DW | Νέα διάσταση αποκτά ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την τροπή του πολέμου μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Νόβα Καχόφκα

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει την τροπή του πολέμου μετά την ανατίναξη του φράγματος στη Νόβα Καχόφκα.

Χθες (06/06), το μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα στη Νόβα Καχόφκα, στη Χερσώνα της Ουκρανίας, ανατινάχθηκε με αποτέλεσμα να διαρρεύσει τεράστια ποσότητα νερού και πολλοί κοντινοί οικισμοί να ξεκινούν διαδικασίες εκκένωσης. «Πολλοί λένε με ευκολία ότι ο πόλεμος μπορεί να σχεδιαστεί, αλλά δυστυχώς αυτό ισχύει μόνο έως ότου πέσει ο πρώτος πυροβολισμός», σχολιάζει για το περιστατικό η εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung.

[…] Η ανατίναξη του φράγματος της Καχόφκα δεν ήταν απαραιτήτως αναμενόμενη και παραμένει ασαφές το ποιος κατέστρεψε το φράγμα. Όμως, οι τεράστιες μάζες νερού που εισρέουν από τα συντρίμμια του φράγματος, […] αλλάζουν εντελώς το πεδίο της μάχης. Η πλημμυρισμένη νότια Ουκρανία μετατρέπεται σε ένα έδαφος σχεδόν αδιάβατο για τα άρματα μάχης και τα οβιδοβόλα.

Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι για την καταστροφή του φράγματος ευθύνονται οι Ρώσοι. Αν οι Ουκρανοί είχαν σκοπό να προχωρήσουν αιφνιδιαστικά μέσω του Δνείπερου στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία κοντά στο φράγμα Καχόφκα, ή τουλάχιστον να κόψουν τη χερσαία γέφυρα στην Αζοφική Θάλασσα, αυτό θα είναι πλέον δύσκολο. Μήπως όμως ήθελαν οι ίδιοι οι Ουκρανοί να κόψουν το νερό του Δνείπερου από την Κριμαία και να πιέσουν έτσι το Κρεμλίνο;»

Από την πλευρά της πάντως η tageszeitung φαίνεται αρκετά πιο σίγουρη για την ενοχή της Ρωσίας, προσθέτοντας επιπλέον πως «η ανατίναξη του φράγματος αποτελεί ένδειξη ότι η Ρωσία αναμένει να ηττηθεί. Εάν ο Πούτιν πίστευε στη συνέχιση της ρωσικής κυριαρχίας στη νότια Ουκρανία, δεν θα βύθιζε την περιοχή, ούτε θα έκοβε την παροχή νερού στην Κριμαία. Όπως συμβαίνει συχνά, στόχος της Ρωσίας είναι να εξαφανίσει την Ουκρανία από τον χάρτη, είτε καταλαμβάνοντας είτε απλώς καταστρέφοντάς την. Η απάντηση σε αυτό δεν μπορεί παρά να είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Η Ουκρανία πρέπει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο και το καθεστώς Πούτιν πρέπει να εξαφανιστεί. Πλέον, δεν υπάρχει επιστροφή».

Πηγή: skai.gr