Πολυάριθμες επιστημονικές δράσεις από το “Δίαυλο”

Στην ανατολή του 2015 και μετά την μικρή ανάπαυλα για τις εορταστικές  ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας 

σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, επιστρέφει με νέες και ενδιαφέρουσες  επιστημονικές δράσεις που έχει προγραμματίσει προς υλοποίηση.

Παρεμβάσεις στην Τριτοβάθμια  Εκπαίδευση:

Συνεχίζοντας και την φετινή χρονιά την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πραγματοποιήσαμε  πέντε (5)βραχείες  ομάδες φοιτητών κατά τους μήνες Νοέμβριο & Δεκέμβριο και θα ακολουθήσει και μία(1) ακόμη τον Ιανουάριο του Νέου Έτους,  σε Δευτεροετείς Φοιτητές του Τμήματος της Νοσηλευτικής στα πλαίσια του μαθήματος της Κοινοτικής Νοσηλευτικής κατόπιν αιτήματος συνεργασίας από την επίκουρο καθηγήτρια κα Τζιαφέρη Στυλιανή. Οι ομάδες που έλαβαν χώρα στον χώρο συνεδριάσεων του Κέντρου Πρόληψης ήταν τρίωρης διάρκειας με ώρα έναρξης 10:00π.μ. και διεξήχθησαν  κατά τις ημερομηνίες:

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 με εισηγήτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014 με εισηγήτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία

Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου 2014 με εισηγήτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014 με εισηγήτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014 με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα

Πέμπτη 08 Ιανουαρίου 2015 με εισηγήτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα

Οι θεματικές που αναπτύχθηκαν :
Γνωριμία με το Κέντρο Πρόληψης «ΔΙΑΥΛΟΣ» και τις υπηρεσίες του
Η Φιλοσοφία της Πρόληψης
Εξαρτησιογόνες Ουσίες

Παρεμβάσεις στην Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση:

Στα πλαίσια του «Κοινωνικού σχολείου», η  επιστημονική ομάδα του «Διαύλου» σε συνεργασία με την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τον Δ/ντή του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης κ. Γιαννουλέα Κων/νο και την Προϊσταμένη του ΚΕΣΥΠ κ. Βαφάκου Βασιλική θα υλοποιήσουν μια σειρά βιωματικών παρεμβάσεων στους μαθητές όλων των τάξεων  του 2ου Γυμνασίου Σπάρτης (10 τμήματα), βασισμένες στο εκπαιδευτικό υλικό Αγωγής Υγείας  «Στηρίζομαι στα πόδια μου» στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

•Ταυτότητα και Αυτοεκτίμηση
•Συναισθήματα και αποφασιστικότητα
•Κατανόηση των επιρροών και λήψη αποφάσεων

Τον μήνα Δεκέμβριο, υλοποιήθηκε η πρώτη ενότητα και θα ακολουθήσουν η 2η τον Ιανουάριο  ενώ η 3η τον Φεβρουάριο του 2015.

Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο:

Τρίτη 13/01/15:  στο Α1 με εκπαιδεύτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία και
στο Β1 με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα

Τετάρτη 14/01/15:  στο Β3 με εκπαιδεύτρια την κ. Βαφάκου Βασιλική,
στο Β4 με εκπαιδεύτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία & στο Α3 με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα

Πέμπτη 22/01/15: στο Γ1 με εκπαιδεύτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία,
στο Γ2 με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα & στο Γ3 με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα

Παρασκευή 23/01/15:  στο Α2 με εκπαιδεύτρια την κ. Βαφάκου Βασιλική &
στο Β2 με εκπαιδεύτρια την κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα  
                                          
Παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση:

Σε συνεργασία και με την Α/βάθμια Εκπαίδευση  και στα πλαίσια του «Κοινωνικού Σχολείου», το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», έχει προγραμματίσει την υλοποίηση βιωματικών παρεμβάσεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών πάνω σε θέματα ψυχοκοινωνικής υγείας.

Συγκεκριμένα:
1.Την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 10:00π.μ.,στο Νηπιαγωγείο Συκέας και σε συνεργασία με την νηπιαγωγό κ. Πετράκου Αικατερίνη θα πραγματοποιηθεί δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση των νηπίων από την κ. Γκουντούνα Ασπασία στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που υλοποίει το νηπιαγωγείο με τίτλο: «Τα φαγητά χοροπηδούν στην πυραμίδα για να μπουν».  

