Λεωνίδας Γρηγοράκος: “Στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, ελέγχουμε το ΣΥΡΙΖΑ”

ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥμ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «ΣΚΑΪ»: «ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και ΒΑΣΙΛΗ ΛΥΡΙΤΖΗ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Δ. ΒΙΤΣΑΣ, Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ
Κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ, Εκπρόσωπος Ν.Δ.
Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ, Βουλευτής ΑΝΕΛ

Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Καλημερίζουμε τον κ. Δημήτρη Βίτσα, Γραμματέα και Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Καραγκούνη από τη Νέα Δημοκρατία, την κα Χρυσοβελώνη από τους ΑΝΕΛ, και τον κ. Γρηγοράκο από το ΠΑΣΟΚ.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Θα ήθελα να πω τρία πράγματα..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί κι εσείς τα ίδια λέτε με τη Νέα Δημοκρατία.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Αφήστε να το δούμε τι λέμε. Πρώτον, είναι για μένα πάρα πολύ σημαντικό και αξιολογώ θετικά ότι ένας ηγέτης πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα του κόμματός του.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ποιος είναι αυτός; Τον κ. Τσίπρα λέτε;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ο κ. Τσίπρας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τι κόντρα στο ρεύμα του κόμματός του; Πώς πάει κόντρα στο κόμμα του; Από πού προκύπτει αυτό;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Είναι θετικό για μένα και δε μ’ ενδιαφέρει πώς το παίρνετε εσείς, ότι έγινε η κωλοτούμπα, έγινε η κυβίστηση. Δε μ’ ενδιαφέρει, μ’ ενδιαφέρει ότι η χώρα είναι όρθια. Αυτό μ’ ενδιαφέρει εμένα. Και έτσι λοιπόν αξιολογώ θετικά ό,τι έχει γίνει αυτό τον καιρό. Ανησυχώ όμως γιατί εάν προχωρήσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, αν τα καταφέρει, γιατί πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή να προχωρήσει γρήγορα, να σταθεί στα πόδια της για να ξεπεράσει το μεγάλο κάβο που λέγεται Μάιος και δεν είναι εύκολα καθόλου τα πράγματα.       Εμείς ό,τι υπάρχει μεταρρυθμιστικό θα το στηρίζουμε, ό,τι είναι υπέρ της κοινωνίας θα το στηρίζουμε. Δηλαδή ό,τι μέτρα φέρουμε για ν’ απαλύνουμε αυτή τη μεγάλη επίπτωση του μνημονίου στους πολίτες, θα το στηρίζουμε. Θέλω λοιπόν να σας πω το εξής: Εμένα δε μ’ ενδιαφέρει τι λέει ο καθένας, ότι θα σκίσει το μνημόνιο, δε θα κάνει μονομερείς ιστορίες κτλ. Εμείς είχαμε κάνει τη μονομέρεια τότε για τις 100 δόσεις και την κάναμε. Εγώ λοιπόν ό,τι έχει σχέση με το καλό της κοινωνίας θα το στηρίζω. Ό,τι δεν έχει σχέση μ’ αυτό δε θα το στηρίζω.
        Από κει και πέρα εάν η κυβέρνηση έρθει στη δική μας ρότα, καλώς ήρθε. Ο ρεαλισμός της κυβέρνησης, δηλαδή τώρα που ήρθε η κυβέρνηση στην εποχή του ρεαλισμού και όχι αυτά που έλεγε προεκλογικά, πιστεύω ότι η κυβέρνηση πρέπει να της δοθεί ευκαιρία να ξεπεράσει αυτό τον κάβο..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να τη στηρίξετε επομένως..
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Εμείς θα τα στηρίζουμε τα θετικά μέτρα. Ό,τι θετικό φέρνει η κυβέρνηση θα το στηρίζουμε.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θετικά είναι αυτά που λέει το μνημόνιο; Οι μνημονιακές πολιτικές είναι θετικά;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Αυτά θα τα δούμε. Ακούστε, εγώ δεν παίζω με τις λέξεις..
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή η συμφωνία όπως την είδατε, θα έρθει στη Βουλή ως έχει. Θα την ψηφίσετε εσείς; Θα την ψηφίσετε αν έρθει στη Βουλή; Να μας το πείτε.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Αυτές τις μέρες, αυτό που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα κυβερνιέται με τα e-mails, αμέσως το κατέρρευσε η πραγματικότητα και η αλήθεια.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μην πάμε σ’ αυτά τώρα, αυτά είναι λεπτομέρειες.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Εγώ λοιπόν λέω τη δική μου αλήθεια. Επειδή οι εκλογές τελείωσαν και ο κόσμος αυτή τη στιγμή μας βλέπει και κάνουμε κοκορομαχίες, δε μ’ ενδιαφέρει αυτή η κοκορομαχία, μ’ ενδιαφέρει ότι η χώρα αυτή τη στιγμή είναι όρθια. Τα 6 δις, εάν δεν τα βρει η κυβέρνηση, η χώρα θα πάει εκεί που πήγαν οι άλλες χώρες για 6 δις. Δεν το εύχομαι, γιατί έλεγαν «δεν τα θέλουμε τα λεφτά, δεν κάνουμε τίποτα. Και τελικά όλα αυτά τα θέλουμε πάλι. Δε μ’ ενδιαφέρουν αυτά. Εμένα μ’ ενδιαφέρει η χώρα να είναι όρθια στα πόδια της και το επόμενο τετράμηνο.
