“Δεν περισσεύει κανένα νοσοκομείο στη Λακωνία”

nosokomeiomoalwnflynewsΣτην αίθουσα αναμονής των Εξωτερικών Ιατρείων του Νοσοκομείου, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα Πολιτών για την Υγεία στην περιοχή μας.

Η συσταθείσα Επιτροπή θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή και άλλων πολιτών, συλλόγων, φορέων κ.λ.π. Εγινε συζήτηση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, ουσιαστικά, υπολειτουργούν το Νοσοκομείο, το Κέντρο Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία της περιοχής μας.

Στα πλαίσια αυτά η Επιτροπή προσκαλεί όλους τους πολίτες, τους συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής σε Ανοιχτή Συζήτηση Πληροφόρησης – Ενημέρωσης και Συμπαράστασης για το Νοσοκομείο Μολάων και τις δομές δημόσιας Υγείας. Χρόνος και τόπος συνάντησης: Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, στις 5.30 στην αίθουσα του πρώην δημαρχείου στα Παπαδιάνικα

Για το θέμα αυτό μίλησε, σήμερα, στον αέρα του FLY, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κυρία Μανωλάκου. Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:

{saudioplayer}manolakoua.mp3{/saudioplayer}
 
{saudioplayer}manolakoub.mp3{/saudioplayer}

{saudioplayer}manolakouc.mp3{/saudioplayer}

Εν τω μεταξύ, οι βουλευτές  Μεσσηνίας και Αρκαδίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.  Αθανάσιος Πετράκος και Κώστας Ζαχαριάς κατέθεσαν ως αναφορά  προς τον Υπουργό Υγείας την επιστολή, της  Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΛΑΚΩΝΙΑΣ, με την οποία διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και εκφράζουν την ανησυχία τους για τον ορατό κίνδυνο κατάργηση του νοσοκομείου Μολάων ή της μετατροπής του σε Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να παραμείνει και να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο Μολάων διότι εξυπηρετεί απομακρυσμένη και τουριστικά αναπτυγμένη περιοχή της Λακωνίας.

Ειδικότερα, η επιστολή έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΛΑΩΝ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος του «λουκέτου» στο νοσοκομείο Μολάων ή της μετατροπής του σε Κέντρο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, δηλαδή σε ένα απλό Κέντρο Υγείας, παρά τις κατά καιρούς υπουργικές δεσμεύσεις. Πρόκειται για μια προδιαγεγραμμένη πορεία, τα σημάδια της οποίας είναι πλέον εξόφθαλμα:
Α) Από τον Ιανουάριο του 2013, η νομική προσωπικότητα του νοσοκομείου έχει καταργηθεί και το Νοσοκομείο Μολάων λειτουργεί έκτοτε ως «διασυνδεόμενο» στο Νοσοκομείο Σπάρτης. Και την τύχη των «διασυνδεόμενων νοσοκομείων» περιέγραψε πολύ καθαρά ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας, τον Μάιο του 2013: θα λειτουργούν ως παραρτήματα του νοσοκομείου «κορμού» (του νοσοκομείου Σπάρτης στην περίπτωσή μας) και σταδιακά το προσωπικό τους θα απορροφηθεί από το νοσοκομείο «κορμό». Μιλάμε δηλαδή σαφέστατα για σταδιακή κατάργηση των νοσοκομείων – παραρτημάτων, όπως έχει καταστεί αυτό των Μολάων.
Β) Στον νέο οργανισμό του Νοσοκομείου, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2012, έχουν ήδη καταργηθεί τέσσερις (4) κλινικές (Γυναικολογική/Μαιευτική, Ορθοπεδική, Παιδιατρική και ΩΡΛ).
Γ) Ενδεικτική του γεγονότος ότι το Νοσοκομείο Μολάων πάει για κατάργηση είναι και η δραματική κατάσταση που οι εργαζόμενοι περιγράφουν: υποχρηματοδότηση, ανεπαρκές προσωπικό, μη αντικατάσταση όσων συνταξιοδοτούνται. Για παράδειγμα, ο Γυναικολόγος δεν έχει αντικατασταθεί, απόφαση για διορισμό χειρουργού ανακλήθηκε, οι προκηρύξεις για διορισμούς γιατρών έχουν «παγώσει», οι οδηγοί ασθενοφόρων δεν επαρκούν και μετακινούνται οδηγοί από Νεάπολη και Βλαχιώτη, οι τραυματιοφορείς δεν επαρκούν και δεν ανανεώνεται η μετακίνηση τραυματιοφορέα από το Θριάσιο (όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος), από τον Σεπτέμβριο υπάρχουν μόνον δύο τηλεφωνητές που καλύπτουν μόνον τις 5 από τις 7 βάρδιες, το διοικητικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά 30% χωρίς να έχει αντικατασταθεί, προσωπικό για τα πλυντήρια δεν υπάρχει (πλην μιας σιδερώτριας, που αναπληρώνεται στα ρεπό της από βοηθό θαλάμου), κτλ.

Ως Δίκτυο για την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Προστασία της Λακωνίας, ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των εργαζομένων του Νοσοκομείου Μολάων και των κατοίκων των Δήμων Μονεμβασίας, Ευρώτα και Ελαφονήσου, που εξυπηρετούνται απ’ αυτό, και ζητούμε να σταματήσει εδώ η ορατή υποβάθμισή του, με στόχο, όπως φαίνεται, την πλήρη του κατάργηση. Κάτι που έχει ήδη σοβαρότατες συνέπειες στην υγειονομική φροντίδα χιλιάδων ανθρώπων.

Ζητούμε προς τούτο την άμεση και συντονισμένη παρέμβαση των παραπάνω Δήμων προς το υπουργείο και την επίσημη Πολιτεία.

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΛΑΚΩΝΙΑΣ