Μάθετε τα πάντα για το μεγάλο χθεσινό σεισμό!(video)

seismos5Σε κανονικούς ρυθμούς επανέρχεται σταδιακά η περιοχή των Χανίων μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο το απόγευμα, παρότι τη νύχτα σημειώθηκαν μικρής έντασης μετασεισμοί. Οι σεισμολόγοι εκτιμούν πάντως, ότι ο χθεσινός σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Αθανάσιο Γκανά, το σημείο στο οποίο έγινε ο σεισμός ανήκει στο ελληνικό τόξο και είναι μια περιοχή που υπάρχει σύγκρουση δύο πλακών, της αφρικανικής και της πλάκας του Αιγαίου.
Η πρώτη υποβυθίζεται στη δεύτερη, και αυτή η κίνηση δημιουργεί τεράστιες δυνάμεις μεταξύ των δύο πλακών που οδηγούν σε συσσώρευση ενέργειας και στην απελευθέρωσή της με μεγάλους σεισμούς.
Κλειστό για προληπτικούς λόγους μένει σήμερα Κυριακή το φαράγγι της Σαμαριάς.
Σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα, μία 75χρονη στο ‘Ελος Κισσάμου βρήκε το σπίτι της συντρίμμια, καθώς κατέρρευσε το βορειοδυτικό τείχος και μέρος της οροφής του. Τη στιγμή του σεισμού αυτή και ο γιος της έλειπαν από το σπίτι και κανείς από τους δύο δεν τραυματίστηκε.
Δεν έχουν αναφερθεί πάντως σοβαροί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές. Στα Χανιά, ένας πολίτης τραυματίστηκε ελαφρά, όταν πήδηξε από το παράθυρο του σπιτιού του.
Σημειώθηκαν μικρές ζημιές σε καταστήματα και αναφέρθηκαν ρωγμές σε παλιά κυρίως κτίσματα στην πόλη των Χανίων και κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο του νομού. Η καταγραφή ζημιών σε δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις συνεχίζεται.
Σήμερα συνεδριάζει εκ νέου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του νομού Χανίων παρουσία του καθηγητή σεισμολογίας Ευθύμιου Λέκκα αντιπροέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

{youtube}VojcHfuF3aI{/youtube}