Στο… φουλ οι εξαγωγές ελιάς Καλαμών

Παρά τον έντονο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες

Η καλοκαιρία και οι νοτιάδες, μετά το πρόσκαιρο κρύο της περασμένης εβδομάδος, έχουν επιτρέψει να προχωρήσει η συγκομιδή, όμως δεν λείπουν οι κατά τόπους βροχοπτώσεις.

Με μικροπροβλήματα λόγω του βροχερού -ιδίως σήμερα- κατά τόπους καιρού προχωρά η συγκομιδής της ελιάς Καλαμών. Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού, πηγαίνοντας μέρος της σοδειάς για ελαιοποίηση και φυσικό το μεγαλύτερο κομμάτι στην αποθήκη. Όσον αφορά στην ποιότητα, το ρεπορτάζ, αναφέρει μεγάλη μικροκαρπία κυρίως σε Λακωνία, Φθιώτιδα και Αρκαδία, εν αντιθέσει με την Αιτωλοακαρνανία και τη Μεσσηνία, που υπάρχουν και ορισμένα κτήματα, τα οποία δεν έχουν διαφορά από τις προηγούμενες χρονιές. Το σημαντικό στην όλη διαδικασία είναι πως η συγκεκριμένη ελιά έχει σταθερή ζήτηση, αν και το εμπόριο εμφανίζεται συγκρατημένο με τη δικαιολογία ότι ο καιρός κράτησε, οπότε θα μαζευτεί το μεγαλύτερο μέρος της ηρτημένης εσοδείας. Σημαντικό βήμα έχει εν τω μεταξύ συντελεστεί για την σταδιακή εκμηχάνιση της διαδικασίας της συλλογής και της διαλογής, που έχουν διευκολύνει αρκετούς αγρότες και έχουν μειώσει τα εργατικά κόστη. Ενθαρρυντικό είναι, επίσης, το γεγονός πως οι αυξημένοι ναύλοι, δρουν αποτρεπτικά για τυχόν εισαγωγή παρόμοιας ελιάς από το εξωτερικό, καθώς για να έρθει εδώ το 200άρι από ανταγωνίστριες χώρες, τιμάται σήμερα παραδοτέο στην Ελλάδα στα 2,30 ευρώ το κιλό.

Προχωρά η συγκομιδή στην Αιτωλοακαρνανία

Ο παραγωγός ελιάς Καλαμών από το χωριό Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας, κ. Δημήτρης Μπούρος, που μαζί με τον αδερφό του καλλιεργούν 40 στρέμματα Καλαμών, συνεχίζει την συγκομιδή με 4 εργάτες όπως μας ανέφερε και δονητικά μηχανήματα. Όπως μας εξηγεί, οι βροχές που έπεσαν μετά την ανομβρία στην περιοχή, έχουν συντελέσει τα μέγιστα ώστε τις τελευταίες 20 ημέρες να μαζευτούν και πολλές, αλλά και με υψηλά ποιοτικά στάνταρτς ελιές. «Τα ποτιστικά νερά που έπεσαν βοήθησαν τις ελιές να φουσκώσουν και να πάρουν καλούς τεμαχισμούς. Στα θετικά είναι πως δεν υπάρχει καθόλου γλοιοσπόριο, ούτε δάκος και σε αυτό συνέβαλε η ξηρασία. Στην περιοχή μας γίνεται αποθήκευση του νωπού προϊόντος, όμως αρκετοί πωλούν για να καλύψουν ανάγκες. Επίσης γίνεται και ελαιοποίηση, κυρίως στα πιο μικρά τεμάχια. Προσωπικά θα έχω μια παραγωγή της τάξης των 40 τόνων, όταν πέρσι δεν ξεπεράσαμε τους 18. Οι δε τιμές είναι στα 1,20 με 1,20 το 200άρι», προσθέτει.

Ο κ. Ηλίας Μαυράκης είναι παραγωγός ελιάς Καλαμών στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, αλλά και γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων. Όπως υπογραμμίζει στον ΑγροΤύπο, οι μεγάλοι παραγωγοί με τα πολλά στρέμματα δεν έχουν μαζέψει ούτε τη μισή παραγωγή της χρονιάς, καθώς υπάρχει οψίμιση και είναι πράσινες ακόμα οι ελιές. Οι αγρότες ευελπιστούν να κρατήσει ο καιρός, ούτως ώστε να ολοκληρώσουν το μάζεμα έως τα Χριστούγεννα. Ο κ. Μαυράκης εκτιμά πως θα μείνουν αρκετές αμάζευτες ελιές κι ενώ τα αποθέματα είναι ελάχιστα από άλλες χρονιές.

