Στις «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας» ο Μ.Χαρακόπουλος

«Έχουμε μπροστά μας «Μεγάλες Μέρες» για μεγάλα κρασιά. Αλλά και μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες οφείλουμε και μπορούμε, σε συνεργασία οι παραγωγοί με την Πολιτεία, να ανταποκριθούμε για να ενισχύσουμε την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή»

τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των εκδηλώσεων «Μεγάλες Μέρες της Νεμέας» που προβάλλουν το περίφημο κρασί Νεμέας ΠΟΠ και την ποικιλία αγιωργίτικο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, παρουσίασε τις δράσεις του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα, την προώθηση των ελληνικών κρασιών στις διεθνείς αγορές και τον οινοτουρισμό.

Ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ενισχύουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών κρασιών. Τα καθιστούμε πιο ανταγωνιστικά στις σημαντικότερες αγορές τρίτων χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Κίνα, και η Ελβετία», αξιοποιώντας το μέτρο για την «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών», προϋπολογισμού 36,3 εκατομμυρίων ευρώ για την τετραετία 2010-2013. Ενώ συμπλήρωσε ότι «η στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών οίνων έχει συνέπεια και συνέχεια» καθώς στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2018 ο προϋπολογισμός διπλασιάζεται και αγγίζει τα 72 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι «ενισχύουμε τον εκσυγχρονισμό οινοποιητικών μονάδων μέσω της αξιοποίησης των Μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης (Μέτρο 1.2.3). Δίνουμε έμφαση στις επενδύσεις που προβλέπουν ίδρυση οινοποιείων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές και ίδρυση μονάδων που θα επεξεργάζονται βιολογικά παραγόμενα σταφύλια».

Επιπλέον, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε «θέλουμε να αναπτύξουμε τον οινοτουρισμό στην Ελλάδα. Να έχουμε συνδυασμένες δράσεις, με επίκεντρο το αμπέλι και το κρασί. Να καταλήξουμε στην πράξη ενός εθνικού δικτύου δρόμου του κρασιού και της αμπέλου. Γιατί ο οινοτουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου και γενικότερα της χώρας». Στην κατεύθυνση αυτή συμπλήρωσε ότι με το «πρόγραμμα LEADER, υποστηρίζουμε τη δικτύωση  των επιχειρήσεων του αγροτικού τουρισμού, των ξενοδοχειακών φορέων, των χώρων εστίασης αλλά και των τοπικών παραγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι «ο δρόμος της υπέρβασης της κρίσης που θα μπορέσει να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη, ευνοϊκές συνθήκες για την επιχειρηματικότητα, νέες θέσεις εργασίας, είναι συγκεκριμένος. Και προϋποθέτει τη σταθερότητα, την εμπέδωση της καλής εικόνας της Ελλάδας, την προσήλωση στους στόχους της ενίσχυσης συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, και πρωτίστως του πρωτογενούς τομέα. Συνεχίζουμε σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Συνεχίζουμε, στηρίζοντας τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τους ανθρώπους της δημιουργίας, της αυτοπεποίθησης, της Ελλάδας του αύριο».

Στην εναρκτήρια εκδήλωση με θέμα «Ανάπτυξη οινικού τουρισμού στη Νεμέα»,  ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για τον οινοτουρισμό ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Λέλεκας και ο master of wine Κωνσταντίνος  Λαζαράκης.
 
Μετά τα εγκαίνια ο κ. Χαρακόπουλος συνομίλησε με παραγωγούς και δοκίμασε το εκλεκτό κρασί της Νεμέας.

Στις εκδηλώσεις παρόντες ήταν οι Βουλευτές Χρήστος Δήμας και Κώστας Κόλιας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός, ο Δήμαρχος Νεμέας Ευάγγελος Ανδριανάκος, ο  πρώην Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οινοπαραγωγοί και αμπελοκαλλιεργητές.