Στη σκιά της…σερβιέτας η συνεδρίαση του ΔΣ Σπάρτης

Σκηνές από το … παρελθόν έλαβαν χώρα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, με αφορμή το χαρακτηρισμό “σερβιέτα του Μητσοτάκη” που είχε αποδώσει στο Μίκη Θεοδωράκη

ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, κύριος Τζωρτζάκης. Μάλιστα, από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έλειψαν οι αποχωρήσεις!

Το θέμα συζητήθηκε κατόπιν αιτήματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης και του επικεφαλής της, κυρίου Βαλιώτη, ο οποίος ζήτησε να σταλεί ευχαριστήρια επιστολή στο Μ. Θεοδωράκη για τον τιμητικό χαιρετισμό του στην τελετή λήξης του φετινού «Σπάρταθλον». Συνάμα, ο κύριος Βαλιώτης χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό, τονίζοντας παράλληλα ότι ο δήμαρχος Σπάρτης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου όφειλαν να αντιδράσουν άμεσα, να τοποθετηθούν επί του ζητήματος και να καταδικάσουν τα λεγόμενα του κυρίου Τζωρτζάκη που πλήττουν το κύρος του Δήμου Σπάρτης. Μάλιστα, ο κύριος Βαλιώτης υπογράμμισε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει μια δημόσια συγγνώμη προς το Μίκη Θεοδωράκη.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΔΣ, κύριος Χρήστος Πλειώτας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι αδράνησε και δεν αντέδρασε έγκαιρα, προέβη όμως σε δημόσια τοποθέτηση κατακρίνοντας τον άκρως προσβλητικό -όπως υποστήριξε- χαρακτηρισμό. Μάλιστα, ο κύριος Πλειώτας εξέφρασε την άποψη πως εάν η πόλη της Σπάρτης δεν αποκαταστήσει το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη θα είναι φτωχή και κατάπτυστη. Η δήλωση αυτή ήταν αρκετή, για να προκαλέσει το ξέσπασμα του κυρίου Τζωρτζάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο όρος “Σερβιέτα” δεν είναι υποτιμητικός, μιας και σημαίνει χαρτοφύλακας με δημόσια έγγραφα. Μετά την τοποθέτηση του προέδρου του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ο κύριος Πλειώτας, καθώς και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αποχώρησαν από την αίθουσα εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Σπάρτης, κύριος Σταύρος Αργειτάκος, ο οποίος τόνισε ότι διαφωνεί με τον κύριο Τζωρτζάκη, καταδικάζοντας το χαρακτηρισμό που απέδωσε στο Μίκη Θεοδωράκη. Τελικά, η πρόταση πέρασε ομόφωνα και υιοθετήθηκε η άποψη του κυρίου Βαλιώτη περί απόδοσης τιμών στο μεγάλο μουσικοσυνθέτη.