Λαός, ποιός λαός; Μία άποψη του Βαγγέλη Μητράκου

Στην πολιτική γλώσσα  όταν χρησιμοποιούμε τον όρο «Λαός»  έχουμε στο μυαλό μας τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις , αυτούς που δεν έχουν ή έχουν ελάχιστη ιδιοκτησία , που για να επιβιώσουν πουλάνε την εργατική τους δύναμη

(χειρωνακτική ή διανοητική) και είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από το σύστημα ,  που λόγω φτώχειας έχουν  σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στα λεγόμενα «καλά» της σύγχρονης κοινωνίας , που  «εμποδίζονται» στο να απολαμβάνουν τα κοινωνικά αγαθά (εκπαίδευση , υγεία , πρόνοια, αναψυχή , διασκέδαση , κλπ) , που μαστίζονται από την ανεργία , που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό ,  που με λίγα λόγια «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα» !
Αυτός ο «Λαός» , που αποτελεί και την κοινωνική πλειοψηφία , οφείλει ιστορικά να έχει διαρκή αντίληψη της θέσης του μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι , αλλά και της θεμελιακής του υποχρέωσης να ξεφύγει με τον αγώνα του από τη θέση του καταπιεζομένου , βελτιώνοντας διαρκώς τους όρους και τις συνθήκες της ζωής του , αλλάζοντας την κοινωνία κι επιβάλλοντας , τελικά  , την κοινωνική δικαιοσύνη και τη «λαϊκή κυριαρχία».
Ας δούμε , λοιπόν , μέσα σ’ αυτά πολιτικά πλαίσια , ΤΙ έκανε στις πρόσφατες εκλογές ο ελληνικός «λαός»  (τα εισαγωγικά δεν είναι τυχαία) και αν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ταξική του  ύπαρξη και τις ιστορικές του καταβολές :
α) Επικρότησε κι επιδοκίμασε με την ψήφο του ένα αντι-λαϊκό εξοντωτικό μνημόνιο που αφορά όχι μόνο τις παρούσες αλλά και τις μέλλουσες γενιές , στήριξε και αποθέωσε τους αρχιτέκτονές του , επιδαψίλευσε τιμές στα ξένα αφεντικά που το επέβαλαν και ενέκρινε τα μέτρα του ξολοθρεμού του που θα ακολουθήσουν !
β) Δαφνοστεφάνωσε τον Τσίπρα για την καθολική αθέτηση των προεκλογικών του εξαγγελιών , για τη μεγάλη πολιτική απάτη της μετατροπής τού  «ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ» σε «ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ» , για την αμετροεπή ΘΑθολογία και Παπανδρεολογία του , για την καταβαράθρωση της χώρας σε ένα 7μηνο , για την απελπισία των κλειστών τραπεζών και των capital control ,  για την υποταγή του στα ξένα αφεντικά , για την περαιτέρω δραματική υπερχρέωση της χώρας και για την υπογραφή του πιο μεγαλειώδους Μνημονίου  στην πρόσφατη νεοελληνική ιστορία !
γ) Άφησε εκτός βουλής τη «ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» αποδυναμώνοντας δραματικά το αντιμνημονιακό αριστερό μπλοκ μέσα στη βουλή και την κοινωνία !
δ) Έβαλε άνετα μέσα στη βουλή το κόμμα και τον αρχηγό του φραπέ , αφού πρώτα  γέλασε επί μια 25ετία μαζί του !
ε) Έβαλε επίσης στη βουλή τους ΑΝΕΛ και τον Καμμένο , που το μόνο του επιχείρημα ήταν :  «Ψηφίστε με για να γίνω υπουργός και να βοηθήσω τον Τσίπρα να εφαρμόσει το μνημόνιο»!
στ) Έβγαλε 3ο κόμμα μες στη βουλή και ανέδειξε σε 3η πολιτική δύναμη πανελλαδικά τη «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» , ανεβάζοντας τα ποσοστά της μετά και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα !
ζ) Δεν επιβράβευσε ούτε τη σταθερότητα , τη συνέπεια , τους αγώνες και τις θυσίες του ΚΚΕ  και μάλιστα σε στιγμές κρίσιμες που χρειάζονται ισχυρές μαχητικές , αριστερές , πολιτικές δυνάμεις και αναχώματα .
η) Ενώ στο δημοψήφισμα «έδωσε»  62% στο «ΟΧΙ στα μνημόνια» , τώρα έδωσε 90% (περίπου) στα μνημονιακά κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ , ΝΔ , ΠΑΣΟΚ , ΑΝΕΛ) στους δορυφόρους τους και στην ακροδεξιά !
ΔΥΣΤΥΧΩΣ , μετά ταύτα ,  «ΛΑΟΣ» ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ .
ΑΥΤΟΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΚΙ ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΛΟΓΟΣ , ΣΥΝΕΡΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΣ  ΣΕ Ο,ΤΙ  ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ  ΝΑ  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ  ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ !
………………………………………………………
«Έχουν χαθεί από τους πολλούς και οι έννοιες,,, αριστερός , κομμουνιστής,, άνθρωπος…. Αντικαταστάθηκαν από συμφέροντα, χρήματα, κομπίνα, βόλεμα…. και πολλά πολλά σάλια που ξεχειλίζοντας στάζουν…
Παρτάκια τσέπης με ένα κοκκαλάκι από το μπούτι του κοτόπουλου στο χέρι. Και πολλές ασπιρίνες,,, πολλές πολλές ασπιρίνες,, για να περάσει το κακοήθες μελάνωμα….»  (Νόρα  Περδίου)
Βαγγέλης Μητράκος