        Και δε μ’ ενδιαφέρει πώς με αυτές τις λεξολαγνίες που έχει ασχοληθεί, δεν το λέμε μνημόνιο, το λέμε συμφωνία, το λέμε δεν ξέρω πώς ή λέμε τους θεσμούς, την τρόικα κτλ., αυτά είναι για παιδιά. Σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή η χώρα επειδή πέρασε δύσκολες στιγμές είναι όρθια και πρέπει η κυβέρνηση να πάρει το χρόνο της να δούμε πού θα πάει αυτό το πράγμα.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εδώ όμως έχουμε μια διακριτή διαφορά να το πω έτσι, σε σχέση με τις προοπτικές που έχει η χώρα. Εντάξει, το τετράμηνο, θα δούμε και τα μέτρα…
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Ξέρετε ότι η Αργεντινή για 6 δις χρεοκόπησε;
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το ξέρω..
Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ:
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Για να δούμε όμως κ. Γρηγοράκο, διότι ή ίδια είναι οπότε εσείς ικανοποιημένοι θα είστε από πλευράς πολιτικής ή δεν είναι ίδια, και δημιουργεί πρόβλημα για σας αφού δεν είναι ίδια μ’ αυτά που εσείς θέλατε, διότι εσείς στην προηγούμενη φάση για να είμαστε ειλικρινείς τι μας λέγατε; «Θα κάνουμε το κλείσιμο», που σήμαινε ότι θα πάρουμε μέτρα, δε θα υπήρχαν οι κόκκινες γραμμές που υπήρξαν πριν τις εκλογές, θα παίρναμε τα μέτρα που έπρεπε να πάρουμε, αυτά δηλαδή που θα ζητούσαν οι εταίροι μας και θα μπαίναμε στη συζήτηση για νέα μέτρα, διότι αυτό ήξερα εγώ, σε σχέση με την πιστοληπτική γραμμή.
        Έχετε ένα δίκαιο για τα 11,5 δις. Καμία αντίρρηση. Όμως είναι τα 11,5 δις που θα έμπαιναν στο κεφάλι μας πρόσθετα για τη συνέχεια της ιστορίας. Αυτό τι θα ήταν; Μια συμφωνία δε θα ήταν; Πώς θα την ονομάσουμε τώρα..
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Μας ενδιαφέρει ότι αυτή η συμφωνία είναι ο μοναδικός δρόμος για την Ελλάδα να μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ανάκαμψη και σταθεροποίηση της οικονομίας. αυτό μας ενδιαφέρει εμάς.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είναι έτσι;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Είναι έτσι. Από κει και πέρα αυτή η ασάφεια που παρουσιάζεται μέσα σ’ αυτό το e-mail δε βοηθά καθόλου διότι η ασάφεια είναι υπέρ του ισχυρού. Αλλά προσέξτε, βοηθάει και τον ισχυρό στο εσωτερικό της χώρας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Της δικής του.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Της δικής του.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σ ‘αυτό έχετε δίκιο.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Άρα θα πρέπει εμείς σα χώρος, το ΠΑΣΟΚ επειδή έδειξε μια υπευθυνότητα και το έχει πληρώσει πολύ το μάρμαρο κι έχει πληρώσει πολύ την όλη ιστορία εδώ και 5 χρόνια, εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει τούτη τη στιγμή, να φέρουμε αν θυμάστε αυτό το σλόγκαν της «Ελευθεροτυπίας» που έλεγε «στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, ελέγχουμε το ΣΥΡΙΖΑ». Το παραφράζω.
        Στηρίζουμε τις μεταρρυθμίσεις λοιπόν, ελέγχουμε το ΣΥΡΙΖΑ. Μας ενδιαφέρει το καλό του τόπου γιατί πάνω σ’ αυτό εμείς αυτά τα χρόνια.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πιθανότητα 3ου μνημονίου υπάρχει κ. Γρηγοράκο;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Μεγάλη. Αυτό που λέει η Γερμανία, τα 20 δις, πιστεύω ότι είναι αλήθεια.
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή αν έρθει 3ο μνημόνιο στη Βουλή περνάει κατά τη γνώμη σας;
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Εγώ πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει στην εποχή του ρεαλισμού, βλέπει αλλιώς τα πράγματα, αλλιώς τα έβλεπε ως αντιπολίτευση, αλλιώς είναι οι υποχρεώσεις του σαν κυβέρνηση και πιστεύω ότι θα περάσει.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ:
Κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ:
Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ:
Κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ:
Δ. ΒΙΤΣΑΣ:
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Η τελευταία ερώτηση που θέλω να σας κάνω για το αρραγές εσωτερικό μέτωπο το οποίο είναι αναγκαίο..
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Το είδαμε στη Βουλή προχθές το βράδυ..
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πρέπει να τοποθετηθείτε εσείς για το τι έγινε χθες στη Βουλή, τι να σας πω, δεν ήταν ακριβώς αρραγές το μέτωπο εκεί.
Λ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: Αυτό λέω.
Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: Κι η διαφωνία καμιά φορά είναι στοιχείο δημοκρατίας.
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ:
Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:
Δ. ΒΙΤΣΑΣ:
Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ:
Β. ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ όλους.