωτικές ουσίες με το δίκυκλο, που εκτελούσε τις παραγγελίες, προκειμένου να μην κινήσει τις υποψίες των αστυνομικών.

Αλισβερίσι μέσω Facebook
Οι δράστες προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και της σύλληψή τους, λάμβαναν ιδιαίτερες προφυλάξεις καθώς στις συνομιλίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη φρασεολογία και συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας, δηλωμένες σε τρίτα άτομα (αχυρανθρώπους – ghost persons). Γνώριζαν πως οι Αρχές χρησιμοποιούν πρακτικές παρακολούθησης των επικοινωνιών και προσπαθούσαν να περάσουν απαρατήρητοι. Παράλληλα χρησιμοποιούσαν και το Facebook για να καθορίσουν τόσο την τιμή πώλησης των ναρκωτικών, όσο και τον τρόπο διακίνησής τους. Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες στην Αμαλιάδα και στην Αθήνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11 γραμμάρια κοκαΐνης, διαμοιρασμένα σε ισάριθμα φιξάκια, 56 γραμμάρια κάνναβης, 17 ναρκωτικά δισκία, 450 γραμμάρια λαθραίου καπνού, μια ράβδος, 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, 2 αυτοκίνητα, υδραυλική πρέσα, που χρησιμοποιούταν για την επεξεργασία και συσκευασία κοκαΐνης, 21 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 2.680 ευρώ.

Πουλούσαν ακριβά…
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η προμήθεια της κοκαΐνης γινόταν μέσω Αθήνας, ενώ για τις ποσότητες χασίς η προμήθεια γινόταν εντός Ηλείας και συγκεκριμένα από την περιοχή της Ροβιάτας. Μάλιστα το χασίς, ήταν θα λέγαμε συμπληρωματικό προϊόν στην γκάμα της σπείρας, καθώς η κοκαΐνη ήταν το βασικό «προϊόν». Μάλιστα κάθε 10-15 ημέρες τα μέλη της σπείρας προμηθεύονταν προς διάθεση περί τα 100 γραμμάρια κοκαΐνης, τα οποία διέθεταν σε υψηλές τιμές από 60 έως και 100 ευρώ το γραμμάριο. Έτσι πετύχαιναν υψηλές εισπράξεις στην περιοχή.

Κοινοποίηση