Σε ύφεση η φωτιά σε Παρασυρό και Κοκκάλα (video-ΦΩΤΟ)

upd Τρίτη ΩΡΑ 12.30

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στην Κοκκάλα του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Στο σημείο βρίσκονται 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα και 29 άτομα πεζοπόρο για ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις. Η φωτιά ξέσπασε σε απόσταση τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων από την εστία που κατέκαψε Παρασυρο και Σκουτάρι.

upd Τρίτη ΩΡΑ 9:00

Δύο φωτιές σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Ανατολική Μάνη. Συγκεκριμένα στην περιοχή Παρασυρό, όπου επιχειρούν 12 οχήματα με 30 πυροσβέστες και 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα,  και στην Κοκκάλα. Η φωτιά ξέσπασε χθες το βράδυ και στο σημέιο βρίσκονται και δίνουν τη μάχη με τις φλόγες 50 άντρες της Πυροσβεστικής με 21 οχήματα και 29 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις νερού πραγματοποιεί και ένα αεροσκάφος τύπου “καναντέρ”.

Ολική καταστροφή σε έναν από τους ομορφότερους και ιστορικούς τόπους της Λακωνίας και της Ελλάδας.

Έλλειψη συντονισμού καταγγέλλουν στον FLY οι κάτοικοι της περιοχής,ολιγωρία και παντελή απουσία του κρατικού μηχανισμού. Κάνουν λόγο για Πυροσβεστικά οχήματα χωρίς νερό και άντρες της Πυροσβεστικής από άλλους νομούς που δεν ήξεραν την περιοχή και πήγαιναν στα τυφλά. Ελλιπής η βοήθεια από το δήμο Ανατολικής Μάνης, τονίζουν σε έντονο ύφος οι αγανακτισμένοι κάτοικοι της Μάνης που είδαν να καταστρέφονται “χωρίς λόγο” οι περιουσίες τους.

Οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά στην Ανατολική Μάνη, πρώτο θέμα σε ΣΚΑΪ και Ant1, μέσω του έγκυρου ρεπορτάζ του FLY

https://www.facebook.com/flynews.gr/videos/1911514822394486/

https://www.facebook.com/flynews.gr/videos/1911460245733277/

upd Δευτέρα ΩΡΑ 22:00

Ο δυνατός αέρας στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης δεν λέει να κοπάσει,γεγονός που καθιστά αδύνατο η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο, από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις. Ξεπερνάει σε ένταση τα 7 μποφόρ, ενώ συνεχώς αλλάζει κατεύθυνση με αποτέλεσμα οι άντρες της Πυροσβεστικής κατα έναν τρόπο να την κυνηγούν, όπως τόνισαν στον FLY.

Μαίνονται οι φωτιές σε Παρασυρό,Σκουτάρι,Φλομοχώρι,Κότρωνα και σε παραπλήσιες περιοχές. Προς το παρόν δεν φαίνεται να κινδυνεύουν οικισμοί. Νέα φωτιά ξέσπσε στην Κοκκάλα.Οι αναζοπυρώσεις είναι συνεχείς και σύμφωνα με την Πυροσβεστική η μάχη με τις φλόγες θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι και αύριο το πρωϊ.

Πριν από ώρα μάλιστα, λόγω της μανίας του αέρα, αποσύρθηκαν και διέκοψαν τις ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα. Στο σημείο πλέον επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 30 οχήματα με 100 Πυροσβέστες.

upd Δευτέρα ΩΡΑ 11:00

Σε εξέλιξη η φωτιά στη Μάνη που έχει κάψει μεγάλες δασικές αλλά και αγροτικές εκτάσεις. Παραμένουν οι δυνατοί άνεμοι στην περιοχή.

Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και δεν υπάρχει σαφής εικόνα, καθώς ανα πάσα στιγμή ξεσπούν νέες εστίες φωτιάς. Αυτή τη στιγμή μαίνονται τα μέτωπα σε Παρασυρός, Σκουτάρι, Δροσοπηγή, Νύμφη, Χειμάρρα, Λουκάδικα, Φλομοχώρι και την περιοχή της Αγριλιάς. Χωρίς ρεύμα και νερό ο Κότρωνας καθώς και άλλες παραπλήσιες περιοχές. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν άμεσα οικισμοί, παρόλο που οι φλόγες βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

Χθες μεταφέρθηκαν με πλωτό του Λιμενικού 11 άτομα στο Γύθειο.

Στο σημείο επιχειρούν από ξηράς ισχυρές Πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν έρθει ακόμα και από τη Θεσσαλονίκη, 40 οχήματα με 150 Πυροσβέστες, ενώ συνδράμουν και πολίτες με νεροφόρες. Ρίψεις νερού πραγματοποιούνται από 2 αεροσκάφη τύπου Καναντέρ και 2 ελικόπτερα.

upd Κυριακή ΩΡΑ 19:00

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Μάνη, που ξέσπασε το πρωϊ του Σαββάτου, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στον FLY, από ένα μετασχηματιστή σε κολώνα της ΔΕΗ στην περιοχή Πύρριχος.
Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο προχθές το μεσημέρι και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποσύρθηκαν. Σε επιφυλακή έμεινε μόνο μια μικρή δύναμη, με τη φωτιά τελικά να αναζωπυρώνεται και να κατακαίει στο πέρασμά της μεγάλες δασικές εκτάσεις και αγροκτήματα. Η πύρινη λαίλαπα μάλιστα έκαψε οικισμούς στον Κότρωνα Λακωνίας, προκαλώντας μεγάλες φθορές. Ολοσχερώς κάηκε το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στην περιοχή Γονέας. Το Λιμεναρχείο έστειλε πλωτά, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο οι κάτοικοι να εγκαταλείψουν τον οικισμό, μιας και οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί.

update: ΩΡΑ 23:00

Αυτή τη στιγμή καίγονται σπίτια στην περιοχή Αρέα, ενώ κινδυνεύουν το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα και το νεκροταφείο του Κότρωνα. Στο σημείο επιχειρεί μόνο ένα Πυροσβεστικό όχημα. Λόγω των συνεχών αλλαγών του ανέμου, αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Χιμάρρα και κατευθύνεται προς Αρεόπολη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του FLY, κάηκε το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα. Ο ίδιος με τη βοήθεια των Πυροσβεστών εγκατέλειψε έγκαιρα το όχημά του το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει φτάσει στις περιοχές Παρασυρός, Σκουτάρι και Φλομοχώρι. Στον Παρασυρό μάλιστα κινδυνεύουν σπίτια. Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας βρίσκεται στο σημείο και σε δηλώσεις της στον FLY τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες, δυστυχώς όμως οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κάνουν το έργο τους δύσκολο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του FLY και τον Τάκη Καρβουνιάρη από το σημείο της φωτιάς, τα μεγάλα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ καθυστέρησαν να έρθουν στην περιοχή διότι είχαν σταλεί σε φωτιά στην Κεφαλονιά. Η πρώτη ρίψη νερού συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε στις 7 το απόγευμα, όταν ήδη η φωτιά είχε φτάσει σε οικισμούς.

Αναλυτικό ρεπορτάζ άυριο στις 9:00 στην πρωινή ζώνη του FLY 89,7

Δείτε φωτογραφίες


Δείτε videο