Ευχαριστήριο μήνυμα Γρυπιώτη προς τον Ηρακλή Τριχείλη

Με την παρούσα επιστολή εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον Δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη για τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού και τεχνικών μέσων στο Δήμο Ευρώτα κι ιδιαίτερα στη Δημοτική Κοινότητα Σκάλας,

μετά τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015 κι επέφερε τεράστιες υλικές ζημιές. Η αρωγή σας ήταν πολύτιμη στο έργο του Δήμου Ευρώτα. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές η συνεργασία όλων μας είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, την αποκατάσταση μέρους των ζημιών και την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και εύχομαι να μη ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές στον τόπο μας.

Γιάννης Γρυπιώτης

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κηρύσσονται οι Τοπικές Κοινότητες Σκάλας και Έλους του Δήμου Ευρώτα λόγω του ισχυρού ανεμοστρόβιλου και της χαλαζόπτωσης που τις έπληξαν τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015 με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη κατόπιν εξουσιοδότησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Αντώνιου Μακρυδημήτρη.      
Η κατάσταση αυτή, η οποία έχει ισχύ τρεις μήνες, προβλέπει ιδιαίτερη κρατική μέριμνα για τις εν λόγω περιοχές καθώς ενεργοποιούνται μηχανισμοί για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της δυσχερούς κατάστασης. Ήδη από χθες, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου έχουν συσταθεί επιτροπές για την πλήρη καταγραφή των ζημιών, τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών για τις παροχές που δικαιούνται οι πληγέντες και τη γενικότερη ενημέρωση των πολιτών. Όλες ανεξαιρέτως δε οι Υπηρεσίες του Δήμου Ευρώτα εξυπηρετούν τις έκτακτες ανάγκες των δημοτών.
Στην παραπάνω απόφαση καθοριστικές ήταν οι παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και του βουλευτή Λακωνίας κ. Σταύρου Αραχωβίτη οι οποίοι  είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στη Σκάλα την ίδια ημέρα της φοβερής θεομηνίας. Εν τω μεταξύ ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης βρισκόταν σε συνεχή επαφή μαζί τους προκειμένου να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι εργασίες αποκατάστασης των δύο Τοπικών Κοινοτήτων ενώ από την πρώτη στιγμή είχε καλέσει τους ιθύνοντες φορείς να αναλάβουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την άμεση εξέταση των προβλημάτων που προκάλεσαν τα πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα.
Ο Δήμος Ευρώτα εκφράζει την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή καθώς η έκταση των ζημιών σε κατοικίες, επιχειρήσεις, οχήματα και δίκτυα κοινής ωφέλειας ήταν τέτοια που δεν άφηνε περιθώρια για διαφορετική αντιμετώπιση. Από την πλευρά του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρμογή σχεδίων που θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση των Τοπικών Κοινοτήτων.