Ο Θεόδωρος Κονδύλης, παραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις παραγωγών στον κάμπο του Μεσολογγίου, η συγκομιδή έχει προχωρήσει κατά 50% με 60% και πως υπάρχει ακόμα αρκετή ελιά στα δέντρα, η οποία παίζεται για το αν θα μαζευτεί, από την άποψη ότι είναι λίγα τα εργατικά χέρια και σε αυτή την περιοχή. Το καλό, λέει ο ίδιος, είναι πως η διαδικασία της συγκομιδής και της διαλογής έχει αρχίσει και εκμηχανίζεται, προσφέροντας νέες δυνατότητες στους αγρότες της περιοχής, σε σχέση με το χρόνο που απαιτείται για να μαζευτεί η σοδειά. Όσον αφορά στις τιμές, ο κ. Κονδύλης λέει πως εδώ και λίγα 24ωρα υπάρχει μια φήμη για πιέσεις στα ψιλά τεμάχια που είναι φέτος πολλά, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο ίδιος επισημαίνει πως τα κόστη έχουν ανέβει πολύ και πρέπει το εμπόριο αυτό να το προσέξει για… να μην συμβεί το ίδιο που έγινε με το αιγοπρόβειο γάλα, επειδή πολλοί κτηνοτρόφοι εγκατέλειψαν τη δραστηριότητά τους, τα προηγούμενα χρόνια…

Λιβανάτες: Στα 1,40 παίζει το 200άρι στην Καλαμών

Ο κ. Γιώργος Αγγελής καλλιεργεί ελιά Καλαμών στις Λιβανάτες Φθιώτιδας, ενώ έχει και μεταποιητική μονάδα, κάνοντας εξαγωγές σε ΗΠΑ, Αυστραλία και ΕΕ. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η συγκομιδή έχει προχωρήσει σε ποσοστό 80% στο νομό Φθιώτιδας, καθώς στη διαδικασία της συλλογής και ελλείψει αλλοδαπών εργατών βοήθησαν και αρκετοί Ρομά. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελή, φέτος υπάρχει μικροκαρπία με τα πιο χοντρά τεμάχια στα 230 (κομμάτια ανά κιλό), όμως ο καρπός είναι εξαιρετικής ποιότητας. Όπως λέει ο κ. Αγγελής, φέτος υπάρχει μεγάλη παραγωγή στο νομό Φθιώτιδας, με τον καιρό να στέκεται σύμμαχος στη συγκομιδή παρά το γεγονός ότι υπήρχε διάχυτος φόβος πως δεν θα μαζεύτουν οι ελιές όσο πλησιάζουμε στο χειμώνα και ελλείψει εργατικού δυναμικού. Όσον αφορά στη δική του εκμετάλλευση, μας λέει πως μάζεψε 120 τόνους Καλαμών, έναντι 70 πέρσι και πως πολλοί αγρότες αποθηκεύουν, υπάρχουν όμως κι άλλοι που θέλουν να καλύψουν ανάγκες και κάνουν πωλήσεις. Ο κ. Αγγελής προτίμησε όπως μας λέει να μην βάλει δονητικά μηχανήματα να μαζέψει καθώς οι χρεώσεις που επιβάλλουν οι ιδιοκτήτες τέτοιων μηχανημάτων για να μαζέψουν έχουν φθάσει και στα 6 ευρώ ανά δέντρο. Τέλος, όπως μας λέει οι χρεώσεις που παίζουν για χρωματοδιαλογή είναι στα 70 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό.

Πλησιάζει ο καιρός για την καθιερωμένη δημοπρασία του ΑΣ Πετρίνας

Μέχρι το τέλος της εβδομάδος ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πετρίνας Λακωνίας φιλοδοξεί να έχει συμπληρώσει το τονάζ που επιθυμεί, ώστε να προχωρήσει σε διαγωνισμό πώλησης κοντά στα Χριστούγεννα. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του ΑΣ, κ. Παναγιώτης Πουλάκος, υπάρχει μικροκαρπία φέτος και η πλειοψηφία του καρπού λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας, είναι στα 240 με 320 κομμάτια το κιλό, ενώ τα πιο χοντρά κομμάτια είναι απλώς ανύπαρκτα. Όπως υπολογίζει ο κ. Πουλάκος, δεν έχει μαζευτεί ούτε το 20% της ηρτημένης εσοδείας, αλλά το καλό είναι πως παρά τα μικρά μεγέθη, δεν υπάρχει υποψία για δάκο, γλοιοσπόριο. Όσον αφορά στις τιμές, παίζουν στη περιοχή στα 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό, με το εμπόριο να εμφανίζεται συγκρατημένο.

Η εξέλιξη της συγκομιδής και του εμπορίου στο νομό Μεσσηνίας, βολές για το ΠΟΠ

Ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, παραγωγός ελιάς Καλαμών και τυποποιητής από την Τριφυλία, τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «προς το τελείωμα είναι η συγκομιδή ελιών στην περιοχή μας. Υπάρχει φέτος καλή ποσότητα και στην περιοχή, επειδή η πλειοψηφία των δέντρων είναι αρδευόμενα, έχουμε μεγάλα μεγέθη. Πάντως, πολλοί παραγωγοί πάνε τις ελιές Καλαμών στα ελαιοτριβεία για ελαιοποίηση λόγω υψηλής τιμής στο ελαιόλαδο. Επίσης, οι παραγωγοί στην περιοχή δεν αποθηκεύουν τις ελιές, αλλά τις πουλάνε απευθείας από το χωράφι. Η πλειοψηφία των παραγωγών κάνει τη συγκομιδή με τα χέρια, γιατί έτσι μπορεί κάνει και επιλογή του καρπού. Με δονητικά μηχανήματα κάνουν την συγκομιδή για το δεύτερο χέρι όσοι παραγωγοί τα διαθέτουν. Η ανώτερη τιμή παραγωγού που είχαμε φέτος για τις ελιές Καλαμών ήταν τα 1,40 ευρώ το 200άρι. Πάντως οι περισσότεροι παραγωγοί πούλησαν κάτω από αυτό το όριο τις ελιές τους.

