Έλλειψη εργατών γης στα εσπεριδοειδή της Λακωνίας

Καλή ζήτηση για Κλημεντίνες και Νόβα, οι τιμές κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα

Στα μανταρίνια η ζήτηση παραμένει ζωηρή για τροφοδότηση της εγχώριας αγοράς αλλά και της εξαγωγής. Η συγκομιδή των Κλημεντινών να έχει ολοκληρωθεί και παρουσιάζεται πρόωρη συγκομιδή μανταρινιών ποικιλίας Νόβα. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε καλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit – Hellas, μέχρι τις 24/12/2021, οι εξαγωγές μανταρινιών (Κλημεντίνες – Νόβα) στην χώρα μας ανέρχονταν σε 77.723 τόνους (μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα που ήταν στους 81.980 τόνους). Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit – Hellas, «υπάρχει μια μείωση των εξαγωγών σε σχέση με πέρσι λόγω της υποκατανάλωσης στην ευρωπαϊκή αγορά που οφείλεται στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. Ακόμη μεγάλες ποσότητες μανταρινιών από Ισπανία διακινούνται σε χαμηλές τιμές. Επίσης μανταρίνια από Αίγυπτο και Τουρκία επειδή έχουν πρόβλημα στην εξαγωγή προς Ρωσία κατευθύνονται στις αγορές της ΕΕ».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, «σε αντίθεση με τα πορτοκάλια η εικόνα για τα μανταρίνια είναι πολύ καλή. Το Δεκέμβριο έφυγαν οι μεγάλες ποσότητες για εξαγωγή. Υπάρχει όμως ζήτηση και για την εγχώρια αγορά. Αυτή την εποχή έχουν μείνει λίγες ποσότητες Κλημεντίνης και Νόβα αλλά υπάρχει ακόμη εμπορικό ενδιαφέρον. Οι τιμές παραγωγού (μικτές) για τα μανταρίνια κυμάνθηκαν από 42 έως 45 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στα μανταρίνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την αγορά. Κλημεντίνες δεν έχουν μείνει καθόλου στην περιοχή, ενώ τα Νόβα έχουν μείνει λίγες ποσότητες. Υπάρχει πρόβλημα λόγω έλλειψης εργατών γης. Φέτος είναι πολύ δύσκολο να βρεις εργάτες και για αυτό καθυστερούν οι κοπές. Πάντως οι τιμές παραγωγού για τα μανταρίνια είναι σε καλά επίπεδα και κυμαίνονται από 30 έως 33 λεπτά το κιλό (καθαρά), κάτι που δεν συμβαίνει με τα πορτοκάλια».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός και εξαγωγέας εσπεριδοειδών από την Λακωνία, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από την αρχή της συγκομιδής υπάρχει πρόβλημα με έλλειψη εργατών γης στα εσπεριδοειδή. Στα μανταρίνια έχει καλή ζήτηση και δεν μένει απούλητη η παραγωγή. Είμαστε περίπου στο 40% έως 50% στις κοπές Νόβα. Καλά πήγαν και οι Κλημεντίνες. Υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον από εγχώρια αγορά αλλά και από εξαγωγή. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε καλά επίπεδα από 30 έως 35 λεπτά το κιλό (καθαρά)».

Παϊσιάδης Σταύρος | Agrotypos