Ρεπορτάζ FLYγια τους αγρότες!Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις!

Ανακοινώθηκαν από το Σίμο Κεδίκογλου οι κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν τη φορολόγηση των αγροτών. Ειδικότερα, ο κύριος Κεδίκογλου ανέφερε τα εξής:

1.Για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση. 2.Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια. 3.Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων). 4.Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο. 5.Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα  υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριος Τσαυτάρης, σχετικά με τις  ρυθμίσεις για τους αγρότες που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δήλωσε τα εξής: «Με  τις σημερινές της αποφάσεις, η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει και τα αντανακλαστικά και είναι ανοικτή στο διάλογο με τους αγρότες. Ως Υπουργείο χαιρόμαστε που παίξαμε έναν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε τα αιτήματα και οι απόψεις των αγροτών να ακουστούν στην Κυβέρνηση, προκειμένου ένα σημαντικό μέτρο, μια σημαντική διαρθρωτική αναπτυξιακή τομή σε ό,τι αφορά στα στοιχεία των εσόδων και εξόδων των γεωργών, που ήταν ένα μεγάλο αίτημα, όλων των γεωργών, γίνεται με ένα αποτελεσματικό, αλλά πολύ απλουστευτικό τρόπο, χωρίς να δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή του. Χαίρομαι επίσης που οι αγρότες χαιρέτησαν αυτές τις αποφάσεις διότι επαναλαμβάνω είναι προς όφελός τους».    

Για το θέμα αυτό ο FLY πραγματοποίησε σχετικό ρεπορτάζ. Στην πρωινή ζώνη του σταθμού μίλησαν ο κύριος Πανάγος Σαχάμης, ο οποίος αναφέρθηκε στα μπλόκα των λακώνων αγροτών στα Βούρβουρα, ο κύριος Σαρρής, ο οποίος τόνισε ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν, και ο κύριος Σπύρος Παπαδάκος, ο οποίος εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις αλλά τόνισε ότι η δυσαρέσκειά του για το νομοσχέδιο παραμένει.

Ακούστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ

{youtube}S9UVWS_A22Y{/youtube}

Για το θέμα αυτό εκδόθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή σχετική ανακοίνωση:

«Φορολόγηση Αγροτών»
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Συννημένα σας αποστέλλουμε ψήφισμα διαμαρτυρίας των αγροτικών συνεταιρισμών του Νομού Λακωνίας για την φορολόγηση των Αγροτών.

Η Συντονιστική Επιτροπή
1.ΠΡΟΚΟΒΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Ε.Α.Σ. ΛΑΚΩΝΙΑΣ
2.ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΑΣΕΕ ΑΜΥΚΛΩΝ – ΣΠΑΡΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑ
3.ΜΠΟΥΓΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Α.Σ. ΄΄ΣΠΕΣ΄΄
4.ΓΚΟΛΕΜΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ    ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Α.Σ. ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ
5.ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ    ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Α.Σ. ΑΝΩΓΕΙΩΝ
6.ΣΤΑΥΡΑΚΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Α.Σ. ΒΛΑΧΙΩΤΗ
7.ΔΑΜΑΣΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Α.Σ. ΚΡΟΚΕΩΝ
8.ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΣ ΔΗΜ.    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Α.Σ. ΜΟΛΑΩΝ-ΠΑΚΙΩΝ
9.ΛΥΡΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Α.Σ. ΑΣΩΠΟΥ
10.ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ    ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. Α.Σ. ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Κύριε Πρόεδρε,
Σε συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων της Ε.Α.Σ. Λακωνίας και των Αγροτικών Συν/σμών του Νομού Λακωνίας στη Σπάρτη σήμερα 04 – 02 – 2014, αφού συζητήθηκε και αναλύθηκε λεπτομερώς ο νόμος που αφορά τη φορολόγηση των αγροτών και κτηνοτρόφων, καθολική υπήρξε η απαίτηση όλων των παρευρισκομένων που συνυπογράφουν και το κείμενο αυτό, για:
1)    Δίκαιη φορολόγηση των αγροτών.
2)    Άμεση και πλήρη αναστολή της ισχύουσας εφαρμοστικής διάταξης για το τρόπο φορολόγησης των αγροτών.
3)    Συζήτηση και διάλογο του αρμόδιου Υπουργείου με τους φορείς των αγροτών, για τη διαμόρφωση ενός αντικειμενικού, δίκαιου και εφικτού τρόπου φορολόγησής των.

Κε Πρόεδρε,
Με την ενδεχόμενη εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, οδηγείτε την ιστορική περιοχή της Λακωνίας που τόσα έχει προσφέρει και έχει συμβάλλει στη Δημοκρατία μας και στην Ιστορία αυτού του τόπου, σε πολύ μεγάλο οικονομικό μαρασμό και τεράστια αναταραχή.

Κε Πρωθυπουργέ,
Στα πλαίσια λοιπόν της πρωτοβουλίας μας να σας ενημερώσουμε, απευθυνόμενοι πλέον αναγκαστικά σε Εσάς, σας δηλώνουμε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι  δεν προτιθέμεθα να αποδεχθούμε αυτό το νόμο. Οι αντιδράσεις μας θα είναι πολλές, ισχυρές και συνεχείς, μέχρι την οριστική λύση των προβλημάτων που δημιουργεί ο συγκεκριμένος νόμος.
Είμαστε βέβαιοι ότι με τη προσωπική Σας παρέμβαση, δεν θα οδηγηθούμε σε αυτή την εξέλιξη και ότι με την υπογραφή Σας δεν θα έχετε επιτρέψει τον αφανισμό τελικά του αγροτικού κόσμου.

Κε Πρόεδρε,
Σας καλούμε να πείτε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην εφαρμογή αυτού του νόμου και των εφαρμοστικών του διατάξεων, αναβάλλοντας την εφαρμογή του και δίνοντας χρόνο για ουσιαστική διαβούλευση.
Οι αγρότες πρέπει να φορολογηθούν, δίκαια όμως.

Με μεγάλες προσδοκίες για τη παρέμβασή Σας