2.Την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 10:00 π.μ., στο Νηπιαγωγείο Μονεμβασίας και σε συνεργασία με την Δ/ντρια κ. Κατσουλάκου Μαρία θα πραγματοποιηθούν δύο δίωρες βιωματικές παρεμβάσεις  στους μαθητές των δύο τμημάτων (ολοήμερου και κλασικού) στην θεματική «Φρούτα και λαχανικά κάνουν τα παιδιά γερά»,  με εκπαιδεύτριες τις κυρίες Γκουντούνα Ασπασία και Παπαδοπούλου Ιωάννα και την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 10:00π.μ., η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα, θα πραγματοποιήσει μια ακόμη δίωρη ψυχοεκπαίδευση στα νήπια του παραρτήματος στον Άγιο Ιωάννη Μονεμβασίας στη θεματική: «Διαχείριση συναισθημάτων»  

3.Στο Νηπιαγωγείο Δαφνίου και σε συνεργασία με την νηπιαγωγό κ. Κοκοσίδου Μαρία,  η κ. Καργάκου Κατερίνα θα υλοποιήσει μια δίωρη βιωματική ψυχοεκπαίδευση στα νήπια στην θεματική «Υγιεινή Διατροφή» την Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 10:00 π.μ.

Παρεμβάσεις σε γονείς:

Ο «Δίαυλος», σε συνεργασία  με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροκαμπίου, έχει προγραμματίσει την υλοποίηση πέντε (5) δίωρων ενημερωτικών ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν στην  αίθουσα του  Πνευματικού Κέντρου Ξηροκαμπίου, κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2015 .           

Αναλυτικότερα:   
1.Την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015 και ώρα: 6:00 μ.μ., η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα, θα μιλήσει για την «Οικογένεια και Οικονομική κρίση».

2.Την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015 και ώρα: 6:00 μ.μ. η κ. Καργάκου Κατερίνα, θα μιλήσει για την «Ασφαλή χρήση του Διαδικτύου και τον Εθισμό στο Διαδίκτυο».

3.Την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015 και ώρα: 6:00 μ.μ. η κ. Γκουντούνα Ασπασία, θα μιλήσει για την «Διαχείριση Πένθους».

4.Την Δευτέρα 02 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα: 6:00 μ.μ. η κ. Παπαδοπούλου Ιωάννα, θα μιλήσει για την «Κατάθλιψη και αντιμετώπισή της».

5.Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα: 6:00 μ.μ. η κ. Καργάκου Κατερίνα, θα μιλήσει για την «Αυτοεκτίμηση των παιδιών».
Μετά από κάθε συνάντηση θα ακολουθεί συζήτηση και απάντηση σε ερωτήσεις που τυχόν προκύψουν από το κοινό.

Κρίνοντας αναγκαία την συμβουλευτική υποστήριξή μας προς τους γονείς και κατόπιν συνεργασίας με την Νηπιαγωγό του 7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης κ. Τσάχαλη Ελένη, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 6:00 μ.μ. στο χώρο του 7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης ενημερωτική ομιλία προς του γονείς των νηπίων με θέμα: «Οριοθέτηση της παιδικής συμπεριφοράς και της διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων», με ομιλήτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα

Σεμινάριο σε Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης:
Ο  7ος  και τελευταίος κύκλος  του  τριήμερου βιωματικού σεμιναρίου για εκπαιδευτικούς  με τίτλο: «Ενίσχυση του ρόλου του εκπαιδευτικού στη διαχείριση κρίσεων στη σχολική κοινότητα», που  συνδιοργανώνει ο Δίαυλος με το  ΚΕΕΔΥ Λακωνίας, θα υλοποιηθεί  στον χώρο συνεδριάσεων του Κέντρου Πρόληψης με εκπαιδευτές-συντονιστές τους κα Παπαδοπούλου Ιωάννα-Ψυχολόγο, κα Γκουντούνα Ασπασία-Κοινωνική Λειτουργό, κ. Γκλίνο Γεώργιο-Κοινωνικό Λειτουργό και κ. Βλαχολιά Βασιλική- Ψυχολόγο κατά τις ημερομηνίες: 19, 26 & 28/01 και ώρες: 5:00-8:00μ.μ.
             
Στις δύο πρώτες συναντήσεις του σεμιναρίου (19/01 & 26/01) εκπαιδεύτριες- συντονίστριες θα είναι οι κες Παπαδοπούλου Ιωάννα – Ψυχολόγος & Γκουντούνα Ασπασία – Κοινωνική λειτουργός, Επιστημονικά στελέχη του Διαύλου και στην τρίτη συνάντηση (28/01) εκπαιδευτές θα είναι οι κ. Γκλίνος Γεώργιος –Κοινωνικός Λειτουργός & η κ. Βλαχολιά Βασιλική – Ψυχολόγος