Πορεία αντίστροφη από την Καλαμών | Αρχίζει και ακολουθεί η Κονσερβολιά

Λίγες οι ποσότητες στις αποθήκες και γενικά σε χέρια παραγωγών

Αρχίζει και εμφανίζει κινητικότητα η Κονσερβολιά (Αμφίσσης, Αγρινίου κ.λπ.), που καλλιεργείται ως επί το πλείστον σε Στερεά, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο κ.α. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, μετά τις τιμές κάτω του κόστους στο ξεκίνημα, οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά με αποτέλεσμα, τα πιο χοντρά μεγέθη να προσεγγίζουν τα 1,60 με 1,70 ευρώ ανά κιλό στα 110 κομμάτια. Στην αρχή της συλλογής οι τιμές για τα πράσινα των 110 κομματιών ήταν γύρω στα 1,10 με 1,20 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Γιώργος Πλιάτσικας, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Στυλίδας τόνισε στον ΑγροΤύπο: «παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες και στο πλαίσιο του Συνεταιρισμού μας, που κάνει συμβόλαια, μεγάλη και έντονη ζήτηση για ελιές Αμφίσσης, τόσο πράσινες, όσο και μαύρες. Φέτος, λόγω της ξηρασίας στην περιοχή μας, τα μεγάλα μεγέθη είναι σε έλλειψη. Πιο μεγάλη είναι η έλλειψη στα μαύρα χοντρά της Αμφίσσης, τα οποία μπορεί να προσεγγίσουν τα 1,70 με 2 ευρώ. Για τις συμβατικές πράσινες Αμφίσσης, που στην αρχή οι τιμές παραγωγού ήταν γύρω στα 1,20 ευρώ το κιλό, τώρα παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα. Άρα ο παραγωγός, εφόσον έχει διατηρήσει ελιές, πιάνει άνετα 1,60 με 1,70 ευρώ το κιλό στα 110 κομμάτια. Τα μαύρα της Αμφίσσης είχαν απώλειες και από τον καιρό, αφού δεν κατάφεραν να μαζευτούν στην ώρα τους, εξαιτίας και της έλλειψης εργατών. Οι τιμές κινούνται ανοδικά γιατί σε όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, πλην Ελλάδας, Τουρκίας, δεν υπάρχει παραγωγή».

Ο κ. Παναγιώτης Σκορλέτος είναι παραγωγός βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς Αμφίσσης στην περιοχή της Φωκίδας. Όπως λέει ο Ελαιώνας Άμφισσας είχε καλή παραγωγή φέτος, όμως υπήρξαν ζημιές από τις φωτιές του καλοκαιριού. Από τα 110 έως τα 160 κομμάτια στο κιλό τα βιολογικά πληρώνονταν στην αρχή 1,60 ευρώ το κιλό. Τώρα η τιμή έχει ανεβεί για τα πράσινα, συμβατικά και βιολογικά, αλλά στα μεγάλα μεγέθη.

Ο κ. Γιάννης Δελλής καλλιεργεί στο Χρισσό Φωκίδας πάνω από 100 στρέμματα ελιές Αμφίσσης (Κονσερβολιές) και άλλες ποικιλίες, τις οποίες εμπορεύεται στο μεγαλύτερο βαθμό από μόνος του. Όπως αναφέρει, στην αρχή της σεζόν, το Σεπτέμβριο οι τιμές που ανακοίνωσαν οι έμποροι ήταν εξευτελιστικές με το 200άρι να πιάνει μόλις 80 λεπτά το κιλό. Ο περισσότερος κόσμος τις αποθήκευσε, αλλά έχουν φύγει και πουληθεί πλέον αρκετά μεγάλες ποσότητες. Ήδη, όπως καταλήγει τα 110 κομμάτια στη βιολογική πράσινη Αμφίσσης έπιασαν τα 1,70 ευρώ το κιλό, ενώ στο ξεκίνημα οι μαύρες Αμφίσσης στα 110 κομμάτια δεν πληρώνονταν πάνω από 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό, με αποτέλεσμα πολλοί να τις στείλουν για ελαιοποίηση.

Μπίκας Αλέξανδρος | Agrotypos