Ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη με τη ματιά του Δ. Σαββόπουλου

Την πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα παρουσιάζει στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο την Πέμπτη 22 Αυγούστου ο Διονύσης Σαββόπουλος. Ο πληθωρικός τραγουδοποιός καταπιάνεται με τον «Πλούτο» με τετραπλή ιδιότητα:

του σκηνοθέτη, μεταφραστή, συνθέτη και πρωταγωνιστή. Μαζί του στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Νίκος Κουρής, Χρήστος Λούλης, Αμαλία Μουτούση και Μάκης Παπαδημητρίου.
Αντικείμενα της τελευταίας αυτής σωζόμενης αριστοφανικής κωμωδίας αποτελούν η άδικη διανομή του πλούτου, οι κοινωνικές ανισότητες και η συνακόλουθη έκπτωση των ηθικών αξιών. Πρόκειται για ένα έργο διαχρονικά επίκαιρο, αφού απευθύνεται στο σύγχρονο άνθρωπο που ζει στη δίνη της οικονομικής κρίσης αγωνιζόμενος για την επιβίωση.
Η υπόθεση ξεκινά με το φτωχό αγρότη Χρεμύλο, που μαζί με τον τετραπέρατο δούλο του Καρίωνα περιθάλπουν τον τυφλό και τιμωρημένο από το Δία θεό Πλούτο, ο οποίος τυφλώθηκε μικρός για να αποφύγει τους δίκαιους, τους σοφούς και τους έντιμους. Με τη βοήθεια των δύο ανδρών, ο τελευταίος ξαναβρίσκει το φως του και, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, «πραγματοποιεί επιτέλους την ανθρώπινη λαχτάρα για έναν γενικευμένο πλούτο. Μόνο που αυτό ίσως κρύβει πλευρές που μπορεί να μας κοστίσουν πολύ ακριβά εντέλει… ».
Η παράσταση, έχοντας ήδη αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου, φιλοδοξεί να καθηλώσει και το λακωνικό κοινό. Η έναρξη είναι προγραμματισμένη για τις 9.30 το βράδυ. Διατίθενται τρεις κατηγορίες εισιτηρίων: στα 15 ευρώ (για ενήλικες), 12 ευρώ (για άνεργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους, εκπαιδευτικούς, υπερήλικες) και 10 ευρώ (μαθητικό/φοιτητικό).
Υπενθυμίζεται ότι το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα αναλαμβάνει τη δωρεάν μεταφορά του κοινού από τα γραφεία του στο θέατρο και αντίστροφα. Η αναχώρηση του λεωφορείου θα γίνει στις 8.30 μ.μ. από την οδό Κων/νου Παλαιολόγου 86. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 27310 82470 και 27310 82395.