Οι μικρές συσκευασίες έχουν μια σταθερότητα στην αγορά. Τα υλικά συσκευασίας έχουν αυξηθεί και αυτό σημαίνει ότι είναι αυξημένη η αξία του προϊόντος, αλλά η αγορά το έχει δεχτεί. Υπάρχει όμως μεγάλος ανταγωνισμός από τις άλλες χώρες κι αυτό φάνηκε στη διεθνή έκθεση τροφίμων Sial 2023 που έγινε στο Παρίσι. Το θέμα της ονομασίας ΠΟΠ Καλαμάτα είναι ένα λάθος στρατηγικής, όπως το αντιμετωπίζει το ΥπΑΑΤ. Σε κάθε κλάδο αγροτικής παραγωγής έχουμε τους παραγωγούς, τους έμπορους και το προϊόν. Ποτέ στην χώρα μας κανείς δεν έχει ασχοληθεί με το προϊόν και πώς μπορεί αυτό να αποκτήσει προστιθέμενη αξία. Δεν έχει χαραχθεί καμιά στρατηγική στην ελιά Καλαμών. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει η ελιά Καλαμάτα ΠΟΠ να γίνει Ελληνικό προϊόν. Υπάρχει ένα brand name και το Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να το αξιοποιήσει».

Ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες που πουλάνε… Καλαμάτα πιέζει τις τιμές

Από την πλευρά του, ο κ. Νικόλαος Καψαμπέλης, έμπορας και τυποποιητής από την Καλαμάτα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι: «υπάρχει ακόμη παραγωγή στα δέντρα. Είμαστε στο 60 – 70% της συγκομιδής. Φέτος είχαμε καλή καρπόδεση και ποσοτικά καλή παραγωγή. Δεν υπάρχουν όμως μεγάλα μεγέθη, λόγω της ξηρασίας. Στην περιοχή μας συγκομίζεται η ελιά με το χέρι (χτένια), που είναι ο παραδοσιακός τρόπος, πάντα στο πρώτο χέρι. Τα άλλα χέρια χρησιμοποιούν και δονητικά μηχανήματα, αν έχουν οι παραγωγοί. Όσον αφορά στις εξαγωγές, τα πιο εμπορεύσιμα μεγέθη είναι τα 200 – 240 τεμάχια. Η Γαλλία (όπως και η χώρα μας) ζητά μεγάλα μεγέθη ελιάς (140 – 180). Στη Μεσσηνία φέτος οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν από 1,30 – 1,40 ευρώ το κιλό για το 200άρι. Θα μπορούσαμε να έχουμε υψηλές τιμές στις εξαγωγές, αλλά ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες, που πουλάνε ελιές που τις ονομάζουν Καλαμάτα σε χαμηλές τιμές, κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές του προϊόντος. Ειδικά, φέτος υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός από την Τουρκία που και εκεί είχαν μεγάλη παραγωγή. Με την οικονομική κρίση οι καταναλωτές κάποια στιγμή θα προτιμήσουν να αγοράσουν την φτηνότερη ελιά και μετά θα πάψουν να αγοράσουν τις Ελληνικές. Έτσι θα χάσουμε τους πελάτες, γι’ αυτό επιμένω, ότι η απόφαση για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα δεν είναι σωστή. Υπάρχει ζήτηση σε υψηλά επίπεδα κι εκτιμώ ότι φέτος οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών στην χώρα μας θα ξεπεράσουν σε αξία τις εξαγωγές ελαιολάδου».

Ομάδα Κυνουρίας: Όλες στην αποθήκη

Ο κ. Τάκης Κουτούζος, είναι ένας από τους 12 παραγωγούς – μέλη της ομάδας παραγωγών Κυνουρίας Αρκαδίας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, η παραγωγή φέτος είναι υψηλότερη από πέρσι στην περιοχή, ενώ η ομάδα πάει για ένα τονάζ περί τους 220 τόνους, όταν πέρσι είχε 170. Σύμφωνα με τον κ. Κουτούζο, η παραγωγή στο πλαίσιο της ομάδας, πάει όλη στην αποθήκη, όσο δε για τα μεγέθη τα περισσότερα είναι στα 260 κομμάτια, ενώ το 30% αφορά 200άρια. Η συγκομιδή εδώ γίνεται με μικρά δονητικά χειρός, καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα μηχανήματα, όπως σε άλλες ζώνες. Η ποιότητα είναι πολύ καλή.

Μπίκας Αλέξανδρος, Σταύρος Παϊσιάδης / Agrotypos